Чл. 1.
За видовете изпитване на един сорт от полски култури в един пункт в системата на Главна дирекция "Сортоизпитване" за една година се събират следните такси (лв.):
№ | Култура, наименование | Различимост, хомогенност и стабилност | Биологични и стопански качества | Агроеко- логично | Предвари- телно |
Демонст- рационно на един декар |
Производ- ствено на един декар |
1. | Пшеница обикновена, Triticum aestivum, subsp. vulgare (Vill., Host) Mackey, зимна | 129 | 108 | 80 | 80 | 109 | 92 |
2. | Пшеница обикновена пролетна | 125 | 104 | 77 | 77 | 100 | 85 |
3. | Пшеница твърда, Triticum durum Desf. | 129 | 108 | 80 | 80 | 109 | 92 |
4. | Ръж, Secale cereale L., за зърно | 138 | 117 | 86 | 86 | 112 | 95 |
5 | Тритикале, Triticosecale Witt. | 145 | 123 | 90 | 90 | 124 | 104 |
6. | Житни зимни, за зелена маса | 117 | 99 | 73 | 73 | 108 | 91 |
7. | Овес, Avena sativa L., зимен | 144 | 120 | 89 | 89 | 119 | 101 |
8. | Овес пролетен | 128 | 108 | 79 | 79 | 104 | 89 |
9. | Ечемик многореден зимен, Hordeum sativum subsp.vulgare L. | 125 | 105 | 77 | 77 | 103 | 88 |
10. | Ечемик двуреден, Hordeum distichum Jessen, зимен | 125 | 104 | 77 | 77 | 102 | 86 |
11. | Ечемик пролетен | 126 | 105 | 78 | 78 | 101 | 85 |
12. | Царевица, Zea mays L., за зърно, неполивна | 141 | 96 | 71 | 71 | 98 | 83 |
13. | Царевица за зърно, поливна | 141 | 119 | 88 | 88 | 122 | 103 |
14. | Царевица, за силаж, неполивна | 216 | 153 | 113 | 113 | 134 | 114 |
15. | Царевица, за силаж, поливна | 216 | 182 | 134 | 134 | 169 | 144 |
16. | Царевица захарна, Zea mays ssp. saccharata Sturt. | 146 | 122 | 90 | 90 | 124 | 106 |
17. | Царевица пуклива, Zea mays L. subsp. everta Sturt. | 107 | 90 | 66 | 66 | 88 | 74 |
18. | Сорго, Sorghum Vulgare var. eusorghum Pers., за зърно | 131 | 110 | 80 | 80 | 104 | 89 |
19. | Сорго за зелена маса | 204 | 171 | 126 | 126 | 144 | 122 |
20. | Сорго за силаж, Eurosorghum (Pers)х Sudanensis(Piper) | 141 | 119 | 88 | 88 | 108 | 92 |
21. | Просо, Panicum miliaceum L. | 131 | 110 | 80 | 80 | 104 | 89 |
22. | Ориз, Oriza sativa L. | 180 | 152 | 112 | 112 | 185 | 157 |
23. | Фасул полски, Phaseolus vulgaris L. | 119 | 99 | 73 | 73 | 96 | 82 |
24. | Леща, Lens culinaric Medik. | 180 | 150 | 112 | 112 | 101 | 86 |
25. | Соя, Soja hispida Moench., неполивна | 198 | 108 | 79 | 79 | 112 | 95 |
26. | Соя, поливна | 198 | 167 | 122 | 122 | 156 | 132 |
27. | Нахут, Cicer arietinum L. | 153 | 128 | 95 | 95 | 119 | 101 |
28. | Грах фуражен, Pisum sativum L., subsp. arvense, за зърно | 189 | 158 | 116 | 116 | 114 | 97 |
29. | Грах фуражен, зимен, за зелена маса | 92 | 77 | 56 | 56 | 72 | 61 |
30. | Грах фуражен, пролетен, за зърно | 191 | 161 | 118 | 118 | 116 | 98 |
31. | Грах фуражен, пролетен, за зелена маса | 95 | 80 | 59 | 59 | 74 | 64 |
32. | Фий, Vicia sativa L., зимен, пролетен, за зърно | 182 | 152 | 112 | 112 | 103 | 88 |
33. | Фий зимен, пролетен, за зелена маса | 86 | 72 | 54 | 54 | 64 | 54 |
34. | Цвекло захарно, Beta vulgaris L., var. saccharifera, поливно | 206 | 158 | 116 | 116 | 151 | 128 |
35. | Цвекло захарно, неполивно | 206 | 135 | 100 | 100 | 125 | 106 |
36. | Цвекло захарно, за ризомания | 206 | 135 | 100 | 100 | 125 | 106 |
37. | Цвекло кръмно, Beta vulgaris L., var. crassa, неполивно | 206 | 140 | 103 | 103 | 128 | 109 |
38. | Цвекло кръмно, поливно | 206 | 211 | 156 | 156 | 190 | 161 |
39. | Памук, Gossipium hirsutum L., неполивно | 243 | 138 | 102 | 102 | 140 | 120 |
40. | Памук поливен | 243 | 204 | 151 | 151 | 209 | 176 |
41. | Лен влакнодаен, Linum usitatissimum L. | 180 | 152 | 112 | 112 | 124 | 104 |
42. | Koноп, Cannabis sativa L. | 149 | 125 | 92 | 92 | 110 | 95 |
43. | Слънчоглед, Helianthus annuus L., неполивно | 138 | 104 | 77 | 77 | 83 | 70 |
44. | Слънчоглед поливен | 138 | 116 | 85 | 85 | 92 | 79 |
45 | Рапица, Brassica napus var. oleifera Metzg., зимна, пролетна | 189 | 156 | 146 | 146 | 143 | 122 |
46. | Сусам, Sesamum indicum L. | 365 | 306 | 226 | 266 | 247 | 210 |
47. | Фъстъци, Arachis hypogaea L. | 417 | 350 | 258 | 258 | 251 | 214 |
48. | Тикви, Cucurbita moschata Duch. | 233 | 195 | 144 | 144 | 110 | 94 |
49. | Дини, Citrulus vulgaris Schrad., неполивни | 248 | 195 | 144 | 144 | 110 | 94 |
50. | Дини поливни | 248 | 209 | 154 | 154 | 120 | 102 |
51. | Пъпеши, Cucumis melo L. | 318 | 267 | 197 | 197 | 136 | 115 |
52. | Бобови треви многогодишни, първа година | 143 | 119 | 88 | 88 | 104 | 89 |
53. | Бобови треви многогодишни, втора година | 155 | 129 | 96 | 96 | 98 | 84 |
54. | Треви житни многогодишни, първа година | 210 | 177 | 131 | 131 | 115 | 98 |
55. | Треви житни многогодишни, втора година | 170 | 143 | 106 | 106 | 80 | 68 |
56. | Байкалска превара, Scutellaria baicalensis Gorgi, първа година | 300 | 230 | 173 | 173 | 168 | 168 |
57. | Байкалска превара, втора година | 195 | 125 | 94 | 94 | 85 | 84 |
58. | Бял риган, Origanum Heracleoticum L., първа година | 233 | 179 | 131 | 131 | 161 | 37 |
59. | Бял риган, втора година | 140 | 108 | 79 | 79 | 88 | 74 |
60. | Исоп, Hyssopus officinalis L., първа година | 83 | 53 | 36 | 36 | 61 | 52 |
61. | Исоп, втора година | 42 | 26 | 18 | 18 | 31 | 26 |
62. | Исоп, трета година | 59 | 35 | 25 | 25 | 42 | 36 |
63. | Лавандула, Lavandula vera DC., първа година | 240 | 168 | 127 | 127 | 97 | 84 |
64. | Лавандула, втора година | 134 | 86 | 61 | 61 | 55 | 47 |
65. | Лавандула, трета година | 218 | 167 | 127 | 127 | 95 | 80 |
66. | Мента, Mentha L. | 368 | 284 | 204 | 204 | 222 | 190 |
67. | Монарда, Monarda L., първа година | 285 | 234 | 180 | 180 | 202 | 172 |
68. | Монарда, втора година | 210 | 161 | 120 | 120 | 130 | 110 |
69. | Хризантема, Chrisanthemum indicum L., първа година | 240 | 204 | 157 | 157 | 181 | 154 |
70. | Хризантема, втора година | 159 | 122 | 92 | 92 | 106 | 89 |
71. | Тютюн, Nicotiana tabacum L., ориенталски, басми, Джебел | 406 | 681 | 681 | 681 | 681 | 681 |
72. | Тютюн ориенталски, басми, Неврокоп | 271 | 455 | 455 | 455 | 455 | 455 |
73. | Тютюн ориенталски, Баши бали, Мелник, Дупница | 271 | 455 | 455 | 455 | 455 | 455 |
74. | Тютюн ориенталски, Баши бали, Пловдив | 128 | 215 | 215 | 215 | 215 | 215 |
75. | Тютюн ориенталски, Баши бали, Харманли, Крумовград, Тополовград | 193 | 324 | 324 | 324 | 324 | 324 |
76. | Тютюн ориенталски, Баши бали, Източен Балкан, Северна България | 180 | 301 | 301 | 301 | 301 | 301 |
77. | Тютюн едролистен, Виржиния, Бърлей | 146 | 245 | 245 | 245 | 245 | 245 |
Чл. 2.
За видовете сортоизпитване на един сорт от зеленчукови култури в един пункт в системата на Главна дирекция "Сортоизпитване" за една година се събират следните такси (лв.):
№ по ред |
Култура, наименование |
Различимост, хомогенност и стабилност | Стопански качества |
Агроеко- логично |
Предва- рително |
Демонстра- ционно на 100 м2 |
Производ- ствено на 500 м2 |
78. | Домати, Lycopersicon esculentum Mill., без колове (детерминантни) | 294 | 194 | 148 | 148 | 61 | 271 |
79. | Домати с колове (индетерминантни) | 347 | 264 | 202 | 202 | 85 | 378 |
80. | Домати под полиетилен | 377 | 288 | 218 | 218 | 149 | 660 |
81. | Домати оранжерийни | 504 | 578 | 462 | 462 | 923 | 4099 |
82. | Пипер, Capsicum annuum L. | 291 | 183 | 139 | 139 | 66 | 290 |
83. | Патладжан, Solanum melongena L. | 293 | 183 | 140 | 140 | 66 | 295 |
84. | Краставици, Cucumis sativus L., салатени | 324 | 243 | 185 | 185 | 82 | 364 |
85. | Краставици късоплоди, на земя | 275 | 165 | 126 | 126 | 66 | 294 |
86. | Краставици късоплоди, на телена конструкция | 320 | 213 | 163 | 163 | 101 | 448 |
87. | Краставици под полиетилен | 365 | 285 | 217 | 217 | 133 | 590 |
88. | Краставици в оранжерия | 737 | 737 | 589 | 589 | 1414 | 6282 |
89. | Тиквички готварски, Cucurbita pepo L. ser. giromontia | 324 | 216 | 166 | 166 | 82 | 364 |
90. | Дини, Citrulus vulgaris Schrad., под полиетилен | 365 | 285 | 217 | 217 | 133 | 590 |
91. | Пъпеши, Cucumis melo L., под полиетилен | 365 | 285 | 217 | 217 | 133 | 590 |
92. | Фасул, Phaseolus vulgaris L., градински, неувивен | 249 | 140 | 106 | 106 | 35 | 158 |
93. | Фасул градински, увивен | 252 | 168 | 127 | 127 | 37 | 166 |
94. | Грах градински, Pisum sativum L. | 249 | 167 | 126 | 126 | 36 | 160 |
95. | Бакла, Vicia faba L. | 240 | 156 | 118 | 118 | 30 | 132 |
96. | Бамя, Hibiscus esculentus L. | 240 | 156 | 118 | 118 | 30 | 132 |
97. | Зеле главесто, Brassica oleracea, var. capitata L., предзимно | 279 | 197 | 149 | 149 | 36 | 160 |
98. | Зеле главесто, ранно | 279 | 170 | 130 | 130 | 36 | 160 |
99. | Зеле главесто, късно | 279 | 170 | 130 | 130 | 36 | 160 |
100. | Зеле цветно, Brassica oleracea convar. Botrytis L. | 279 | 180 | 137 | 137 | 40 | 176 |
101. | Зеле брюкселско, Brassica oleracea, var.gemmifera. DC. | 279 | 186 | 140 | 140 | 40 | 176 |
102. | Алабаш, Brassica oleracea, var. gongylodes L. | 238 | 129 | 97 | 97 | 49 | 218 |
103. | Салата, Lactuca sativa L. | 215 | 105 | 78 | 78 | 25 | 112 |
104. | Маруля, Lactuca sativa var. romana L. | 215 | 105 | 78 | 78 | 25 | 112 |
105. | Спанак, Spinacia oleracea L. | 215 | 93 | 70 | 70 | 20 | 94 |
106. | Моркови, Daucus carota L. | 240 | 156 | 118 | 118 | 49 | 218 |
107. | Магданоз, Petroselinum hortense Hoffm. | 215 | 107 | 79 | 79 | 32 | 143 |
108. | Целина, Apium graveolens L. | 215 | 113 | 84 | 84 | 32 | 143 |
109. | Пащърнак, Pastinaca sativa L. | 215 | 113 | 84 | 84 | 32 | 143 |
110. | Салатно цвекло, Beta vulgaris, subsp. rapaceae atrorubra Krass. | 239 | 129 | 97 | 97 | 49 | 217 |
111. | Ряпа, Raphanus sativus, var. major (L.) A. Vess. | 239 | 129 | 97 | 97 | 49 | 217 |
112. | Репички, Raphanus sativus, var. minor DC. | 215 | 104 | 78 | 78 | 49 | 217 |
113. | Лук, Allium cepa L., едногодишен предзимен | 257 | 174 | 132 | 132 | 50 | 226 |
114. | Лук едногодишен пролетен | 257 | 149 | 112 | 112 | 50 | 226 |
115. | Лук двугодишен | 230 | 119 | 89 | 89 | 40 | 174 |
116. | Праз, Allium porrum L. | 279 | 170 | 130 | 130 | 36 | 160 |
117. | Чесън, Allium sativum L. | 257 | 140 | 104 | 104 | 34 | 148 |
118. | Картофи, Solanum tuberosum L., ранни, поливни | 381 | 227 | 181 | 181 | 50 | 223 |
119. | Картофи ранни, неполивни | 38 | 1 168 | 134 | 134 | 31 | 138 |
120. | Картофи средноранни и късни, поливни | 402 | 239 | 191 | 191 | 56 | 251 |
121. | Картофи средноранни и късни, неполивни | 402 | 192 | 154 | 154 | 49 | 217 |
122. | Цветя едногодишни | 130 | 113 | 86 | 86 | 49 | 221 |
123. | Цветя многогодишни | 249 | 209 | 161 | 161 | 53 | 232 |
124. | Роза декоративна, Rosa hibrida L. | 300 | 252 | 194 | 194 | 64 | 284 |
Чл. 3.
За видовете изпитване на един сорт от трайни култури и породи/хибриди копринена буба в един пункт в системата на Главна дирекция "Сортоизпитване" за една година се събират следните такси (лв.):
№ по ред |
Наименование |
Различимост, хомогенност и стабилност |
Стопански качества |
Агроеколо- гично |
125. |
Дюля, Cydonia oblonga Mill., засаждане |
234 | 234 | 234 |
126. | Дюля неплододаваща | 147 | 147 | 147 |
127. | Дюля плододаваща | 252 | 252 | 252 |
128. |
Круша, Pirus communis L., засаждане |
187 | 187 | 187 |
129. | Круша неплододаваща | 140 | 140 | 140 |
130. | Круша плододаваща | 250 | 250 | 250 |
131. |
Ябълка, Malus domestica Borkh., засаждане |
187 | 187 | 187 |
132. | Ябълка неплододаваща | 140 | 140 | 140 |
133. | Ябълка плододаваща | 237 | 237 | 237 |
134. |
Вишна, Cerasus vulgaris Mill., засаждане |
345 | 345 | 345 |
135. | Вишна неплододаваща | 226 | 226 | 226 |
136. | Вишна плододаваща | 580 | 580 | 580 |
137. |
Кайсия, Armeniaca vulgaris L., засаждане |
324 | 324 | 324 |
138. | Кайсия неплододаваща | 190 | 190 | 190 |
139. | Кайсия плододаваща | 348 | 348 | 348 |
140. |
Праскова, Persica vulgaris Mill., засаждане |
373 | 373 | 373 |
141. | Праскова неплододаваща | 225 | 225 | 225 |
142. | Праскова плододаваща | 506 | 506 | 506 |
143. |
Слива, Prunus domestica L., засаждане |
367 | 367 | 367 |
144. | Слива неплододаваща | 287 | 287 | 287 |
145. | Слива плододаваща | 444 | 444 | 444 |
146. |
Череша, Cerasus avium L., засаждане |
275 | 275 | 275 |
147. | Череша неплододаваща | 203 | 203 | 203 |
148. | Череша плододаваща | 560 | 560 | 560 |
149. |
Бадем, Amigdalis communis L., засаждане |
257 | 257 | 257 |
150. | Бадем неплододаващ | 161 | 161 | 161 |
151. | Бадем плододаващ | 460 | 460 | 460 |
152. |
Лешник, Corylus avellana L., засаждане |
206 | 206 | 206 |
153. | Лешник неплододаващ | 132 | 132 | 132 |
154. | Лешник плододаващ | 477 | 477 | 477 |
155. |
Орех, Juglans regia L., засаждане |
429 | 429 | 429 |
156. | Орех неплододаващ | 241 | 241 | 241 |
157. | Орех плододаващ | 635 | 635 | 635 |
158. |
Малина, Rubus idaeus L., засаждане |
88 | 88 | 88 |
159. | Малина неплододаваща | 138 | 138 | 138 |
160. | Малина плододаваща | 124 | 124 | 124 |
161. |
Ягода, Fragaria ananassa Duch., засаждане |
86 | 86 | 86 |
162. | Ягода плододаваща | 98 | 98 | 98 |
163. |
Черница, Morus SP., засаждане |
138 | 138 | 138 |
164. | Черница неплододаваща | 43 | 43 | 43 |
165. | Черница плододаваща | 141 | 141 | 141 |
166. |
Лоза, Vitis vinifera L., засаждане, десертна |
138 | 138 | 138 |
167. |
Лоза неплододаваща, десертна |
101 | 101 | 101 |
168. |
Лоза плододаваща, десертна |
221 | 221 | 221 |
169. |
Лоза засаждане, винена |
199 | 199 | 199 |
170. |
Лоза неплододаваща, винена |
206 | 206 | 206 |
171. |
Лоза плододаваща, винена |
283 | 283 | 283 |
172. |
Буба копринена, Bombyx mori L. |
111 | 111 | 111 |
Чл. 4.
За изпитване на трайни култури с ограничено разпространение на един сорт в един пункт, за закрила, за стопански качества и за агроекологично изпитване се събират следните такси (лв.):
№ по ред |
Наименование |
Различимост, хомогенност и стабилност |
За стопански качества |
Агроеколо- гично |
173. |
Джанка, Prunus cerasifera Ehrh., Афъзка |
160 | 214 | 214 |
174. |
Трънкослива, Prunus domestica ssp. instit. |
160 | 214 | 214 |
175. |
Мушмула, Mespilus L. |
152 | 197 | 197 |
176. |
Кестен обикновен, Castanea sativa Mill. |
193 | 258 | 258 |
177. |
Райска ябълка, Piospirus kaki |
140 | 187 | 187 |
178. |
Нар, Nara punica granatum L. |
140 | 187 | 187 |
179. |
Черница на плод, Morus sp. |
134 | 179 | 179 |
180. |
Махалебка, Prunus mahaleb L. |
160 | 214 | 214 |
181. |
Дива череша, Cerasus avium L. |
160 | 214 | 214 |
182. | Дрян, Cornus SP | 140 | 187 | 187 |
183. |
Скоруша, Sorbus domestica L. |
186 | 248 | 248 |
184. |
Смокиня, Ficus carica L. |
140 | 187 | 187 |
185. |
Дафиново дърво, Dafinlaurus nobilis L. |
74 | 99 | 99 |
186. |
Маслина, Olea europea L. |
160 | 214 | 214 |
187. | Шипка, Roza sp. | 140 | 187 | 187 |
188. |
Хмел, Hamulus lupulus L. |
186 | 248 | 248 |
189. |
Облепиха, Hippophae rhamnoides L. |
74 | 99 | 99 |
190. |
Калина, Sorbus aucoparia L. |
152 | 197 | 197 |
191. |
Арония, Aronia melanocarpa |
102 | 136 | 136 |
192. |
Актинидия, Aktinidia chinensis L. |
140 | 187 | 187 |
193. |
Къпина, Rubus mearocarpos Benth. |
102 | 136 | 136 |
194. |
Касис, Ribes nigrum L. |
102 | 136 | 136 |
195. |
Червено френско грозде, Ribes rubrum L. |
102 | 136 | 136 |
196. |
Бодливо немско грозде, Grosularia reclinata var. vulgare |
102 | 136 | 136 |
197. |
Боровинка, Oxiycoccus quadripetalus Gilib. |
102 | 136 | 136 |
198. |
Корков дъб, Quercus suber L. |
102 | 136 | 136 |
199. |
Топола, Popolus Leuce |
102 | 136 | 136 |
200. |
Японски кестен, Castanea erenata Sieb. |
102 | 136 | 136 |
201. |
Китайски кестен, Castanea mollissima Bl. |
102 | 136 | 136 |
202. |
Смърч, Picea abies (L.) Karst. |
102 | 136 | 136 |
203. |
Туя, Thuia occidentalis |
102 | 136 | 136 |
204. |
Кедър, Cedrus deodаra |
102 | 136 | 136 |
Чл. 5.
За фитопатологична оценка на един сорт за една година се събират следните такси:
Наименование на изпитването/вид на културата | Лв. | |
А. Полско отчитане: | ||
1. | Устойчивост на факултативно и облигатно паразитни гъби | 160 |
2. | Устойчивост на фитопатогенни бактерии | 170 |
3. | Устойчивост към вируси | 194 |
Б. На инфекционен фон (наблюдение на един патоген): | ||
1. | Зърнено-житни култури | 30 |
2. | Царевица | 30 |
3. | Полски фасул | 35 |
4. | Леща | 35 |
5. | Соя | 20 |
6. | Захарно цвекло | 20 |
7. | Кръмно цвекло | 20 |
8. | Слънчоглед | 40 |
9. | Рапица | 30 |
10. | Тютюн | 20 |
11. | Домати | 20 |
12. | Други зеленчукови култури | 40 |
Чл. 6.
За лабораторни анализи на една проба за оценка на сортове културни растения и на породи/хибриди копринена буба се събират следните такси:
Наименование на анализа | Лв. | |
А. Зърно | ||
1. | Регистриране и подготовка на пробата | 3,50 |
2. | Влага | 8,50 |
3. | Маса на 1000 зърна | 3,00 |
4. | Хектолитрова маса | 1,70 |
5. | Степен на смилане | 3,80 |
6. | Обща стъкловидност | 3,70 |
7. | Съдържание на суров протеин | 19,90 |
8. | Седиментационно число | 15,60 |
9. | Количество и качество на глутена | 12,80 |
10. | Съдържание на скорбяла | 14,30 |
11. | Съдържание на сурови мазнини | 28,30 |
12. | Пробно смилане | 26,80 |
13. | Влага на брашното | 6,50 |
14. | Валориграфия | 19,40 |
15. | Пробно изпичане на хляб по БДС | 12,90 |
16. | Пробно изпичане на хляб по РМ | 15,80 |
17. | Варимост на ориз | 9,30 |
18. | Варимост на фасул | 7,90 |
19. | Варимост на леща | 7,80 |
20. | Технологичен анализ на твърда пшеница | 75,00 |
21. | Алвеографски анализ на брашно от твърда пшеница | 65,00 |
22. | Електрофоретичен анализ на глиедини от твърда пшеница | 250,00 |
23. | Електрофореза | 102,00 |
Б. Сухи треви | ||
1. | Влага | 11,80 |
2. | Съдържание на суров протеин | 22,40 |
3. | Съдържание на сурови влакна | 39,30 |
В. Зеленчуци и плодове | ||
1. | Сухо вещество | 10,00 |
2. | Съдържание на общи захари | 22,40 |
3. | Съдържание на редуциращи захари | 20,50 |
4. | Съдържание на сурови влакнини | 36,50 |
5. | Съдържание на скорбяла | 13,80 |
6. | Съдържание на суров протеин | 19,40 |
7. | Общо съдържание на киселини | 3,60 |
8. | Съдържание на витамин С | 10,20 |
Г. Бубено семе | ||
1. | Здравно състояние | 4,00 |
2. | Чистота и люпимост | 4,20 |
Чл. 7.
За лабораторни анализи на отделни видове култури за един сорт се събират следните такси:
Култура | Вид на анализа | Лв. | |
1. | Влакнодаен лен | Техническа дължина на влакното, дебелина на влакното, здравина на ликото, рандеман на ликото | 60 |
2. | Маслодаен лен | Определяне на маслено-киселинен състав, съдържание на масло, суров протеин | 80 |
3. | Коноп | Техническа дължина на влакното, дебелина на влакното, здравина на ликото, рандеман на ликото........... | 60 |
4. | Памук | Омаганяване............... | 11 |
Технологични качества: линейна плътност, микромерна стойност, модална дължина, щапелна дължина, равномерност на влакното, здравина на снопче, коефициент на зрелост, процент на зрелост | 60 | ||
5. | Ечемик двуреден пивоварен | Влага, водочувствителност, общ белтък, време на озахаряване, екстрактно съдържание фин шрот, екстрактна разлика, вискозитет на л.п.м., цвят на л.п.м., разтворим азот.................... | 180 |
6. | Маслодайна рапица | Определяне на маслено-киселинен състав, глюкозинолати, газхроматография............ | 200 |
7. | Захарно цвекло | Добив на кореноплоди, биологична захар и технологична захар, захарно съдържание, разтворима пепел, рандеман по пепел, бяла захар по пепел, калий, натрий, азот, чистота на сока, рандеман............. | 27,50 |
8. | Тютюн | Химико-технологична оценка: влагосъдържание, брой листа в кг. Сух тютюн, запълваща способност и условен цигарен рандеман, експертна оценка, никотин, захар, общ азот, направа на цигари, пропушване на една проба............ | 217 |
9. | Царевица, при заявка |
Съдържание на суров протеин Съдържание на лизин |
12 16 |
10. | Слънчоглед, при заявка | Определяне на маслено-киселинен състав | 30 |
Съдържание на суров протеин | 19,90 | ||
11. | Зърнено-житни култури (зимни форми) и др. зимуващи видове | Студоустойчивост | 8 |
Чл. 8.
Лабораторните анализи на етерично-маслени култури се заплащат по договаряне.
Чл. 9.
При сортоизпитване се събират следните такси, свързани с процедурите:
Наименование на процедурата | Лв. | |
1. | Вписване на заявка в регистрационната книга на ГД "Сортоизпитване" | 27 |
2. | Внасяне на необходими допълнителни промени в описанието по искане на възложителя или на ГД "Сортоизпитване" | 71 |
3. | Продължаване на срока за отговор по искане на възложителя: | |
а) за първо продължение | 40 | |
б) за второ продължение | 71 | |
4. | Удължаване на експертизата по искане на възложителя - за всяка година | 27 |
5. | Искане за вписване на промяна в наименованието | 36 |
6. | Вписване в сортовата листа-за всяка година | 27 |
7. | Заявяване за изпитване на стопански качества на сортове растения и породи копринена буба | 27 |
8. | Продължаване на срока за изпитване поради екстремни метеорологични условия или по вина на възложителя: | |
a) за закрила | 80 | |
б) за стопански качества | 80 | |
9. | Допълнителна експертиза за трансформация на авторско право в сертификат | 80 |
10. | Искане за предоставяне на принудителна лицензия | 178 |
11. | Разглеждане на жалба срещу решение за предоставяне и за отказ на принудителна лицензия | 89 |
12. | Допълнителна експертиза на наименованието и описанието на сорта и на техническия въпросник към заявката | 53 |
13. | Публикуване на доклад за разглеждане от експертна комисия | 89 |
14. | Искане за прехвърляне или промяна на авторство | 53 |
15. | Разглеждане на жалба срещу решение на експертна комисия за отхвърляне или отлагане | 89 |
Чл. 10.
При сортоизпитване по чл.3 и чл.38, ал. 13 от закона се заплащат определените в тарифата такси.
Чл. 11.
Възнагражденията за сортоизпитване на култури и за лабораторни анализи, които не са посочени в тарифата, се определят от директора на ИАСАС след договаряне с възложителя.
Чл. 12.
За сортоизпитване, извършено от регистриран сортоизпитател по чл.38, ал. 3 от закона в регистриран частен пункт за сортоизпитване, ИАСАС изплаща 80 на сто от съответната такса.