Пленарна сесия на Европейския парламент

24.02.2010 - 25.02.2010

На 24 и 25 февруари 2010 г. (сряда и четвъртък) в белгийския град Брюксел ще проведе пленарна сесия на Европейския парламент. Окончателен проект на дневния ред може да намерите тук.

Парламентът ще определи приоритетите на реформата на рибарския сектор


ЕП ще даде своите виждания относно реформата и бъдещото управление на рибарския сектор в ЕС в доклад, който ще бъде гласуван на 25 февруари. Според проектодоклада социалните, екологичните и икономическите измерения на политиката в областта на рибарството са еднакво важни, като сред тях не трябва да се създава йерархия на приоритетите. С влизането в сила на Лисабонския договор Парламентът получи пълни законодателни правомощия в областта на рибарската политика на ЕС, чиято реформа предстои.

Според предложението за доклад на Мария  Невеш (ЕНП, Португалия), новата европейска политика в областта на рибарството трябва "да отчита множеството измерения" - социално (достойно препитание за работещите в сектора), екологично (опазване и съхраняване на рибните запаси) и икономическо (рентабилност на рибарството), без да създава йерархия помежду им.

Основните принципи на реформата трябва да включват поверяване на повече отговорности на рибарите чрез правила, благоприятстващи добрите риболовни практики, и адаптиране на управленските модели в сектора, за да се допълни и подобри традиционната квотна система.

Управлението на рибарството трябва да изостави традиционния подход "отгоре надолу", като вместо това наблегне на принципа на регионализиране и субсидиарност, както и на участие на професионалистите в сектора, за да може по-добре да се вземат предвид специфичните особености на различните европейски морета и флоти.

В текста се настоява също така Комисията "внимателно да прегледа" възможностите за приемане на нови модели за управление на рибарството, съвместими и допълващи традиционната система на общ допустим улов (ОДУ) и квоти. Това според депутатите би улеснило въвеждането на политиката на неизхвърляне на улов и би дало възможност на флотата да се адаптира по по-гъвкав начин.

В доклада също така се определя позицията на ЕП по въпроси като:

  • ниво на подпомагане на сектора и подход към риболова в малък размер и отвъдморските територии;
  • отговаряне на нарастващо търсене от страна на потребителите и подобряване на качеството на продуктите;
  • развитие на устойчив рибовъден сектор;
  • еко етикетиране;
  • риболов във водите на трети страни.
  • Дебат: четвъртък, 25 февруари
  • Гласуване: четвъртък, 25 февруари
  • Процедура: доклад по собствена инициатива
Намаляване на бюрократичната тежест за микрокомпаниите


Микрокомпаниите могат да бъдат освободени от задължението да съставят годишни счетоводни отчети, съгласно предложението за изменение на счетоводните правила в ЕС, което ще бъде гласувано в ЕП на 25 февруари, четвъртък. Въпреки това, тези изключения трябва да бъдат предоставени от държавите членки на ЕС, а микропредприятията от своя страна ще трябва да продължат да водят отчети за своите търговски сделки и финансово състояние, информира пресцентърът на ЕП.

Около 7.2 милиона предприятия в ЕС трябва да представят отчети съгласно европейските счетоводни директиви. От тях 5.4 милиона (около 75%) са микропредприятия. Като цяло те извършват дейност на местно или регионално ниво, с малко или без да са ангажирани в трансгранична дейност. Това законодателно предложение ще позволи на държавите членки да опростят бизнес средата и по-специално изискванията за финансова отчетност за микрокомпаниите, с цел да се засили тяхната конкурентоспособност и да се разгърне техният потенциал за растеж.

Предложеното изключение в счетоводните правила на ЕС ще се прилага спрямо компании, които отговарят на следните критерии: общ баланс 500 000 евро, чист оборот 1 000 000 евро и/или 10 души среден персонал през финансовата година.

Комисията по правни въпроси към ЕП подчертава в своите поправки към законодателното предложение, че държавите членки трябва да имат правото на избор дали да освободят микропредприятията от тези счетоводни задължения, "като вземат предвид по-специално положението на национално равнище по отношение на броя предприятия", които не надхвърлят тези прагове.

В отговор на опасенията, че изключенията от счетоводните правила може да затрудни вътрешната организация и да намали прозрачността и достъпа до информация, депутатите подчертават, че микропредприятията "трябва да останат обвързани от задължението за водене на отчети, разкриващи търговските сделки и финансовото положение на дружеството, като това задължение представлява минимален стандарт".

Съгласно предварителните оценки, с които Комисията разполага, при "оптимистичния сценарий", при който всички държави членки освободят микропредприятията и не налагат допълнителни изисквания, "в най-добрия случай потенциалните икономии", произтичащи от предложението, възлизат на 6.3 милиарда евро.

  • Гласуване: четвъртък, 25 февруари
  • Процедура: обикновена законодателна процедура, първо четене
  • Докладчик: Клаус Хайнер Лене(ЕНП, Германия)

 

Изменение в бюджета на ЕП за посрещане на предизвикателствата от Лисабон


Парламентът ще гласува относно създаването на 150 нови поста в ЕП и увеличаването на бюджета за наемане на парламентарни асистенти на депутатите. Поради голямото нарастване на правомощията и задачите на Парламента вследствие на влизането в сила на Лисабонския договор, ще бъде необходим допълнителен персонал в администрацията на ЕП, в политическите групи, както и допълнителни сътрудници на членовете на ЕП.

Общата цена на новите "лисабонски постове" ще бъде 13.4 милиона евро, което представлява 0.8% от бюджета на Парламента за 2010 г. (в размер на 1.6 милиарда евро). За да се компенсира това увеличение, Комисията по бюджети в ЕП предложи намаляване на резерва за сгради в бюджета на ЕП с 4 милиона евро, което ще позволи на ЕП да остане в рамките на самоналожената граница от 20% от бюджета на всички европейски институции.

Предложението, което депутатите ще гласуват, предлага наемане на допълнителни 75 служители в администрацията на ЕП и 75 нови места към политическите групи. Бюджетът за наемане на сътрудници на депутатите, който се управлява от административните служби на ЕП, а не се дава директно на депутатите, ще бъде увеличен с 1 500 евро на месец за всеки депутат. По този начин членовете на ЕП ще могат да наемат повече или по-високо квалифицирани асистенти, които да им помогнат с нарасналите законодателни отговорности.

След като докладът бъде гласуван в пленарната зала, Комисията, която е единствената европейска институция с право да предлага изменения в бюджета на ЕС, ще трябва да изготви предложение в тази насока, което след това трябва да бъде одобрено от Съвета и Парламента през април.

  • Дебат: сряда, 24 февруари
  • Гласуване: четвъртък, 25 февруари
  • Процедура: бюджетна процедура
  • Докладчик: Владимир Манка (С&Д, Словакия)
Депутатите ще обсъдят стратегията ЕС 2020 и положението в Гърция


В планарната зала на ЕП ще се състои дебат относно резултатите от неформалния Европейски съвет, провел се в Брюксел на 11 февруари. По време на срещата на върха, лидерите на ЕС обещаха да подкрепят Гърция и направиха изявление, в което призовават гръцкото правителство да приложи мерки за ефективно намаляване на бюджетния дефицит с 4% през 2010 г. На срещата беше обсъдена и стратегията ЕС 2020 за създаване на работни места и растеж.

ЕП ще гласува резолюция за резултатите от срещата на пленарната сесия през март.

  • Дебат: сряда, 24 февруари
  • Гласуване: март 2010 г.
Резолюция на ЕП преди срещата на Съвета по права на човека към ООН

Депутатите от ЕП ще обсъдят в сряда (24 февруари) положението с правата на човека в ЕС и по света, особено в Хаити. Проекторезолюцията, която ще бъде гласувана в четвъртък, подчертава универсалността, неразделността и взаимосвързаността на правата на човека, и разглежда положението в Хаити, Иран и Газа, както и спазването на правата на човека в държавите членки на ЕС.

Членовете на ЕП искат да изразят своята позиция по тези важни проблеми преди провеждането на 13-тата сесия на Съвета по права на човека към ООН, която ще се проведе между 1 и 26 март тази година в Женева, Швейцария. Европейският парламент ще бъде представен на срещата от 14 до 16 март от двама членове на подкомисията по права на човека: Laima Liucija Andrikienė (ЕНП, Литва) и Richard Howitt (С&Д, Великобритания).

  • Дебат: сряда, 24 февруари
  • Гласуване: четвъртък, 25 февруари
  • Процедура: резолюция
Конфликтът в Газа: депутатите ще обсъдят изпълнението на доклада "Голдстоун"


В Европейския парламент ще се проведе дебат относно доклада на мисията на ООН за събиране на факти за конфликта в Газа, която беше ръководена от бившия южноафрикански съдия Ричард Голдстоун.

Преди няколко дни Генералният секретар на ООН Бан Ки-муун докладва на Общото събрание на ООН, че не може да определи дали израелците и палестинците са отговорили на исканията за провеждане на достоверни разследвания по отношение на конфликта в Газа миналата година.

В резолюция от 1 декември 2009 г. (резолюция 64/10), Общото събрание на ООН поиска от Генералния секретар на ООН да докладва в рамките на три месеца относно искането израелците и палестинците да проведат независими, достоверни и в съответствие с международните стандарти разследвания на сериозните нарушения на международните хуманитарни закони и тези за правата на човека.

В своя отговор от 4 февруари Бан Ки-муун каза, че не е сигурен дали Израел и палестинците са отговорили на исканията на Общото събрание на ООН. "Искрено се надявам, че резолюция 64/10 на Общото събрание е насърчила разследванията на израелското правителство и тези от страна на палестинците", изтъкна той.

Резолюция по въпроса ще бъде гласувана на мартенската сесия на ЕП в Страсбург (9-11 март).

  • Дебат: сряда, 24 февруари
  • Гласуване на резолюцията: март

 

ЕП ще гласува резолюция за Украйна след дебата през миналата сесия


Сред въпросите, които най-вероятно ще бъдат повдигнати от депутатите, са факта, че президентските избори са отговорили на голяма част от изискванията на ОССЕ и ЕС за честни и свободни избори, нуждата от политическа и икономическа стабилност в страната, важността на засиленото сътрудничество между ЕС и Украйна в областта на енергетиката, както и преразглеждането на съществуващото визово споразумение.

  • Дебат: сряда, 24 февруари
  • Гласуване: четвъртък, 25 февруари

 

Права на жените: 15 години след конференцията в Пекин за равенство между половете


Членовете на ЕП ще обсъдят с представителите на Съвета и Комисията "Пекин + 15", доклад относно постигнатия напредък по целите, поставени на 4-тата Световна конференция на ООН за жените (Пекин, 1995 г.) Комисията по права на жените в ЕП отправи устен въпрос към Комисията, в който се отбелязва, че "петнадесет години по-късно напредък на световно равнище е постигнат само в някои от областите".

Депутатите смятат, че още много остава да бъде свършено за подобряване на равенството между половете в ЕС, особено в областите, в които понастоящем не съществуват показатели на ниво ЕС - правата на човека по отношение на жените, жените и средствата за масово осведомяване, както и жените и околната среда.

  • Дебат: сряда, 24 февруари
  • Гласуване: четвъртък, 25 февруари
  • Процедура: устен въпрос с резолюция
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив