ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 ОТ 15 АПРИЛ 1999 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 103 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1993 Г. ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ СРЕД БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 ОТ 15 АПРИЛ 1999 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 103 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1993 Г. ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ СРЕД БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Обн. ДВ. бр. от 23 Април 1999г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 числото "300" се заменя с "400", а след думите "пълен курс на обучение" се добавя "включително подготвителен курс по български език".
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) В държавните и общинските общообразователни и професионални училища на Република България могат да се обучават лица от българска народност при условията и по реда, установен за българските граждани."
3. Създава се нова ал. 3:
"(3) Министерството на образованието и науката ежегодно осигурява до 50 места, финансирани от държавата, за обучение на лица от българска народност в държавните и общинските общообразователни и професионални училища на Република България по ред, определен от министъра."
4. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 4 и 5.
§ 2. В , ал. 1 думата "редовни" се заличава.
§ 3. Член 6 се изменя така:
"Чл. 6. Министерството на образованието и науката ежегодно осигурява за лица от българска народност:
1. до 15 едномесечни или до 30 двуседмични курсове за квалификация на педагогически кадри с до 30 участници;
2. до 5 едномесечни или до 10 двуседмични педагогически практики с до 30 участници - за студенти по педагогически специалности от чуждестранни висши училища с преподаване на български език."
§ 4. В ал. 1 се изменя така:
"(1) Министерството на образованието и науката изпраща в чуждестранните средни и висши училища преподаватели по български език и литература, българска история, български народни инструменти, български народни танци и начални учители. Общият брой на преподавателските места за една учебна година не може да надвишава 25."
§ 5. В чл. 9 се създава ал. 3:
"(3) Чуждестранните учащи се от българска народност ползват базите за отдих и туризъм към Министерството на образованието и науката при условията на българските учащи се."
§ 6. Навсякъде думите "Министерството на образованието, науката и технологиите" и "министъра на образованието, науката и технологиите" се заменят съответно с "Министерството на образованието и науката" и "министъра на образованието и науката".
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив