ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 62 ОТ 27 МАРТ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г. (ДВ, БР. 75 ОТ 1999 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 62 ОТ 27 МАРТ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г. (ДВ, БР. 75 ОТ 1999 Г.)

В сила от 08.04.2008 г.
Обн. ДВ. бр. от 8 Април 2008г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. Точка 1 се изменя така:
"1. лекарствени продукти;".
2. Точка 3 се изменя така:
"3. пътуване по железопътния, градския трамваен и тролейбусен транспорт, метрото и по автомобилния транспорт по утвърдените транспортни схеми;".
§ 2. В наименованието на думата "средства" се заменя с "продукти".
§ 3. се изменя така:
"Чл. 5. (1) Ветераните от войните имат право на лекарствени продукти по списък, утвърден от министъра на здравеопазването.
(2) Лекарствените продукти са за сметка на държавния бюджет и се изплащат чрез бюджетите на общините.
(3) Лекарствените продукти се отпускат от всички аптеки в страната по рецепта на лекаря или на лекаря по дентална медицина по чл. 4 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление № 119 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 45 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 57 от 2007 г.), след представяне на паспорт (лична карта) и удостоверението за "ветеран от войните", издадено от Държавна агенция "Архиви".
(4) Списъкът с лекарствените продукти по ал. 1 се актуализира всяка година към 1 януари.
(5) Редът за предписване и отпускане на лекарствени продукти се определя с наредба на министъра на здравеопазването, министъра на финансите и министъра на отбраната."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Средствата за покриване стойността на храната, нощувките и лечението се осигуряват ежегодно от централния бюджет по бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, към които са санаториумите - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството, и които осъществяват пряк контрол върху свързани с тях лица - търговски дружества и държавни предприятия."
2. Създава се нова ал. 3:
"(3) Необходимите средства по ал. 2 се предоставят от Министерството на финансите на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити на основание на изготвени разчети за действително извършени разходи."
3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "по местоживеене" се заличават.
4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:
"(5) При настаняване в съответния санаториум по ал. 1 ветераните представят паспорт (лична карта), удостоверение за "ветеран от войните" и талон-направление от личния лекар."
§ 5. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1, т. 1 думата "живеят" се заменя със "са регистрирани с постоянен адрес".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Пътуванията в границите на областта, в която ветераните от войните са регистрирани с постоянен адрес, се извършват срещу специално издадена от "БДЖ" - ЕАД, карта за безплатно пътуване на ветеран от войните, която съдържа данни за името на ползвателя, единния граждански номер, номерата на удостоверенията, издадени от Държавна агенция "Архиви", и наименованието на областта по постоянен адрес на лицето. Картата е без снимка и се уважава след представяне на паспорт (лична карта) и на удостоверенията по чл. 4, ал. 1."
§ 6. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в основния текст след думите "в страната" се добавя "по утвърдените транспортни схеми";
б) в т. 1 думата "живеят" се заменя със "са регистрирани с постоянен адрес";
в) в т. 3 думите "вътрешноградския транспорт в цялата страна" се заменят с "градския трамваен и тролейбусен транспорт, метрото и по автомобилния транспорт на основните градски линии във всички градове в страната".
2. В ал. 2 думата "живеят" се заменя със "са регистрирани с постоянен адрес".
§ 7. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Пътуването на ветераните от войните в границата на областта, в която са регистрирани с постоянен адрес, и в градския трамваен и тролейбусен транспорт, метрото и по автомобилния транспорт в страната се извършва срещу издадена абонаментна карта за безплатно пътуване по автомобилния транспорт."
2. В ал. 2 думата "местоживеене" се заменя с "постоянен адрес".
3. В ал. 3 думата "местоживеене" се заменя с "постоянен адрес".
4. В ал. 6 думите "смяна на местоживеенето" се заменят с "промяна на постоянния адрес".
§ 8. се изменя така:
"Чл. 16. (1) Ветераните от войните ползват с предимство услугите на домашния социален патронаж и на настаняването в домове за възрастни хора с увреждания и в домове за стари хора след представяне на удостоверение за "ветеран от войните" при условията и по реда, определени с Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, приет с Постановление № 243 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 133 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 38, 42 и 112 от 1999 г., бр. 30, 48 и 98 от 2000 г.; попр., бр. 100 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 19 и 97 от 2001 г., бр. 26, 46, 81 и 118 от 2002 г., бр. 40 от 2003 г., бр. 115 от 2004 г., бр. 31 и 103 от 2005 г., бр. 54 и 93 от 2006 г. и бр. 101 от 2007 г.).
(2) При ползване на услугите на домашния социален патронаж, при настаняване в домове за възрастни хора с увреждания или в домове за стари хора ветераните от войните заплащат 30 на сто от получаваната от тях пенсия или от сбора от пенсиите си без добавките, изплащани към тях. Останалата част от разходите е за сметка на бюджета на общината."
§ 9. се отменя.
§ 10. В се изменя така:
"(1) Ветераните от войните получават към пенсията си месечна добавка в размер на социалната пенсия за старост."
§ 11. В се изменя така:
"(1) Министерството на отбраната и общините предоставят на ветераните от войните за безвъзмездно ползване клубове и създават други условия за осъществяване на тяхната общественополезна и патриотична дейност."
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив