Растежът на икономиката се ускори до 2.3% през второто тримесечие

09.10.2024 | 12:05
по статията работи: econ.bg
Растежът на потреблението на домакинствата остана стабилен и бе 3.4 на сто. Той бе подкрепен от продължаващ растеж на реалния разполагаем доход, кредитите за домакинства и подобрение в очакванията на потребителите
Растежът на икономиката се ускори до 2.3% през второто тримесечие
Снимка: под лиценза на creative commons

През второто тримесечие на тази година растежът на БВП се ускори до 2.3 процента на годишна база, като това бе по линия на положителния принос на изменението на запасите. Това става ясно от месечния обзор за развитието на българската икономика, изготвен от Министерството на финансите. В него е представена динамиката на основните макроикономически показатели, с данни публикувани до 20 септември. 

Растежът на потреблението на домакинствата остана стабилен и бе 3.4 на сто. Той бе подкрепен от продължаващ растеж на реалния разполагаем доход, кредитите за домакинства и подобрение в очакванията на потребителите. 

Инвестициите в основен капитал се увеличиха с 2.1 процента с положителен принос от инвестициите във вид на машини и оборудване. 

Износът на стоки и услуги намаля с 0.4 на сто.

В същото време, по линия на нарастването на вътрешното търсене, вносът се повиши с 4.9 процента и в резултат нетният износ имаше отрицателен принос за растежа на БВП на страната. 

Растежът на брутната добавена стойност се забави до 1.9 процента, като по-слабото представяне се дължеше на всички сектори с изключение на строителство. Растежът на добавената стойност в строителството бе 3.8 на сто, а в преработващата промишленост – 1.9 процента. Брутната добавена стойност в услугите се увеличи с 2.1 на сто, като водещи сектори бяха търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството и държавното управление.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...