ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 ОТ 12 МАЙ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО КОМАНДИРОВАНЕ В ЧУЖБИНА НА СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ И КОНСУЛСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НА СЛУЖИТЕЛИ В ДРУГИ БЮДЖЕТНИ ОРГ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 ОТ 12 МАЙ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО КОМАНДИРОВАНЕ В ЧУЖБИНА НА СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ И КОНСУЛСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НА СЛУЖИТЕЛИ В ДРУГИ БЮДЖЕТНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 252 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ, БР. 100 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 44 ОТ 2001 Г.; ПОПР., БР. 51 ОТ 2001 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 93 ОТ 2001 Г., БР. 5 ОТ 2002 Г. И БР. 50, 80 И 86 ОТ 2004 Г.)

В сила от 20.05.2005 г.
Обн. ДВ. бр. от 20 Май 2005г.

Допълнителни разпоредби

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:
""
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея:
а) създава се нова т. 3:
"3. икономическите съветници в службите по търговско-икономическите въпроси;"
б) досегашните т. 3 - 7 стават съответно т. 4 - 8;
в) създават се т. 9 и 10:
"9. задгранични представители на Министерството на вътрешните работи;
10. други служители на ведомства и организации на бюджетна издръжка."
2. Създават се ал. 2 и 3:
"(2) Когато интересите на работата налагат това, ръководителят на изпращащата администрация може да прекрати едностранно дългосрочната командировка и преди изтичането на една година.
(3) В случаите, когато служителите не изпълняват задълженията си, произтичащи от дългосрочното им командироване, ръководителят на изпращащата администрация предсрочно прекратява дългосрочната командировка по своя преценка или по искане на министъра на външните работи."
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "български културен институт в чужбина на бюджетна издръжка" се добавя "и Центъра на промишлеността на Република България в Москва."
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Договорите за работа с лицата по ал. 1 се сключват след писмено разрешение на ръководителя на изпращащата администрация, дадено въз основа на мотивиран доклад."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) В своята дейност и при изпълнение на задълженията, произтичащи от дългосрочното командироване, служителите изпълняват указанията на ръководителя на изпращащата администрация и на министъра на външните работи при непосредственото управление и подчинение на ръководителя на съответното дипломатическо или консулско представителство."
§ 5. В след думите "при международните организации" се поставя запетая и се добавя "Европейските общности и НАТО".
§ 6. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинеи 2, 3 и 4 се отменят.
2. Създават се нови ал. 5 и 6:
"(5) Заповед за командироване или за продължаване срока на командировката на служители от други министерства или административни структури без ранг на министерство се издава от ръководителя на изпращащата администрация след получено съгласие от министъра на външните работи или от министъра на външните работи по предложение на ръководителя на съответната администрация.
(6) Министърът на външните работи по предложение на ръководителя на изпращащата администрация определя на служителите по ал. 5 дипломатически ранг за срока на командировката в зависимост от спецификата на поставените задачи и минималния трудов и/или служебен стаж, както следва:
1. за аташе - 1 година стаж;
2. за трети секретар - 3 години стаж;
3. за втори секретар - 6 години стаж;
4. за първи секретар - 10 години стаж;
5. за съветник - 15 години стаж;
6. за пълномощен министър - по предложение и преценка на министъра на външните работи, при не по-малко от 21 години стаж."
3. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 7 и 8, като в ал. 7 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 5".
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) При необходимост министърът на външните работи може да сключи трудов договор за определен срок с член на семейството на командирован в дипломатическото или консулското представителство служител, живеещ заедно с него в приемащата държава, и да го командирова в същото дипломатическо или консулско представителство по предложение на ръководителя на представителството и с писменото съгласие на лицето."
2. Създава се нова ал. 3:
"(3) Предсрочно прекратяване на командировката се допуска при условията на чл. 2, ал. 2."
3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.
§ 8. В след думата "местоназначението" се поставя запетая и се добавя "но не повече от два дни".
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думата "изпълняваните" се заменя с "възлаганите", а думите "на длъжността" се заличават.
2. (В сила от 01.01.2007 г.) Създава се нова ал. 2:
"(2) Размерът на командировъчните пари по ал. 1 се увеличава, както следва:
1. за всяко дете до 18-годишна възраст, пребиваващо в страната заедно с командирования - 8 на сто от базисния размер за съответната страна;
2. за неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования - 16 на сто от базисния размер за съответната страна."
3. (В сила от 01.01.2007 г.) Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:
"(3) На служител, командирован по реда на чл. 10а, ал. 1, се определят командировъчни пари в размер до 30 на сто от базисния размер, определен за приемащата държава."
§ 10. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "дните за пътуване" се добавя "на базата на календарните дни за месеца, включително почивните и празничните дни".
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) Командировъчните пари по чл. 15, ал. 1 и 2 не се изплащат при отсъствие на служителя от приемащата държава в работните дни, освен когато е командирован по реда на чл. 20."
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:
"(3) Размерът на сумите, полагащи се за непълен месец, се изчислява в зависимост от календарните дни за съответния месец, като при окончателно завръщане или преместване по реда на чл. 13 се включват и дните за пътуване. За дните на пътуване квартирни пари не се изплащат."
4. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.
§ 11. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) След изтичане на срока по ал. 1 командировката се прекратява. Дългосрочната командировка се прекратява и при отпуск поради бременност и раждане считано от датата, от която започва да се ползва отпускът."
§ 12. (В сила от 01.01.2006 г.) В се отменя.
§ 13. (В сила от 01.01.2006 г.) В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 се създават т. 5 и 6:
"5. при евакуация, когато разходите не се поемат от Министерския съвет;
6. еднократно в рамките на една календарна година при ползване на платен годишен отпуск до Република България и обратно; пътните разходи по тази точка не се изплащат в годината на заминаване и при окончателно завръщане."
2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:
"(2) Пътуването се извършва със самолет икономична класа по финансово изгоден маршрут. При доказана икономическа изгода и със съгласието на командирования пътуването може да се извърши и с автобус, влак първа класа със спално място, кораб, със служебно или лично превозно средство.
(3) На ръководителите на дипломатическите и консулските представителства и на ръководителите на постоянните представителства при международни организации, ЕО и НАТО, както и на придружаващите ги членове на техните семейства, ако пътуват заедно с тях, се осигурява пътуване в бизнес класа в случаите по чл. 19, ал. 1, т. 1 и 2. В случай че не пътуват с тях, се осигурява пътуване в икономична класа."
3. Създават се ал. 4 - 6:
"(4) Пътните разходи на членовете на семейството на командирования служител, които пребивават с него в приемащата държава не по-малко от 2/3 от периода, за който той е командирован, се поемат от изпращащата администрация в случаите по ал. 1, т. 1 - 3, 5 и 6. При неизпълнение на изискването за срока на пребиваване командированият служител възстановява пътните разходи за членовете на семейството си с изключение на случаите по ал. 1, т. 1 и 5 и в случаите, при които пребиваването на член на семейството е прекратено поради здравословни причини.
(5) При пътуване с лично превозно средство командированият служител има право на пътни пари в левове в размер 50 на сто от стойността на самолетен билет - икономична класа, по най-изгодната тарифа, включително таксите. При липса на директни полети до съответното населено място, където е разположено представителството, пътните пари се определят на базата на стойността на самолетен билет за директен полет до друго населено място, отстоящо приблизително на същото разстояние, както населеното място, в което се намира представителството.
(6) При пътуване с лично превозно средство пътни разходи се заплащат само на командирования служител по чл. 10."
§ 14. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:
"(1) При командировка в приемащата държава извън населеното място, където е установено дипломатическото или консулското представителство, служителят има право на пътни и квартирни, както и на допълнителни дневни пари в размер 50 на сто от определените за съответната държава съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 50 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 80 и 86 от 2004 г. и бр. 36 от 2005 г.)."
2. Създават се ал. 2 - 6:
"(2) Служителят се командирова от ръководителя на дипломатическото или консулското представителство.
(3) Служителите в службите по търговско-икономическите въпроси и в службата на военния аташе се командироват с писмено разрешение от изпращащата администрация.
(4) При командировка в трета държава служителят има право на пътни, квартирни и допълнителни дневни пари съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина за съответната държава, в която се командирова. Командироването се извършва от ръководителя на изпращащата администрация.
(5) На ръководителите на дипломатическото или консулското представителство квартирни пари се изплащат по фактически размери срещу представени разходооправдателни документи.
(6) При служебно пътуване до Република България за период до 14 дни на служителите се изплащат командировъчни пари по чл. 15, а в случаите, когато командировката е до населено място извън столицата - и пътни и квартирни съгласно Наредбата за командировките в страната, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 1986 г. (обн., ДВ, бр. 11 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 21 от 1991 г., бр. 2 от 1994 г., бр. 62 от 1995 г., бр. 34 от 1997 г. и бр. 40 от 1999 г.)."
§ 15. се изменя така:
"Чл. 22. (1) За времето на командировката изпращащата администрация е задължена да осигури на служителя подходящо жилище или средства за наем в зависимост от служебните му задължения, броя и състава на членовете на живеещото заедно с него семейство и местните условия съгласно приложение № 3.
(2) За наемането на жилище, както и при настаняване в жилище - собственост на Република България, ръководителят на дипломатическото или консулското представителство назначава комисия, която преценява условията, норматива за жилищна площ и обзавеждане съгласно приложение № 3 и изготвя протокол с предложение.
(3) Договорът за наемане на жилище се сключва след утвърждаване от ръководителя на представителството на протокола на комисията и съгласието на изпращащата администрация. Копие от всеки протокол и сключен договор се изпраща в изпращащата администрация. Не се допуска сключване на договори за наем с включени комунално-битови разходи в наемната цена. Ако по обективни причини това е наложително и няма или не могат да бъдат инсталирани измервателни уреди, служителят заплаща разходите за комунално-битови услуги по реда на ал. 9.
(4) В срок 6 месеца от настаняването в жилище - собственост на Република България, служителят внася за своя сметка гаранция в размер 50 на сто от базисния размер на дневните командировъчни пари за 30 календарни дни, определен във валута за съответната държава, в полза на Министерството на външните работи за обезпечаване на евентуални задължения, свързани с имота.
(5) Когато в договора за наем не е изрично включена клаузата за депозит (гаранция), внасяна от служителя (наемателя) в полза на наемодателя, служителят в срок 6 месеца от датата на сключване на договора внася в дипломатическото представителство/консулското представителство сума в размер на месечния наем за обезпечаване на евентуални задължения, свързани с имота.
(6) Гаранцията по ал. 4 и 5 се възстановява на служителя в 30-дневен срок след приключване на командировката и приспадане на всички комунално-битови разходи, такси и щети в случай на възникнали такива.
(7) При първоначално пристигане до наемането на жилище или настаняването в жилище - собственост на Република България, изпращащата администрация поема разходите за временно настаняване на командирования служител и на членовете на семейството му в хотел в рамките на норматива за едномесечен наем, определен в приложение № 3.
(8) Изпращащата администрация заплаща разходите за наем на жилище, инсталационните такси за телефон, както и таксите за монтиране на необходимите измервателни уреди за комунално-битови услуги.
(9) Сметките за ползваните телефонни и комунално-битови услуги с включени всички данъци и такси за тези услуги се заплащат от командирования. Когато няма отделни измервателни уреди, служителят, живеещ в сграда - собственост на Република България, заплаща всеки месец сума в касата на представителството на базата на разпределителни протоколи, изготвени от комисията по ал. 2.
(10) Преди приключване на командировката служителят е длъжен да осигури заплащането на всички телефонни и комунално-битови разходи за времето на командировката, чийто падеж ще настъпи след окончателното му завръщане.
(11) Разходите за сметките по ал. 9 на лицата по чл. 8 и на управляващите дипломатическо представителство, акредитирани в приемащата държава с писма на министъра на външните работи, се поемат от изпращащата администрация с изключение на разходите за телефонни разговори.
(12) Жилището и обзавеждането (ако е мебелирано) се предават на командирования служител и се приемат от него с инвентарен опис от комисията по ал. 2.
(13) Всички щети, свързани с ползването на жилището и обзавеждането, възникнали вследствие на лошо стопанисване по вина на командирования или на членовете на семейството му, се заплащат от него.
(14) При прекратяване на договора за наем и напускане на наетото жилище служителят изисква документ от наемодателя, че няма никакви претенции, свързани с освободеното жилище.
(15) При освобождаване на жилище - собственост на Република България, на служителя се издава документ от длъжностното лице, изпълняващо финансово-отчетнически функции в представителството, за наличието или за липсата на задължения във връзка с ползваното от него жилище.
(16) Разходите, свързани с ползването и подобренията в жилище - собственост на Република България, предоставено за безвъзмездно ползване на командированите служители при спазване на нормативните изисквания съгласно приложение № 3, които са искани или са извършвани от тях, са за сметка на служителите, след като са съгласувани и разрешени от ръководителя на представителството и не водят до нанасяне на щети на жилището и обзавеждането.
(17) Разходите за освежаване и боядисване на жилищата - собственост на Република България, при първоначалното настаняване на дългосрочно командирован служител през минимум 3-годишен период, както и разходите по текущото поддържане са за сметка на изпращащата администрация."
§ 16. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:
"(1) Изпращащата администрация заплаща на командирования по чл. 10 разходи по пренасянето на личен непридружаван багаж - въздушно карго, до 100 кг в началото и в края на командировката и при преместване по реда на чл. 13 срещу представени разходооправдателни документи."
2. Създават се ал. 2 и 3:
"(2) Разходите за пренасяне на личен непридружаван багаж при ползване на карго извън случаите по ал. 1 се заплащат срещу представени разходооправдателни документи до размера на цената на 100 кг въздушно карго.
(3) Разходи, свързани с транспорт до и от карго терминала, опаковка, оформяне на документи, такси за обработка и освобождаване, складови разноски и други подобни се заплащат от командирования."
§ 17. (В сила от 01.01.2006 г.) се изменя така:
"(1) На командирования служител и на всеки член на неговото семейство се поемат разходи за медицинско обслужване за една календарна година в размер не повече от 50 на сто от базисния размер за 30 календарни дни, определен във валута за съответната държава, срещу представяне на разходооправдателни документи, освен в случаите, когато е обезпечено безплатно медицинско обслужване по силата на международен договор с приемащата държава.
(2) Предвидените по ал. 1 средства за командирования служител и за членовете на неговото семейство могат да се кумулират като общ лимит в рамките на едно семейство и да се разходват в зависимост от нуждите на отделните членове на това семейство.
(3) Лицата по ал. 1 могат да сключват в рамките на предвидените средства договор за медицинска осигуровка с покритие в приемащата държава.
(4) По предложение на ръководителя на съответното представителство може да се сключи и групова медицинска осигуровка за целия персонал на представителството в размерите по ал. 1.
(5) С разрешение на ръководителя на изпращащата администрация средствата за медицинско обслужване за членовете на семейството могат да се разходват и без да се спазват изискванията на чл. 25в."
§ 18. (В сила от 01.01.2006 г.) Създават се чл. 25а - 25в:
". При първоначално заминаване и завръщане, както и в случаите по чл. 13 и чл. 20, ал. 1 изпращащата администрация поема задължителната медицинска застраховка за дните на пътуване в полза на командирования служител.
Чл. 25б
Чл. 25в
§ 19. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се отменя.
2. В ал. 3 и 4 думите "и 2" се заличават.
3. В ал. 5 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 1".
§ 20. В се правят следните изменения:
1. В т. 1 буква "а" се отменя.
2. В т. 2 букви "б" и "в" се отменят.
§ 21. В след думите "представен документ за разходи и размер" се поставя запетая и се добавя "определен по реда на чл. 20" и текстът до края се заличава.
§ 22. В думите "акутно заболяване" се заличават.
§ 23. В след думите "Служителите в българските държавни средни училища" се добавя "и българските преподаватели в чуждестранни училища и университети".
§ 24. В се изменя така:
"(1) При необходимост министърът на образованието и науката може:
1. да сключи срочен трудов договор с член на семейството на командирован в българско държавно училище в чужбина служител, живеещ заедно с него в приемащата държава, и да го командирова в същото училище по предложение на директора на училището;
2. да командирова член на семейството на командирован български преподавател в чуждестранно средно или висше училище по предложение на приемащата страна при наличието на свободни места."
§ 25. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 думите "служител, командирован" се заменят с "командирования".
2. Създават се ал. 5 и 6:
"(5) При служебно пътуване до Република България до 14 дни в рамките на една календарна година на командированите служители по чл. 36, ал. 1 се заплащат командировъчни пари по реда на чл. 20, ал. 6.
(6) Удостоверяването на служебното пътуване по ал. 5 се извършва със заповед за командировка на ръководителя на образователната институция, в която преподавателят е командирован."
§ 26. В думата "служител" се заличава.
§ 27. В след думите "Разпоредбите на този раздел, с изключение на чл. 42, се прилагат" съюзът "и" се заличава.
§ 28. се изменя така:
"Чл. 50. При командироването на служители в българските културни институти в чужбина се прилагат и чл. 12, 15, 16, 19, 20, 24, 25, 25а, 25б, 25в и 26."
§ 29. В от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 2 след думите "правителствени организации" се поставя запетая и се добавя "Мисията на Република България към Европейските общности и Делегацията към НАТО".
2. Създава се нова т. 5:
"5. "Изпращаща администрация" е администрацията, която командирова, или тази, по чието предложение министърът на външните работи командирова съгласно чл. 10, ал. 3."
3. Досегашните т. 5 и 6 стават съответно т. 6 и 7.
§ 30. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Заглавието на колона 2 се изменя така:
"Процент от базисния размер на дневните командировъчни пари"
2. В т. 1, колона 3 след думите "акредитиран посланик в повече от 2 страни" се добавя "постоянните представители при международните организации, Европейските общности и НАТО".
3. В т. 4, колона 3 след думите "ръководител на дипломатическо бюро" се добавя "съветник по въпросите на отбраната/военен представител на Българската армия в Делегацията на Република България към НАТО".
4. В т. 5, колона 3 след думите "военен аташе" се добавя "задграничен представител на МВР - I степен и заместник-съветник по въпросите на отбраната/заместник военен представител в Делегацията на Република България към НАТО" и съответно в колона 5 - думата "висше".
5. В т. 6, колона 3 след думите "помощник военен аташе" се добавя "задграничен представител на МВР - II степен" и в колона 5 - думата "висше".
6. В т. 6, колона 4 "управител на посолски комплекс - I категория" и в колона 5 - думата "висше".
7. В т. 7, колона 4 след думите "главен секретар на Центъра на промишлеността на Република България в Москва" се добавя "управител на посолски комплекс - II категория" и в колона 5 - думата "висше".
8. В т. 8, колона 4 след думите "главен счетоводител на Центъра на промишлеността на Република България в Москва" се добавя "управител на посолски комплекс - III категория", а в колона 5 - думата "средно".
9. В т. 8, колона 5 думата "висше" се заменя със "средно икономическо" за длъжността завеждащ "Финансово-административна служба" - III категория.
10. В т. 10, колона 4 накрая се добавя "младши експерт в Центъра на промишлеността на Република България в Москва" и в колона 5 - думите "висше - "бакалавър".
11. Навсякъде в приложението думите "офицер на международна длъжност" се заменят с "офицер/гражданско лице от Министерството на отбраната на работа в щаб/орган на международна организация", а думите "кадрови военнослужещ на международна длъжност" се заменят с "кадрови военнослужещ/гражданско лице от Министерството на отбраната на работа в щаб/орган на международна организация".
12. В забележките към приложение № 2 към чл. 15, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:
а) точка 2 се изменя така:
"2. Управляващите дипломатическите представителства, акредитирани в приемащата държава с писма на министъра на външните работи и на ръководителите на консулствата и дипломатическите бюра, получават командировъчни пари за притежавания от тях дипломатически ранг, увеличени с 10 на сто от базисния размер на командировъчните пари за съответната държава. Временно управляващите започват да се ползват от това право след изтичането на 6 месеца от заемането на длъжността.";
б) създава се т. 4:
"4. Завеждащите финансово-административните служби, които водят финансово-счетоводната дейност на повече от едно дипломатическо или консулско представителство, получават командировъчни за притежаваната от тях категория, увеличени с 10 на сто от базисния размер за съответната държава."
§ 31. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 1:
а) след думата "следните" се добавя "минимални";
б) в буква "б" думите "четири- и повече" и "при деца от еднакъв пол" се заличават;
в) в буква "в" думите "при деца от различен пол над 16-годишна възраст" се заличават;
г) създава се буква "г":
"г) нормативите за наемане на жилище и оборудването им не се отнасят за наемане на резиденции (жилища) на извънредните и пълномощни посланици, ръководителите на постоянните представителства при международните организации, Европейските общности и НАТО, генералните консули, управляващите, акредитирани с писма на министъра на външните работи."
2. В таблицата към т. 4:
а) абревиатурата "НУРДКСДКП" се заменя с "НДКЧ";
б) в т. 5 "Югославия" се заменя със "Сърбия и Черна гора".
3. В т. 5:
а) след думата "следното" се добавя "минимално";
б) буква "ж" се изменя така:
"ж) за страните с горещ климат - по един климатизатор за хол и всяка спалня;".
4. В т. 9 се създава изречение второ:
"При доказана необходимост изпращащата администрация може да разреши закупуване на обзавеждане над определеното в раздел II за своя сметка."

Заключителни разпоредби

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив