Парламентът обсъжда Закона за електронното управление

26.05.2023 | 08:55
по статията работи: econ.bg
Парламентът продължава дебата по първото четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление
Парламентът обсъжда Закона за електронното управление
Снимка: под лиценза на creative commons

Парламентът продължава дебата по първото четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление. 

Промяната дава възможност за връчването на фишове, актове и наказателни постановления по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване. В момента редица институции изискват удостоверения въпреки възможността да получават нужната информация по служебен път поради излишни законови изисквания за предоставяне на удостоверение от страна на заявителя.  

Промени на първо четене ще бъдат направени в Кодекса на труда. Предвижда се да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от НАП, в който се вписват всички данни от трудовата книжка като единни електронни трудови записи на работниците и служителите. Все още не е уреден и въпросът за данните на лицата, които не са заети в дадения момент. От НАП не подкрепят законопроекта и посочват подробни мотиви за това регистърът да не се поддържа от НАП, а от Агенцията по заетостта. Отбелязва се, че законопроектът не урежда и въпроса за заетостта на лица, регламентирани със специални закони - за отбраната, МВР, съдебната власт и други. 

От партия “Възраждане” не подкрепят законопроекта поради възможности за загуба на данни за трудов стаж и затруднение по пенсионирането на гражданите. От БСП заявяват, че в законопроекта не са уредени и случаите на безработните лица.  

В парламентарния контрол, който трябва да започне в 11:00 ч., е предвидено участието на деветима служебни министри. 

Оцени статията:
2.78/13
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...