ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 57 ОТ 6 МАРТ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 221 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. (ДВ, БР. 76 ОТ 2007 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 57 ОТ 6 МАРТ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 221 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. (ДВ, БР. 76 ОТ 2007 Г.)

В сила от 12.03.2013 г.
Обн. ДВ. бр. от 12 Март 2013г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В думите "в страната" се заменят с "в дълготрайни материални и нематериални активи и разкриването на нови работни места в резултат на тези инвестиции".
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "регионална помощ" се заменят с "регионална инвестиционна помощ и регионална помощ за заетост".
2. В ал. 2, т. 2:
а) букви "а" - "д" се изменят така:
"а) издаване на програмни продукти (код J 58.2); дейности в областта на информационните технологии (код J 62); информационни услуги (код J 63);
б) счетоводни и одиторски дейности; данъчни консултации (код М 69.2);
в) професионални дейности в централни офиси (код 70.1); архитектурни и инженерни дейности; технически изпитвания и анализи (код М 71); научноизследователска и развойна дейност (код М 72);
г) образование (код P 85);
д) хуманно здравеопазване и медико-социални грижи с настаняване (кодове Q 86 и 87);"
б) създават се букви "е" и "ж":
"е) складиране на товари и спомагателни дейности в транспорта (код Н 52);
ж) административни и спомагателни офис дейности, дейности на телефонни центрове за услуги и спомагателно обслужване на стопанската дейност, некласифицирано другаде (кодове N 82.1, 82.2 и 82.99)."
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 т. 1 и 2 се изменят така:
"1. за икономическите дейности от индустриалния сектор по чл. 2, ал. 2, т. 1 - преработваща промишленост (код C 10-33.2):
а) за клас А - 10 млн. лв.;
б) за клас Б - 5 млн. лв.;
2. за икономическите дейности от сектора на услугите по чл. 2, ал. 2, т. 2, букви "е" и "ж":
а) за клас А - 3 млн. лв.;
б) за клас Б - 1,5 млн. лв."
2. В ал. 2 т. 1 и 2 се изменят така:
"1. за клас А - 4 млн. лв.;
2. за клас Б - 2 млн. лв."
3. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Минималният размер на инвестициите в един обект във високотехнологичните дейности от индустриалния сектор на икономиката съгласно ал. 5, във връзка с чл. 12, ал. 2, т. 5, буква "б" от ЗНИ е:
1. за клас А - 4 млн. лв.;
2. за клас Б - 2 млн. лв."
4. Алинея 4 се изменя така:
"(4) Минималният размер на инвестициите в един обект във високотехнологичните дейности от сектора на услугите по чл. 2, ал. 2, т. 2, букви "а" - "д", в случаите по чл. 12, ал. 2, т. 5, буква "в" от ЗНИ е:
1. за клас А - 2 млн. лв.;
2. за клас Б - 1 млн. лв."
5. В ал. 6 думите "чл. 2, ал. 2, т. 2, букви "а" - "г" се заменят с "чл. 2, ал. 2, т. 2, букви "а" - "д".
6. Създава се ал. 9:
"(9) Размерът на инвестициите за издаване на сертификат клас В по чл. 22з ЗНИ не трябва да надвишава минималните размери за клас Б по ал. 2."
§ 4. Създава се :
"Чл. 3а. (1) Когато с инвестиционния проект се планира създаване и поддържане на заетост по смисъла на чл. 12, ал. 2, т. 7 ЗНИ на пълно работно време при условията и по реда на Кодекса на труда, размерът на инвестициите по чл. 3, ал. 1 се намалява на основание чл. 12, ал. 2, т. 5, буква "г" от ЗНИ в зависимост от броя на планираните за създаване и поддържане нови работни места и става:
1. за икономическите дейности от индустриалния сектор по чл. 2, ал. 2, т. 1:
а) за клас А - 4 млн. лв. при създадени 150 нови работни места;
б) за клас Б - 2 млн. лв. при създадени 100 нови работни места;
2. за икономическите дейности от сектора на услугите по чл. 2, ал. 2, т. 2:
а) за клас А - 1 млн. лв. при създадени 150 нови работни места;
б) за клас Б - 0,5 млн. лв. при създадени 100 нови работни места.
(2) Когато инвестиционният проект се осъществява изцяло в административните граници на общини, които за предходната година преди текущата имат равнище на безработица, равно или по-високо от средното за страната, съгласно чл. 12, ал. 2, т. 5, буква "а" и по § 1, т. 10, буква "а" от допълнителните разпоредби на ЗНИ създадената и поддържана заетост по чл. 12, ал. 2, т. 7 ЗНИ е не по-малко от:
1. 25 нови работни места - за клас А;
2. 10 нови работни места - за клас Б.
(3) Когато инвестиционният проект се осъществява във високотехнологичните дейности от индустриалния сектор на икономиката по чл. 3, ал. 5 във връзка с чл. 12, ал. 2, т. 5, буква "б" от ЗНИ, създадената и поддържана заетост по чл. 12, ал. 2, т. 7 ЗНИ е не по-малко от:
1. 25 нови работни места - за клас А;
2. 10 нови работни места - за клас Б.
(4) Когато инвестиционният проект се осъществява във високотехнологичните дейности от сектора на услугите по чл. 3, ал. 6 във връзка с чл. 12, ал. 2, т. 5, буква "в" от ЗНИ, създадената и поддържана заетост по чл. 12, ал. 2, т. 7 ЗНИ е не по-малко от:
1. 50 нови работни места - за клас А;
2. 25 нови работни места - за клас Б.
(5) Когато инвестиционният проект попада едновременно в случаите по ал. 2 и 4, инвеститорът има право да избере по-благоприятния за него вариант."
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "по чл. 14, ал. 2 и чл. 22е ЗНИ" се заменят с "чл. 14, ал. 2 и 3 ЗНИ".
2. В ал. 2:
а) в т. 2 буква "д" се изменя така:
"д) персонал: планиран брой на новосъздадените работни места в резултат на реализацията на инвестиционния проект; изисквания към професионалната квалификация, предвидени разходи за обучение, ако са планирани такива;"
б) в т. 3:
аа) създава се нова буква "е":
"е) в случаите по чл. 22д ЗНИ: предвиден брой на персонала, който ще се наеме по трудово правоотношение на пълно работно време при условията и по реда на Кодекса на труда, общо и по длъжности, и прогнозни разходи на инвеститора за трудови възнаграждения - планиран размер на средната годишна работна заплата на наето лице в съответната икономическа дейност, в която се осъществява инвестицията, и по основни групи професии; прогнозни разходи на инвеститора за задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване, за новоназначени работници и служители, за период две години и прогнозен размер на исканата финансова помощ;"
бб) досегашните букви "е", "ж" и "з" стават съответно букви "ж", "з" и "и";
в) в т. 4 думата "кратка" се заличава и думите "т. 3, букви "в", "г" и "д" се заменят с "т. 3, букви "в", "г", "д" и "е".
§ 6. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) точка 2 се отменя;
б) точка 5 се изменя така:
"5. документи, удостоверяващи финансовото състояние на лицето: годишен финансов отчет и годишен доклад за дейността (когато е приложимо съгласно Закона за счетоводството) за последната приключила календарна година или съответно междинен финансов отчет/доклад, когато лицето е осъществявало дейност по-малко от една година; изискването е приложимо в случаите, когато тази информация не е налична в Търговския регистър към Агенцията по вписванията;"
в) в т. 8 накрая се поставя точка и запетая и се добавя "документ, получен по служебен път от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" за липса/наличие на неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители, установени с влязло в сила наказателно постановление";
г) създава се нова т. 14:
"14. декларация по образец, че разкритите от лицето работни места и отчетените разходи за задължителни социални и здравни осигуровки няма да бъдат обект на финансиране по друг проект, програма или каквато и да е финансова схема, финансирана със средства от националния бюджет, бюджета на Европейския съюз или друга донорска програма;"
д) създава се т. 15:
"15. декларация по образец, че лицето няма да наема на разкрито работно място лица, освободени от него или от свързани с него предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия, в период не по-малък от 12 месеца от подаване на заявлението по чл. 18, ал. 1 ЗНИ;"
е) досегашната т. 14 става т. 16 и се изменя така:
"16. документ, удостоверяващ правата на инвеститора по отношение на застроен или незастроен терен, на който ще бъде осъществена инвестицията; в случай че за изпълнението на инвестиционния проект е заявено ползване на мерките по чл. 22а, ал. 1 или по чл. 22е ЗНИ във връзка с чл. 22а, ал. 9 - 12 ЗНИ, се изисква:
а) документ, удостоверяващ предварителното съгласие на компетентния орган за имотите - частна държавна собственост, и/или решение на общинския съвет за предварително съгласие за имотите - частна общинска собственост, и
б) становището на компетентния орган относно възможностите за прилагане на мерките във връзка със Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, Закона за горите и Закона за защитените територии;"
ж) създава се т. 17:
"17. списък/брой на лицата, които се предвижда да извършват дейност по изпълнение и/или поддържане на инвестицията и ще кандидатстват за получаване на разрешение за постоянно пребиваване по реда чл. 25, ал. 1, т. 13 във връзка с чл. 25в от Закона за чужденците в Република България (ако е приложимо)."
2. В ал. 2 думите "ал. 1, т. 10" се заменят с "ал. 1, т. 9".
§ 7. В се изменя така:
"9. документ, удостоверяващ правата на инвеститора по отношение на застроен или незастроен терен, на който ще бъде осъществена инвестицията; в случай че за изпълнението на инвестиционния проект се заявява ползване на мерките за насърчаване на инвестициите по чл. 22а, ал. 1 или по чл. 22е ЗНИ във връзка с чл. 22а, ал. 9 - 12 ЗНИ, се изисква:
а) документ, удостоверяващ предварителното съгласие на компетентния орган за имотите - частна държавна собственост, и/или решение на общинския съвет за предварително съгласие за имотите - частна общинска собственост, и
б) становището на компетентния орган относно възможностите за прилагане на мерките във връзка със Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, Закона за горите и Закона за защитените територии."
§ 8. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 4, буква "д" думите "по чл. 22а и/или 22б ЗНИ" се заменят с "по чл. 22а, 22б, 22в и/или 22д ЗНИ".
2. В т. 8, буква "г" думите "по чл. 22в ЗНИ" се заменят с "по чл. 22в и/или 22д ЗНИ".
3. Създават се т. 12 и 13:
"12. когато с инвестиционния проект се планира създаване и поддържане на заетост по чл. 3а, за всяко заявено за разкриване и поддържане работно място при условията и по реда на Кодекса на труда се представят:
а) информация за длъжността, идентична на посочените в Националната класификация на професиите и длъжностите в Република България (НКПД);
б) проект на длъжностна характеристика, в който се съдържа информация за изпълняваните дейности за длъжността;
в) прогнозен размер на основното месечно трудово възнаграждение на наетото лице;
г) прогнозен размер на разходите на инвеститора за задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване;
13. в случаите по т. 12 към инвестиционния проект се представят:
а) график за планираното разкриване на работните места по месеци (години) за срока на изпълнение на инвестиционния проект и за периода на поддържане на заетостта;
б) в табличен вид общо и за всяка година за периода на реализация на инвестиционния проект се представят разходите за възнаграждения на работниците и служителите, заели новите работни места, като се съпоставят в табличен вид с размера на средствата по източниците за финансиране, представени по т. 6, за целия период на осъществяване на инвестицията и по години."
§ 9. В думите "22а или чл. 22е, ал. 2" се заменят с "22а, 22б, 22в, 22д или чл. 22е, ал. 2".
§ 10. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1, т. 2 думите "30-дневен срок" се заменят със "срок 30 работни дни".
2. В ал. 3 думите "чл. 22д ЗНИ" се заменят с "чл. 20а ЗНИ".
§ 11. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2, т. 5 думите "по чл. 21, 22а или чл. 22е, ал. 2 ЗНИ" се заменят с "по чл. 15, ал. 1 и 2 ЗНИ".
2. В ал. 3 думите "чл. 20д ЗНИ" се заменят с "чл. 20а ЗНИ".
§ 12. В се създава ал. 6:
"(6) На основание чл. 22и, т. 8 ЗНИ за целите на годишния доклад и във връзка с чл. 22и, т. 7 ЗНИ кметът на общината поддържа в електронна база данни следната информация:
1. актуален списък със свободните терени и други недвижими имоти, които общината е решила да предостави за осъществяване на инвестиции;
2. формуляри и образци за кандидатстване за получаване на сертификат за инвестиция клас В и ползване на насърчителните мерки съгласно наредбата по чл. 22з, ал. 1;
3. информация за издадените сертификати за инвестиция клас В от общината, съдържаща най-малко следните данни:
а) номер и дата на заявлението за издаване на сертификат;
б) номер, дата на издаване и срок на валидност на сертификата;
в) информацията по чл. 9, ал. 1, т. 1, букви "а" и "б";
г) размер и клас на инвестицията;
д) икономически дейности, в които се осъществява инвестицията, и основни продукти;
е) местонахождение на инвестицията;
ж) прилаганите мерки за насърчаване на инвестицията при спазване на изискванията за наблюдение и прозрачност на информацията в областта на държавните помощи."
§ 13. В се създава изречение второ:
"Електронната база данни по чл. 17, ал. 6 се поддържа от длъжностни лица, определени от кмета на общината."
§ 14. В се създава ал. 8:
"(8) При промяна на обстоятелствата, вписани в електронната база данни по чл. 17, ал. 6, инвеститорите са длъжни да подадат заявление до кмета на общината в 14-дневен срок от настъпване на промяната, в което се описва настъпилата промяна, и се прилагат съответните документи, удостоверяващи промяната."
§ 15. В след думите "валидност на сертификата" се добавя "и в периода на поддържане на инвестицията и заетостта съгласно чл. 12, ал. 2, т. 7 и 8 ЗНИ".
§ 16. В думите "по чл. 16, т. 4 ЗНИ" се заменят с "по чл. 16, т. 4 и 5 ЗНИ".
§ 17. В се изменя така:
"2. процедурата по чл. 22а, ал. 2, чл. 22з, ал. 3, т. 3 и чл. 22и, т. 5 ЗНИ се прилага от независими оценители с най-малко 3 години професионален опит за оценка на недвижими имоти."
§ 18. В се изменя така:
"17. основания за предсрочно прекратяване или разваляне на договора, включително при условията на чл. 22а, ал. 3 и 13 ЗНИ или при установяване на забава по смисъла на чл. 16, ал. 1, т. 5 ЗНИ, освен ако дължимите плащания не бъдат изплатени в подходящ за страните срок, както и правата на изправната страна;".
§ 19. Създава се :
"Чл. 33а. (1) В наредбата по чл. 22з, ал. 1 ЗНИ за насърчаване на инвестициите с общинско значение и издаване на сертификати клас В по чл. 22з ЗНИ се включват разпоредби за прилагането на насърчителната мярка по чл. 22з, ал. 3, т. 3 за придобиване на право на собственост или ограничени вещни права върху имоти - частна общинска собственост, по реда на чл. 22а, ал. 1, т. 2 и 4 ЗНИ, при спазване условията на чл. 22а, ал. 2 - 8 и 13 ЗНИ.
(2) Мярката по чл. 22з, ал. 3, т. 3 ЗНИ може да се прилага само когато не е заявена от инвеститор по реда на чл. 18 при издаване на сертификат за инвестиция клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект за същия имот - частна общинска собственост.
(3) Правата върху имотите по чл. 22з, ал. 3, т. 3 могат да се прехвърлят или учредяват само ако размерът на планираната инвестиция по чл. 22з като разходи за придобиване на дълготрайни материални активи е над 5 пъти по-голям от пазарната оценка на имота по чл. 30, ал. 1, т. 2. Неизпълнението на това изискване се включва в съответния договор с инвеститора като основание за развалянето му.
(4) В наредбата по чл. 22з, ал. 1 ЗНИ се въвеждат условия за прилагане на мярката по чл. 22з, ал. 3, т. 3 ЗНИ в съответствие с условията по тази глава.
(5) Мярката по чл. 22з, ал. 3, т. 3 ЗНИ се прилага при спазване на нормативната уредба в областта на държавните помощи."
§ 20. В думите "чл. 16, т. 4 ЗНИ" се заменят с "чл. 16, т. 4 и 5 ЗНИ".
§ 21. В се изменя така:
"3. обществените поръчки се възлагат по реда на Закона за обществените поръчки."
§ 22. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "Министърът на икономиката, енергетиката и туризма" се заменят с "Когато не са налице условията по чл. 36, министърът на икономиката, енергетиката и туризма".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) В случаите, когато със стойността на финансовото подпомагане за всяко предприятие не се надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро, съответно 100 000 евро, за предприятие, което осъществява дейност в отрасъл "шосеен транспорт", за всеки тригодишен период и подпомагането изпълнява всички условия на регламента по ал. 1, министърът на икономиката, енергетиката и туризма внася предложението по чл. 34 в Министерския съвет."
§ 23. В се изменя така:
"(1) Средства за финансово подпомагане за изграждане на техническа инфраструктура по чл. 22б ЗНИ се предвиждат съгласно чл. 15, ал. 5 ЗНИ въз основа на одобрените от Министерския съвет договори по чл. 41."
§ 24. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1, т. 2 думите "и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки" се заличават.
2. В ал. 3, т. 14 след думите "предсрочно прекратяване" се добавя "или разваляне".
3. В ал. 5 думите "и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки" се заличават.
4. В ал. 6, т. 9 след думите "предсрочно прекратяване" се добавя "или разваляне".
§ 25. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1:
а) в т. 3 думата "кратка" се заличава;
б) в т. 4 думите "чл. 16, т. 4 ЗНИ" се заменят с "чл. 16, т. 4 и 5 ЗНИ".
2. В ал. 2 т. 2 се отменя.
§ 26. В се изменя така:
"(1) Средства за финансово подпомагане за обучение по чл. 22в ЗНИ се предвиждат съгласно чл. 15, ал. 5 ЗНИ въз основа на одобрените от Министерския съвет договори по чл. 50."
§ 27. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 3, т. 20 след думите "предсрочно прекратяване" се добавя "или разваляне".
2. В ал. 6, т. 18 след думите "предсрочно прекратяване" се добавя "или разваляне".
§ 28. В се изменят така:
"(1) Схемата за регионална помощ за инвестиции и заетост, която изпълнява всички условия на глава I и на глава II, чл. 13 от Регламент № 800/2008, е съвместима с общия пазар по смисъла на чл. 107, параграф 3 от Договора за функциониране на Европейския съюз и се освобождава от задължението за уведомяване по чл. 108, параграф 3 от договора.
(2) Индивидуална еднократна помощ, която се използва само като допълнение към помощ, предоставена въз основа на схемата по ал. 1, и която не надхвърля 50 на сто от общия размер на помощите за инвестицията и изпълнява условията по Регламент № 800/2008, е съвместима с общия пазар по смисъла на чл. 107, параграф 3 от Договора за функциониране на Европейския съюз и се освобождава от задължението за уведомяване по чл. 108, параграф 3 от договора."
§ 29. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1, т. 1 думите "се увеличава с 20 процентни пункта за помощите за инвестиции, предоставени на малки предприятия, и с 10 процентни" се заменят с "може да се увеличава с до 20 процентни пункта за помощите за инвестиции, предоставени на малки предприятия, и с до 10 процентни".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Общият размер на брутния еквивалент на регионалната помощ от всички източници, получена по реда на този раздел, не може да превишава определения индивидуален праг съгласно глава I, чл. 6, т. 2 от Регламент № 800/2008 от 75 на сто от максималния размер на помощ, която една инвестиция с приемливи разходи от 100 млн. евро може да получи, като се прилага стандартният праг на помощ, който е в сила за големите предприятия в одобрената карта за регионална помощ на датата на предоставяне на помощта, по ал. 1."
§ 30. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея:
а) в т. 1 накрая се добавя "по смисъла на чл. 2, т. 14 от Регламент 800/2008";
б) в т. 2 след думите "нетно увеличение" се добавя "на средносписъчната численост на персонала по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на правилника и чл. 2, т. 13 от Регламент 800/2008".
2. Създава се ал. 2:
"(2) Разходите за трудови възнаграждения съгласно чл. 2, т. 15 от Регламент № 800/2008 са общата сума, действително платима от получателя на помощта по отношение на съответните работни места, включваща:
1. брутното възнаграждение преди облагане с данъци, и
2. задължителните вноски за социално и здравно осигуряване."
§ 31. Създава се :
"Глава седма "а"
ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ЧАСТИЧНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАПРАВЕНИТЕ ОТ ИНВЕСТИТОРА ЗА НЕГОВА СМЕТКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ОСИГУРИТЕЛНИ И ЗДРАВНИ ВНОСКИ
Раздел І
Изисквания към проекта
Чл. 61а
1. инвестицията да е с издаден сертификат за клас А, клас Б или за приоритетен проект;
2. създадената с осъществяването на инвестиционния проект заетост, определена като средносписъчна численост на персонала по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби, да отговаря на условията по чл. 12, ал. 2, т. 5 и т. 7, букви "а" и "б" ЗНИ;
3. да е представена необходимата информация по чл. 10, т. 12 и 13;
4. създадените с инвестиционния проект нови работни места при условията и по реда на Кодекса на труда на пълно работно време трябва да бъдат разкрити преди изтичане срока на действие на издадения сертификат, но не по-късно от 3 години от датата на започване на работа по инвестиционния проект;
5. годишното трудово възнаграждение на наетите лица по трудово правоотношение в предприятието на инвеститора е по-високо от средното в страната за съответната икономическа дейност, в която се осъществява инвестиционният проект, по данни на Националния статистически институт за срока на поддържане на заетостта по чл. 12, ал. 2, т. 7, буква "в";
6. инвестицията и създадената заетост да се поддържат за минимален период 5 години за големи предприятия и 3 години за малки и средни предприятия считано от датата на завършването й, съответно от датата на разкриването на всяко работно място.
Раздел ІI
Предложение за отпускане на средствата
Чл. 61б
1. постъпило искане в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от инвеститор с издаден сертификат за инвестиция от клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект;
2. представени документи по чл. 16, т. 4 и 5 ЗНИ, съответните документи по чл. 5, ал. 1 за създадено юридическо лице по чл. 17 ЗНИ, в случай че е регистрирано, и декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на агенцията, за получена държавна помощ през последните 3 години, включително текущата, от инвеститора или лицата по чл. 17 ЗНИ;
3. одобрен за насърчаване инвестиционен проект след проведена конкурсна процедура по реда на чл. 61в, когато е приложима;
4. извършена проверка на условията по глава седма;
5. доказан е стимулиращият ефект на мярката по смисъла на чл. 8, параграфи 2 и 3 от Регламент № 800/2008.
Раздел ІII
Конкурсна процедура
Чл. 61в
(2) Оценката по ал. 1 се извършва при условията и по реда на чл. 35.
(3) Оценката се извършва въз основа на следните критерии:
1. размер на инвестициите по инвестиционния проект, осъществявани за 3-годишен период, и/или размер на прогнозните разходи за трудови възнаграждения за период две години на лицата, назначени на работните места, пряко създадени с изпълнението на инвестиционния проект (взема се предвид по-високият размер);
2. размер на заявените държавни средства за прилагане на мярката;
3. осъществяване на инвестиции във високотехнологични производства и услуги по чл. 3, ал. 5 и 6;
4. осъществяване на инвестиции в общини по чл. 3, ал. 2.
(4) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма внася предложение в Министерския съвет по реда на чл. 61б при спазване реда на класирането, като общият размер на исканията трябва да е в рамките на предвидените средства по чл. 35, ал. 3.
Раздел ІV
Определяне размера на средствата за финансово подпомагане
Чл. 61г
(2) За прилагането на мярката по ал. 1 новоразкритите работни места трябва да са заети от български граждани, граждани на държавите - членки на Европейския съюз, на страните по Споразумението за Европейското икономическо пространство, на Конфедерация Швейцария или лица по чл. 18, ал. 3 от Закона за насърчаване на заетостта.
(3) Отпускането на средствата по ал. 1 се извършва след назначаването по трудови правоотношения на не по-малко от 30 на сто от съответния брой заети, необходим за издаване на съответния сертификат за клас инвестиция по чл. 3а, или след изпълнение на не по-малко от 50 на сто от определения минимален размер на инвестицията за издаване на съответния сертификат за клас инвестиция по чл. 3 и в срок до третата година от започването на работата/дейността по инвестиционния проект.
(4) Средствата по ал. 1 се отпускат веднъж годишно, като датата на отпускане е след 31 март - срока за изготвяне на годишните финансови отчети (ГФО) по чл. 37, ал. 1 от Закона за счетоводството (ЗСч), и след публикуването на ГФО в търговския регистър в съответствие със сроковете по чл. 40 ЗСч, за възстановяване на реално направените през предходната година вноски по ал. 1 при спазване разпоредбите на чл. 22д, ал. 1, т. 3 - 5 и ал. 2 ЗНИ.
(5) Средствата по ал. 1 не се отпускат, ако лицето, осъществяващо инвестиционния проект, има неизпълнение на сключени договори по програми, мерки и обучения по Закона за насърчаване на заетостта или за същите приемливи разходи са получени средства от други публични източници на финансиране.
(6) За отпускането на средствата по ал. 1 инвеститорът удостоверява извършените за съответната календарна година приемливи разходи за възнаграждения и задължителни осигурителни вноски за създадените работни места по проекта в срок до 31 март на следващата година и по ред, определен с договора по чл. 61е.
Чл. 61д
Чл. 61е
(2) С договора по ал. 1 инвеститорът работодател се задължава да изпълни инвестиционния проект и да поддържа инвестицията и създадената с нейното осъществяване заетост за минимален период 5 години за големи предприятия и 3 години за малки и средни предприятия от датата на завършването й, съответно от датата на разкриването на всяко работно място, а държавата да предостави средства за възстановяване на приемливите разходи по проекта при условията на тази глава и на глава седма.
(3) Договорът по ал. 1 задължително съдържа всички изисквания на ЗНИ по отношение на инвестиционния проект и създадената с неговото осъществяване заетост, както и условията и изискванията за предоставяне на финансови средства по схемата за регионална помощ:
1. предмет на договора;
2. страни по договора;
3. наименование на инвестиционния проект;
4. основни права и задължения;
5. вид и размер на инвестицията;
6. срок за изпълнение на инвестиционния проект и срок за поддържане на инвестицията;
7. брой на новите работни места, разкрити с осъществяването на инвестицията, по длъжности и професии с индикативен график за разкриването на всяко работно място;
8. индикативен размер на разходите за период 24 месеца от разкриването на съответното работно място, включително: размера на брутното възнаграждение преди облагане с данъци и на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване за сметка на работодателя и за задължителното здравно осигуряване за сметка на работодателя;
9. размера и периода, за които ще се предоставя финансова помощ;
10. задължение за връщане на предоставените средства или на част от тях, ако създадената заетост не е поддържана за минимално определения срок и при условията на назначаването, както и периода и условията за връщане на финансовата помощ; помощта подлежи на връщане, когато заетостта не е създадена и поддържана в размера за издаване на сертификат съгласно заявлението по чл. 18 ЗНИ и инвестицията не е изпълнена в изискуемите в Регламент 800/2008 срокове;
11. начин на отчитане изпълнението на проекта по отношение на заетостта;
12. вид и размер на обезпечението за изпълнение на задълженията по договора;
13. вид и размер на отговорността за неизпълнение на задълженията по договора;
14. контрол по изпълнението на задълженията на страните;
15. начини за уреждане на споровете между страните;
16. основания за предсрочно прекратяване на договора и правата на изправната страна;
17. други елементи, по които е постигнато съгласие между страните.
(4) Инвестиционният проект е неразделна част от договора по ал. 1.
(5) Образци на договори по ал. 1 се оповестяват на интернет страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма въз основа на одобрени от Министерския съвет договори за отпускане на средства."
§ 32. В думите "до 50 на сто" се заличават.
§ 33. В думите "70 млн. лв." се заменят с "50 млн. лв.".
§ 34. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в основния текст думите "минималният среден годишен брой заети лица" се заменят с "минималният годишен брой заети лица, изчислен като средносписъчна численост на персонала";
б) точка 2 се изменя така:
"2. сто заети за инвестиции в общините с висока безработица и високотехнологични производства по чл. 63, ал. 2;"
в) създава се нова т. 3:
"3. седемдесет заети за инвестиции за изграждане на индустриални зони по чл. 63, ал. 4;"
г) досегашната т. 3 става т. 4.
2. В ал. 2 изречение второ се заличава.
3. В ал. 3 изречение второ се заличава.
4. Алинеи 5 и 6 се отменят.
§ 35. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 6:
"(6) Обединенията по ал. 2, които включват еднолични дружества с държавно или общинско участие в капитала по ал. 4 и кандидатстват за изграждане и развитие на индустриална зона в индустриален парк по чл. 22е, ал. 1, т. 3 ЗНИ, могат да представят към заявлението за кандидатстване документите по ал. 5 или друг документ, удостоверяващ ангажимента на страните за съвместно изпълнение на инвестиционния проект (меморандум или споразумение). В тези случаи:
1. меморандумът или споразумението по чл. 67 се сключва с лицата, които отговарят солидарно за изпълнението на задълженията си по осъществяване на инвестицията;
2. в сертификата за приоритетен инвестиционен проект по чл. 68, ал. 1 се вписват наименованията на лицата."
2. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите "по ал. 5" се добавя "или в документа по ал. 6".
3. Досегашната ал. 7 става ал. 8.
§ 36. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 т. 5 се изменя така:
"5. финансово подпомагане за:
а) обучение за придобиване на професионална квалификация, включително на стажанти от висшите училища в страната, заели новите работни места, свързани с инвестициите по реда на чл. 22в ЗНИ и глава шеста от правилника;
б) частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка в качеството му на работодател задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за новоназначени работници и служители по реда на чл. 22д ЗНИ и глава седма "а" от правилника;".
2. В ал. 4 думите "републиканския бюджет" се заменят с "държавния бюджет".
3. В ал. 7 думите "Закона за данък върху добавената стойност и Закона за насърчаване на заетостта" се заменят със "Закона за данък върху добавената стойност, Закона за насърчаване на заетостта и Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи".
§ 37. В след думите "предсрочно прекратяване" се добавя "или разваляне".
§ 38. В думите "Въз основа на одобрения с решение на Министерския съвет меморандум" се заменят с "Въз основа на решението на Министерския съвет за одобряване на меморандум".
§ 39. се изменя така:
"Чл. 69. (1) Контролът по изпълнение на инвестиционните проекти, получили сертификат за клас А и клас Б инвестиция, се извършва от:
1. министъра на икономиката, енергетиката и туризма или от оправомощено от него длъжностно лице от администрация към него или от друг орган на изпълнителната власт, предоставящ насърчителната мярка;
2. оправомощено от министъра на труда и социалната политика длъжностно лице по отношение на изпълнението на договор с инвеститора за предоставяне на средства за обучението и изпълнението на параметрите на инвестиционния проект, свързани със заетостта.
(2) Контролът по ал. 1, т. 1 се осъществява по отношение на изпълнението на инвестицията като минимален размер и/или минимален брой разкрити нови работни места и срок в съответната икономическа дейност.
(3) Размерът на извършените инвестиции се удостоверява за отчетния период с годишен/междинен финансов отчет по реда на Закона за счетоводството. Към финансовия отчет се прилага справка по образец, в която са описани активите за основната икономическа дейност и тяхната стойност. Справката се изготвя в съответствие с правилата за признаване на материални/нематериални дълготрайни активи (текущи/нетекущи), установени в МСС (НСФОМСП), и се заверява от регистриран одитор съгласно Закона за независимия финансов одит. Разходите по дейността на одитора са за сметка на инвеститора. За целите на преценката дали активите, описани в справката, касаят основната икономическа дейност на инвеститора или друга допълнителна дейност, контролният орган по ал. 1 може да извършва и фактическа проверка.
(4) Броят на наетия персонал на пълно работно време при условията и по реда на Кодекса на труда, заел създадените нови работни места, се удостоверява за отчетния период с документ от Националната агенция за приходите, копия на трудовите договори, копия на актове за прекратяване на трудовото правоотношение и уведомления за тях съгласно Кодекса на труда, декларация по образец за внесените осигурителни вноски във фондовете на държавното обществено осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване и Националната здравноосигурителна каса, копие на разплащателната ведомост или справка за изплатените средства за възнаграждения на наетите лица - поименно и с други относими документи.
(5) Контролът по изпълнението на инвестиционните проекти с общинско значение с издаден сертификат клас В по чл. 22з ЗНИ се осъществява от кмета на общината или от оправомощено от него длъжностно лице по реда на тази глава.
(6) Кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице изготвя годишен доклад за издадените сертификати за инвестиция от клас В и предоставените насърчителни мерки, който представя на областния управител и на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции, като агенцията го включва в годишния си доклад за инвестициите в страната по чл. 11б, т. 5 ЗНИ."
§ 40. В от допълнителните разпоредби се правят следните изменения:
1. Точка 16 се изменя така:
"16. "Средносписъчна численост на персонала" е създадената и поддържана заетост за съответната финансова година, определена съгласно методиката за изчисляване на списъчния и средния списъчен брой на персонала на Националния статистически институт и отразена в годишния отчет за дейността по реда на Закона за статистиката, Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за данъците върху доходите на физическите лица."
2. В т. 17 електронният адрес "https://www.stateaid-bg.com/finance/opencms/finance/eu_normi/drugi/index.html" се заменя с "https://stateaid.minfin.bg/bg/page/424".
§ 41. Разпоредбите на са в сила до 31 декември 2013 г., освен ако (ОВ, L 214 от 9.08.2008 г.) бъде изменен преди тази дата с нов регламент.
§ 42. Инвеститори, получили сертификат за инвестиция клас А или клас Б или за приоритетен проект по досегашния ред, могат за срока на действие на издадения им сертификат да прилагат минималните размери на инвестицията по , регламентирани с правилника, в съответните икономически дейности.
§ 43. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма изготвя информация за измененията относно регионалната помощ по схема № Х 351/10, съобщена на Европейската комисия по реда и в срока по , във връзка с чл. 9 от .
§ 44. В срок до 3 месеца от влизането в сила на постановлението министърът на икономиката, енергетиката и туризма актуализира методологията по с оценъчната процедура за сертифицираните инвестиционни проекти, заявили ползването на мярката за финансово подпомагане за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка задължителни осигурителни и здравни вноски съгласно .
§ 45. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив