Тарифа за таксите, които се събират от националната ветеринарномедицинска служба по закона за ветеринарномедицинската дейност ( Отм. ДВ. бр.19/2008г.)

МС

Държавен вестник брой: 19

Година: 2008

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 24.02.2008

Раздел I.
Такси, събирани при осъществяване на лабораторнодиагностична дейност и експертизи

Чл. 1. При осъществяване на лабораторно-диагностична дейност и експертизи се събират следните такси:


по
ред

Дейност

Левове

1

2

3

I. Диагностични изследвания
А. Електронномикроскопски и патохистологични изследвания

1. Изследване чрез:
а) ултратънки срезове 25,00
б) негативно контрастиране 20,00
в) замразен срез 20,00
г) парафинов срез 25,00
2. Оцветяване на натривки и патохистологично изследване 15,00
3. Изследване на мозък за BSE и скрейпи 200,00
 

Б. Бактериологични изследвания на патологични материали

1. Изготвяне на директни (отпечатъчни) натривки и микроскопско изследване 5,00
2. Изследване за:
а) аеробни бактерии - общо 10,00
б) ентеробактерии 10,00
в) салмонели 10,00
г) Е. Коли 10,00
д) клебсиели 10,00
е) стрептококи 10,00
ж) стафилококи 10,00
з) причинители на червенката 15,00
и) листерии 15,00
к) пастьорели 15,00
л) хемофилни бактерии 14,00
м) актинобацилус плеуропнеумониие 19,00
н) анаеробни бактерии (клостридиум перфрингес и др.) 17,00
о) антраксни бацили 16,80
п) бактериум некрофорум 24,00
р) псевдомонас аеругиноза 8,70
с) дихелобактер нодозус 24,00
т) туберкулозни бактерии:
- при говеда 57,00
- при свине 77,00
- при птици 66,00
у) микоплазми 14,00
ф) вибриони, трихомони и кампилобактерии 7,00
3. Био- и серотипизиране на щамове микроорганизми (за 1 щам) 15,00
4. Бактериологично изследване на телесни течности, органни и други единични проби 6,00
5. Изпитване на микробна чувствителност чрез антибиотикограма 7,00
6. Бактериологично изследване с обогатителни среди 17,00
7. Микробиологично изследване на риби:
а) йерсиния рукери 21,00
б) аеромонас 21,00
в) псевдомонас 21,00
г) ренибактериум 32,00
д) миксобактерии 21,00
8. Микробиологично изследване на пчели 23,00
9. Микробиологично изследване на пило 31,00
10. Изследване на пчелен мед за причинители на гнилцови заболявания 40,00
11. Микробиологично изследване за причинители на заразни заболявания по пчелите 40,00
12. Изследване на пчелен мед за при чинител на американски гнилец 10,00
 

В. Серологични и вирусологични изследвания

1. Изследване чрез:
а) бърза аглутинация 3,00
б) бавна аглутинация (бруцелоза) 5,00
в) РСК:
- при бактериални инфекции 22,00
- при вирусни инфекции 8,00
г) по Асколи:
- топла Асколи 10,00
- студена Асколи 10,00
д) неутрализационен тест в клетъчни култури при вирусни заболявания 15,00
е) неутрализационен тест в кокоши ембриони при вирусни заболявания 11,00
ж) имунодифузионен тест при бактериални и вирусни заболявания 18,00
з) реакция хемоаглутинация по:
- макрометод 6,00
- микрометод 6,00
и) реакция задържане на хемоаглутинацията (РЗХА) по:
- макрометод 6,00
- микрометод 6,00
к) пряка имунофлуоресценция на хистосрезове и ламели с клетъчни култури 37,00
2. Изолиране и идентифициране на вируси във:
а) клетъчни култури 30,00
б) кокоши ембриони 28,00
3. Изолиране вируса на беса в клетъчни култури 35,00
4. Изследване за бяс чрез:
а) имунофлуоресценция 25,00
б) биологична проба 65,00
в) флуоресцентен вирус неутрализационен тест за определяне титъра на антитела след антирабична ваксинация - за животни компаньони (кучета, котки и порове) 18,00
5. Изследване чрез ELISA при бактериални и вирусни заболявания 14,00
6. Блокадна ELISA за доказване на антитела при бактериални и вирусни заболявания 31,00
7. Вземане на проба за шап с "Пробанг тест" 14,00
8. Изследване за болестта гана по кучетата 7,00
9. Серологично изследване за:
а) хламидии чрез ELISA (антитела или антиген) 18,00
б) рикетсии чрез ELISA (антитела или антиген) 18,00
в) Chlamydia pneumoniae и Chlamydia trachomatis чрез ELISA Bivalent 20,00
г) хламидии или рикетсии по РСК 15,00
10. Комплексно серологично изследване за Chlamydia psittaci, C. pneumoniae и C. trachomatis 28,00
11. Пряка имунофлуоресценция за доказване на:
а) хламидии 18,00
б) рикетсии 18,00
12. Микроскопско доказване на хламидии или рикетсии в цитологични препарати 16,00
13. Изолиране и идентифициране на хламидии или рикетсии:
а) в кокоши ембрион 30,00
б) в клетъчни култури 28,00
14. Диференциално центрофугиране на вирусен материал 9,00
15. Полупречистване на вирусен материал върху захарозна подложка 18,00
16. Градиентно центрофугиране на вирусен материал 56,00
17. Измерване на белтъчно съдържание - Лоури, Биурет 15,00
18. Изготвяне на поддържаща хранителна среда за клетъчни култури:
а) 100 мл 5,00
б) 1000 мл 36,00
19. Изготвяне на растежна хранителна среда за клетъчни култури:
а) 100 мл 7,00
б) 1000 мл 48,00
20. Изготвяне на монослойна стабилна клетъчна линия:
а) 10 мл 2,00
б) 100 мл 10,00
в) 1000 мл 92,00
 

Г. Паразитологични изследвания

1. Изследване чрез:
а) утаечен или ларвоскопски метод 8,00
б) флотационен метод 8,00
2. Изследване чрез количествен овоскопски метод по (МакМастер) 8,00
3. Изследване за трихинели чрез:
а) компресионен метод 8,00
б) изкуствен стомашен сок 10,00
в) ELISA 15,00
4. Изследване на кръвни натривки 7,00
5. Определяне вида на паразити (хелминти и протозои) 10,00
6. Определяне вида на инвазията при:
а) говеда, овце и свине 9,00
б) птици и пчели 11,00
7. Изследване чрез реакции:
а) микроаглутинация-лизис 10,00
б) степенна аглутинация 7,00
8. Изследване на копропроби от кучета 8,00
9. Видово определяне на тении 8,00
10. Диагностична ареколинизация 10,00
11. Изследване на протозойни инвазии чрез:
- ELISA 18,00
- имунофлуоресценция 15,00
12. Изследване на риби и рибни продукти за паразити - екстенз и интенз инвазия 19,00
13. Видово определяне на паразити в риби 19,00
14. Микроскопско изследване на материал за ектопаразити 8,00
15. Видово определяне на ектопаразити 19,00
16. Частична хелминтологична
аутопсия на:
а) едри животни 18,00
б) дребни домашни животни 15,00
в) кучета и котки 15,00
г) птици 15,00
 

Д. Акушеро-гинекологични лабораторно-диагностични изследвания

1. Изследване за бременност на кобили по Гали и Майнини 10,00
2. Определяне клетъчния състав на вагиналната лигавица 4,00
3. Изследване на маточно-вагинален секрет за:
а) ентеробактерии 7,00
б) стафилококи и стрептококи 7,00
в) неферментативни грамотрицателни бактерии 7,00
г) минимално потискащи концентрации и минимално терапевтични концентрации 15,00
4. Определяне микробното число по метода на Кох 7,00
5. Определяне подвижността на сперматозоиди 4,00
6. Определяне концентрацията на сперматозоидите 5,00
7. Морфологично изследване на сперматозоиди 12,00
8. Цитологично изследване на семенна течност 11,00
9. Определяне термичната резистентност на сперматозоиди 7,00
10. Изследване на семенна течност чрез тест за потискащи вещества 7,00
11. Определяне колититъра на семенна течност 7,00
12. Определяне съдържанието на:
а) лимонена киселина в семенна течност 10,00
б) фруктоза в семенна течност 8,00
13. Определяне на микробното число в семенна течност 7,00
14. Вземане на препуционални отмивки от бици за кампилобактериоза 8,00
15. Серологично изследване на кампилобактериоза 8,00
16. Изследване на:
а) нативен препарат за трихомоноза 7,00
б) обработен материал за трихомоноза 9,00
17. Термична проба 14,00
18. Пълна биологична преценка на
спермата със спормоанализатор 22,00
19. Изследване на сперма за резистент-
ност на сперматозоидите 8,00

Е. Клинико-лабораторни изследвания на урина и кръв

1. Определяне на:
а) ацетон в урина - тест 4,00
б) белтък в урина (качествено) -
р-в Ларионов 2,00
в) уробилиноген в урина - реак-
тив Фуше 2,00
г) захар в урина (Фелинг) 2,00
д) относителното тегло на
урина - тест 4,00
е) седимент в урина - микроскоп-
ски анализ 5,00
ж) определяне на креатин в урина 5,00
з) определяне на показатели с
тестлента 2,00
2. Определяне на:
а) общ белтък в кръвен серум -
Биуретов метод 4,00
б) кръвна захар - колориметричен
тест 5,00
в) магнезий в кръвен серум - коло-
риметричен тест 5,00
г) калций в кръвта - колориметри-
чен тест 4,00
д) неорганичен фосфор - колори-
метричен тест 4,00
е) албумини (спектрофотометрич-
но) - метод "Бром-Крезол-Грюн" 7,00
ж) урея - колориметричен тест 7,00
з) холестерин - колориметричен тест 6,00
и) триглицериди - колориметричен
тест 6,00
к) хемоглобин - колориметричен
р-в Драбкин 5,00
3. Пълна кръвна картина - хематоло-
гичен анализатор MS4 10,00
4. Определяне броя на:
а) еритроцити и левкоцити - камер-
но броене 3,00
б) тромбоцити - камерно броене 3,00
5. Определяне на диференциална
кръвна картина - Папенхайм 10,00
6. Определяне на билирубин - колори-
метричен тест 5,00
7. Определяне на фагоцитарната
активност 18,00
8. Определяне на:
а) хематокритната стойност - цент-
рофужно 2,00
б) пероксидазната активност на
еритроцитните липиди (ПРЕЛ) 5,00
9. Определяне на ензимна активност
а) АСАТ - кинетичен (UV) тест 6,00
б) АЛАТ - кинетичен (UV) тест 6,00
в) ЛДХ - кинетичен (UV) тест 7,00
г) Креатинкиназа (КК) -
кинетичен (UV) тест 7,00
10. Определяне на реакция за утаяване
на еритроцитите - Вестергрийн 3,00
11. Определяне на летливи мастни
киселини в търбушно съдържание 10,00
12. Определяне на:
а) желязо в кръв и кръвен серум
(фотометрично) - тест 6,00
б) мед в кръв и кръвен серум (фо-
тометрично) - тест 6,00
в) общи липиди - колориметричен
тест 5,00

Ж. Токсикологични изследвания

1. Определяне на пестициди (хлор-
органични, карбаматни, фосфоро-
органични, ротендициди и др.)
чрез ензимни методи 30,00
2. Определяне на кумаринови
производни 30,00
3. Определяне на минерални кисе-
лини и основи (количествено) 10,00
4. Определяне на натриев хлорид във:
а) фуражи 25,00
б) черен дроб 30,00
5. Определяне на:
а) нитрати и нитрити в търбушно
съдържание и фуражи
(количествено) 20,00
б) нитрати и нитрити в търбушно
съдържание и фуражи
(качествено) 12,00
в) карбамит във фуражи:
- качествено 10,00
- количествено 20,00
г) амоняк в търбушно съдържание 25,00
д) алкалоиди в биологични мате-
риали - количествено,
спектрофотометрично 30,00
е) формалдехид 10,00
ж) рН - активна киселинност (по-
тенциометрично) 5,00
з) фосфиди и диалуминиев три-
оксид в биологични материали 15,00
и) прожен 15,00
6. Определяне на етерични масла 13,00

З. Микологични изследвания на биологичен материал

1. Културално изследване за изолиране
на микотични причинители (микро-
спория, трихофития, микотичен дер-
матит аспергилус, кандида и др.) 15,00
2. Микроскопско изследване на па-
тологичен материал - (косми и
крусти) за дерматофити 7,00

И. Зоохигиенни изследвания

1. Определяне във фуражи на:
а) суров протеин (по Кейлдал) 30,00
б) влага 15,00
в) сурови мазнини 25,00
г) обща киселинност по Нойман 12,00
д) обща пепел 20,00
е) перокисно число (ПОЧ) 35,00
ж) алдехидно число (АЧ) 35,00
з) калций (колориметрично) 25,00
и) фосфор (колориметрично) 25,00
к) витамин А във фуражи, черен
дроб и яйца 30,00
л) витамин Е във фуражи, черен
дроб и яйца 30,00
м) каротин във фуражи, черен
дроб и яйца 25,00
н) сурови влакнини 26,00
о) сантоквин 25,00
п) уреазна активност на соев шрот 25,00
2. Определяне на:
а) концентрация на вредни газове
в помещения за отглеждане
на животни (NH3, H2S, CO2 - за
всеки показател по 15,00 лв.) 45,00
б) относителна влажност на възду-
ха - за едно измерване 5,00
в) температура на въздуха - за
едно измерване 5,00
г) скорост на движение на въз-
духа - едно измерване 15,00
д) степен на осветление - за
един пункт 5,00
е) ниво на шум - в един пункт 5,00
3. Определяне на:
а) рН на вода - потенциометрично 4,00
б) обща твърдост на вода 20,00
в) амоняк във вода 6,00
г) нитрати във вода 15,00
д) нитрити във вода 14,00
е) хлориди във вода 6,00
ж) манган спектрофотометрично
във вода 15,00
з) органолептични показатели на
вода (мътност, цвят, вкус, мирис) 4,00
и) КОЕ/НВБ на Е. Коли във вода
чрез мембранна филтрация 22,00
к) КОЕ/НВБ на колиформи във
вода чрез мембранна филтрация 23,00
л) КОЕ/НВБ на ентерококи във
вода чрез мембранна филтрация 15,00
4. Определяне на:
а) обща влага в почва 16,00
б) нитрати в почва 15,00
в) нитрити в почва 15,00
г) хлориди в почва 10,00
5. Комплексна оценка на условията на
отглеждане и експлоатация на
животни - за едно помещение 210,00
6. Хигиенна оценка на торохрани-
лище и на съоръжения за
транспорт на тор 85,00
7. Хигиенна оценка на транспортни
средства за животни 50,00
8. Хигиенна оценка на режима на
хранене 50,00

К. Епизоотологични проучвания и анализ

1. Епизоотологично проучване, анализ
и прогноза - за 1 час 20,00

Л. Оценка и контрол на дезинфекция, дезинсекция и дератизация

1. Оценка на ефекта на профилактична
дезинфекция - на 100 м2 10,00
2. Оценка на ефективността на дезин-
фекцията на обекти от външната
среда по отпечатъков метод -
на 100 м2 20,00
3. Изпитване чувствителността на
микроорганизми към дезинфекцион-
ни средства - за 1 щам и една кон-
центрация 15,00
4. Контрол върху режима за стерили-
зация на апаратура със:
а) биологични тестове 15,00
б) химични тестове 10,00
5. Контрол на стерилни материали 5,00
6. Оценка на аерозолна дезинфекция -
на 50 м3 30,00
7. Оценка на дезинфекция на медицин-
ски инструменти - за едно
изследване 10,00
8. Изпитване бактерицидното действие
на дезинфекционен препарат
(суспензионен метод или тестноси-
тели) - за 1 щам 50,00
9. Изпитване бактериостатичното
действие на дезинфекционен
препарат - за 1 щам 30,00
10. Оценка на текуща дезинфекция -
на100 м2 за 3 проби 20,00
11. Оценка на заключителна дезин-
фекция - на 100 м2 за 6 проби 50,00
12. Комплексна оценка на заселеност
с битови инсекти на животновъд-
ни обекти и изготвяне на програма
за дезинсекция - за 100 м2 10,00
13. Комплексна оценка на заселеност
с битови инсекти на предприятия за
добив и преработка на суровини и
храни от животински произход и из-
готвяне на програма за дезинсек-
ция - за 100 м2 50,00
14. Оценка на епизоотични рискове и
изготвяне на програма за дезин-
секция в епизоотично огнище -
за 100 м2 50,00
15. Комплексна оценка на опаразите-
ност с ектопаразити и изготвяне на
програма за обезпаразитяване -
за 1 животно 5,00
16. Оценка на дератизационни
средства във:
а) животновъден обект - за 10 м2 5,00
б) обект за добив и преработка на
суровини от животински произход
за 10 м2 15,00
17. Биологична оценка и контрол вър-
ху дератизационен ефект:
а) върху плъхове - най-малко 6 броя 180,00
б) върху мишки - най-малко 6 броя 120,00
18. Оценка на чувствителност на гри-
зачи към антикоагуланти - за 1
екземпляр 50,00
19. Комплексна оценка на заселеност
с гризачи в животновъден обект и
изработване на програма за дера-
тизация - за100 м2 30,00
20. Комплексна оценка на заселеност
с гризачи в предприятия за добив
и преработка на суровини и храни
от животински произход и изра-
ботване на програма за дератиза-
ция - за 100 м2 50,00
21. Оценка на епизоотичните рискове
и изготвяне на програма за дера-
тизация в епизоотично огнище -
за 100 м2 100,00
22. Контрол на хигиената в предприя-
тията от ХВП 60,00

II. Експертиза на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора
А. Месо и месни продукти

1. Определяне на:
а) органолептични показатели на
месо, месни полуфабрикати и кол-
баси, консерви и полуконсерви 8,00
б) органолептични показатели на
прясна и замразена риба, нестерил-
ни рибни продукти и рибни консерви 8,00
в) видова диференциация на месо
със серуми 36,00
2. Подготовка на пробите за физико-
химичен анализ 6,00
3. Определяне на:
- състоянието на консервите отвън
и отвътре 13,00
- видове бомбаж 8,00
- херметичност 8,00
- тегло (бруто-нето) на консерви 6,00
- съотношение на съставните
части на съдържанието 6,00
- влага 17,00
- готварска сол 19,00
- масленост по Гербер 11,00
- масленост по Соксле 32,00
- скорбяла (количествено) 42,00
- скорбяла (качествено) 19,00
- декстроза 25,00
- тиобарбитурово число 33,00
- перокисно число 35,00
- нитрити 30,00
- нитрати 23,00
- минерални примеси (пясък) 28,00
- видова принадлежност на
продукта 25,00
- температура на замразена риба 2,60
- тъканен сок на замразена риба 6,00
- активната киселинност (рН) с
индикаторна хартия 3,00
- активната киселинност (рН) по-
тенциометрично 6,00
- обща киселинност 21,00
- амоняк по Ебер 6,00
- амоняк по Неслер 8,00
- сероводород 8,00
- епихидрин алдехид чрез цветна
реакция на Крайс 9,00
- гранясване на мазнини 27,00
- летливи основни вещества
(ОКЛАВ) 32,00
- бензоена киселина и соли 33,00
- сорбинова киселина и соли 30,00
- триметиламин (ТМА) 41,00
- хистамин ЕLISA метод 100,00
- определяне на хистамин в риба
чрез тънкослойна хроматография 21,00
- определяне на хистамин чрез
флуоресцентна спектрометрия 60,00
- коагулация на белтъчините с
меден сулфат 8,00
- редукция на метиленово синьо
при саламури от солена риба 3,00
- ензим пероксидаза 8,00
- нефтопродукти 17,00
- летливи нисши мастни киселини 8,00
- степен на опушване 30,00
- борати 27,00
- оцветители в хранителни
продукти 20,00
- белтък по Келдал 30,00
- белтък по амидошварцов метод
(АШМ) 36,00
- свободен амоняк по Пирсън 25,00
- хидроксипролин (съединително-
тъканен белтък) 25,00
- триптофан 25,00
- енергийна стойност 60,00
- кости 30,00
4. Изследвания на пчелен мед и
пчелни продукти:
а) доказване на хидроксиметил-
фурфурол - количествено 20,00
б) органолептично изследване 4,00
в) определяне на:
- водно съдържание 7,00
- захари 30,00
- С-4 захари, чрез масспектроме-
тър с изотопно съотношение 75,00
- неразтворими във вода вещества 20,00
- пепел 15,00
- свободна киселинност 10,00
г) определяне на диастазна
активност:
- качествено 4,00
- количествено 32,00
д) доказване на:
- глюкоза 4,00
- манов мед 4,00
- пролин 30,00
е) определяне на поленова харак-
теристика 4,00
ж) определяне на механични
примеси 4,00
з) физико-химични изследвания
на восък:
- киселинно число 6,00
- йодно число 9,90
- осапунително число 11,40
- изследване чрез проба на Вейврум 9,00
и) определяне на:
- електропроводимост 10,00
- цвят по Ловибонд 5,00
5. Количествено определяне на морски
биотоксини в живи двучерупчести
мекотели:
а) паралитичен токсин:
- биологичен тест 88,00
- химичен тест 195,00
б) амнезиен токсин:
- химичен тест 195,00
в) окадаична киселина, динофи-
зистоксини и пектенотоксини:
- биологичен тест с мишки 88,00
- биологичен тест с плъхове 100,00
- ензимен тест 137,00
- химичен тест 195,00
г) йесотоксини:
- химичен тест 195,00
д) азаспирациди:
- биологичен тест 88,00
- химичен тест 195,00
6. Остеологична експертиза за
определяне видова принадлеж-
ност на месо 90,00

Б. Мляко и млечни продукти

1. Определяне на клетъчни елементи:
- по Бриид 6,00
- с анализатор 4,00
2. Определяне на време на заквасва-
не на млякото 5,00
3. Органолептична преценка на мляко
и млечни продукти 9,00
4. Физико-химични изследвания:
а) температура на млякото 2,00
б) водно съдържание 17,00
в) плътност на млякото 5,00
г) плътност на пресечено мляко 6,00
д) киселинност на млякото и
млечни продукти 11,00
5. Определяне на пастьоризация чрез:
а) качествено определяне на
фосфатазата 6,00
б) фосфатазна активност - коли-
чествено 15,00
в) активността на пероксидаза-
та - реакция с бензидин 6,00
6. Изследване за инхибитори чрез:
а) ферментационна проба 6,00
б) тънкослойна хроматография 32,00
в) агар-дифузионен метод 15,00
7. Определяне на редуктазната про-
ба в млякото 6,00
8. Определяне на масленост:
а) по Гербер 9,00
б) по Розе-Готлиб 38,00
в) по Ван-Гулик 16,00
9. Определяне на чистотата на
млякото 5,00
10. Определяне на обща пепел 19,00
11. Определяне на лактозата:
а) по метода на Шорл 31,00
б) по метода на Алин 20,00
12. Определяне на инвертна захар:
а) по метода на Алин 20,00
б) по метода на Шорл 33,00
13. Определяне на белтък:
а) по Келдал 32,00
б) с амидошварцов метод 26,00
14. Определяне на точка на замръз-
ване на млякото 7,00
15. Определяне на готварска сол 17,00
16. Определяне сила на маята 27,00
17. Определяне примес на краве мляко
в сирена от овче мляко чрез изо-
електрофореза 67,00
18. Определяне на:
а) разтворимостта на сухи млека 5,00
б) натриев карбонат по алкалите-
та на пепелта 20,00
в) формалдехид 3,00
19. Определяне на сухо мляко в сурово
изкупваемо мляко 26,00
20. Доказване на примес от чуждо-
видова мазнина в прясно мляко 47,00
21. Доказване на консервиращи
вещества 15,00
22. Определяне на сух безмаслен
остатък, белтък, плътност и
масленост - с анализатор 10,00
23. Определяне на фосфор 32,00
24. Определяне на калций 37,00
25. Определяне на казеин в мляко 44,00
26. Определяне на активен хлор в
мляко 20,00
27. Определяне на холестерол в
хранителни продукти 40,00

В. Микробиологично изследване на суровини и храни

1. Термостатиране и подготовка на
пробите за анализ 7,50
2. Микроскопско изследване - пре-
парат отпечатък 8,00
3. Определяне броя (КОЕ*/НВБ**) на:
а) мезофилни аеробни и факулта-
тивно анаеробни микроорганизми 13,00
- с анализатор 6,00
б) мезофилни анаеробни микро-
организми 16,00
в) термофилни аеробни и факулта-
тивно анаеробни микроорганизми 13,00
г) термофилни анаеробни микро-
организми 16,00
д) млечнокисели микроорганизми 22,00
е) плесени и дрожди 14,00
ж) Ешерихия коли (НВБ) 21,00
з) протеусни бактерии 11,00
и) колиформи:
- чрез посявки на агар 21,00
- чрез НВБ 22,00
к) патогенни стафилококи:
- чрез посявки на агар 43,00
- чрез НВБ 56,00
- стафилококов ентеротоксин 37,00
л) ентерококи 14,00
м) липолитичните микроорганизми 12,00
н) протеолитичните микро-
организми 12,00
о) психрофилни микрорганизми 11,00
п) вибриони 12,00
р) Клостридиум ботулинум и
токсините му 52,00
с) Клостридиум перфрингенс 24,00
т) Бацилус цереус 19,00
4. Доказване на:
а) аеробни бактерии 9,00
б) анаеробни бактерии 10,00
в) стрептококи и стафилококи 13,00
г) серологична диагностика на
стрептококи 50,00
д) червенкови бактерии 19,00
е) листерии 38,00
ж) идентифициране на л.моно-
цитогенес 44,00
з) пастьорелии 16,00
и) антраксни бацили:
- чрез асколи топла 10,00
- чрез асколи студена 5,00
к) салмонели 36,00
5. Серологична и биохимична харак-
теристика на салмонели 70,00
6. Оценка на маститния статус на
кравеферма и изготвяне на план
за контрол на субклиничните
мастити 50,00

Г. Питейна вода, използвана в предприятия за производство и търговия на суровини и хранителни продукти, регистрирани по Закона за храните

1. Микробиологични изпитвания:
а) ОБМ 9,00
б) колиформи 10,00
в) Е. Коли 10,00
г) ентерококи 8,00
д) клостридиум перфрингенс 12,00
2. Физико-химични изследвания:
а) вкус и мирис 4,00
б) рН 2,00
в) електропроводимост 10,00
г) алуминий 4,00
д) желязо 4,00
е) амониев йон 4,00
ж) манган 5,00
з) нитрити 4,00
и) нитрати 4,00
к) остатъчен свободен хлор 5,00
л) калций 4,00
м) магнезий 5,00
н) натрий 4,00
о) сулфати 5,00
п) фосфати 4,00
р) хлориди 4,00
с) цинк 5,00
т) обща твърдост 4,00
* КОЕ - колонообразуващи единици.
** НВБ - най-вероятен брой.  

III. Изследвания на фуражни суровини, фуражни добавки и комбинирани фуражи
А. Токсикологични изследвания

1. Предварителна подготовка на
пробата за анализ 6,00
2. Определяне на пестициди (хлор-
органични, карбаматни, фосфоро-
органични, ротендициди и др.) чрез
ензимни методи 30,00
3. Микроскопско изследване за на-
личие на преработени протеини от
бозайници, птици и риба във фураж-
ни суровини, фуражни добавки и
комбинирани фуражи 25,00
4. ELISA - методи за доказване на
протеини от бозайници във фу-
ражни суровини, фуражни добавки
и комбинирани фуражи (за една
проба) 35,00
5. Определяне на кумаринови
производни 28,00
6. Определяне на минерални киселини
и основи (количествено) 5,00
7. Определяне на натриев хлорид във:
а) фуражи 20,00
б) черен дроб 25,00
8. Определяне на:
а) нитрати и нитрити в търбушно
съдържание и фуражи
(количествено) 20,00
б) нитрати и нитрити в търбушно
съдържание и фуражи (качествено) 10,00
в) карбамид във фуражи:
- качествено 10,00
- количествено 20,00
г) амоняк в търбушно съдържание 20,00
д) алкалоиди в биологични мате-
риали количествено, спектрофото-
метрично 30,00
е) формалдехид 10,00
ж) рН - активна киселинност (по-
тенциометрично) 5,00
з) фосфиди и двуарсенов триокис
в биологични материали 15,00
и) прожен 15,00
9. Определяне на етерични масла 20,00
10. Определяне на фумиганти 25,00
11. Определяне на вредни примеси 30,00
12. Определяне на остатъци от:
а) радионуклеиди 30,00
б) камфехлор 30,00
в) тежки метали (за всеки елемент) 20,00
г) диоксини 300,00
д) преработени животински про-
теин и фосфати от сухоземни и
водни животни 30,00

Б. Фармакологични изследвания

1. Качествено определяне на кокци-
диостатици в комбинирани фуражи 30,00
2. Количествено определяне на кок-
цидиостатици в комбинирани
фуражи 40,00
3. Качествено определяне на анти-
биотици, различни от кокцидио-
статици, в комбинирани фуражи 50,00

В. Микологични и микотоксикологични изследвания

1. Микологичен анализ на фуражи-
те - културално изследване 30,00
2. Микотоксикологичен анализ на
фураж, бобови и зърнени храни,
ядки, брашна и др. чрез:
а) тънкослойно хроматографски
методи 35,00
б) ELISA методи 40,00

Г. Микробиологични изследвания

1. Микробиологично изследване за:
а) салмонели 36,00
б) листерии 38,00
в) колиформи 21,00

IV. Определяне на замърсители от околната среда и на остатъчни количества от ветеринарномедицински продукти:

1. Изследване за остатъчни количест-
ва от ветеринарномедицински про-
дукти с хормонално и анаболно
действие чрез:
а) радиоимунен метод 38,00
б) тънкослойна хромотография 35,00
в) ELISA метод 55,00
г) газова хроматография с мас-
селективен детектор 60,00
д) течна хроматография с мас-
спектрометър 100,00
2. Изследване за остатъчни количест-
ва от ветеринарномедицински про-
дукти с бета-агонистично и транк-
вилантно действие (за една суб-
станция) чрез:
а) ELISA метод 55,00
б) течна хроматография 60,00
3. Изследване за остатъчни количест-
ва от нитрофурани (за една суб-
станция) чрез:
а) ELISA метод 55,00
б) течна хроматография 60,00
4. Изследване за остатъчни количест-
ва от ветеринарномедицински про-
дукти с антибактериално действие
(антибиотици и сулфонамиди) чрез:
а) качествен метод (Делво тест) 6,00
б) микробиологичен метод 28,00
в) ELISA метод 55,00
г) течна хроматография 60,00
д) газова хроматография 45,00
е) метода на четирите блюда 36,00
5. Изследване за остатъчни количест-
ва от ветеринарномедицински про-
дукти с противопаразитно действие
чрез:
а) ELISA метод 55,00
б) течна хроматография за едно
съединение 70,00
в) течна хроматография с мас-
спектрометър 100,00
6. Изследване за наличие на радио-
нуклиди чрез:
а) радиометричен метод 26,00
б) гама-спектрометричен метод 30,00
7. Определяне на несвързан тритий 27,00
8. Изследване за наличие на хлор-
органични съединения чрез газова
хроматография 60,00
9. Изследване за полихлорирани би-
фенили - чрез газова хромато-
графия 210,00
10. Изследване за наличие на фосфор-
органични съединения чрез газова
хроматография 60,00
11. Изследване за наличие на химични
елементи (за един елемент) чрез:
а) атомна абсорбция 16,00
б) атомна емисия 31,00
в) атомна абсорбция (хидридна
система) 36,00
12. Изследване за наличие на микоток-
сини чрез:
а) ELISA метод 55,00
б) тънкослойна хроматография 21,00
в) течна хроматография 60,00
13. Изследване за остатъчни количест-
ва от багрила в риба чрез:
а) течна хроматография 60,00
б) течна хроматография с мас-
спектрометър 100,00
14. Изследване за остатъчни коли-
чества от нитроимидазоли чрез:
а) ELISA метод 55,00
б) течна хроматография с мас-
спектрометър 100,00
15. Изследване за остатъчни коли-
чества от пиретроиди чрез газова
хроматография с масселективен
детектор - за едно съединение 75,00
+ 15,00 лв. за всяко следващо
съединение
16. Изследване за остатъчни количест-
ва от карбамати чрез течна хромато-
графия - за едно съединение 130,00
+ 15,00 лв. за всяко следващо
съединение
17. Изследване за остатъчни количест-
ва от нестероидни противовъзпали-
телни ветеринарномедицински
продукти чрез:
а) течна хроматография 60,00
б) течна хроматография с мас-
спектрометър 100,00
18. Изследване за остатъчни количест-
ва на тиреостатици чрез:
а) течна хроматография 60,00
б) течна хроматография с мас-
спектрометър 100,00
 

Забележки по раздел I:
1. Не се заплащат такси за лабораторни изследвания на проби, взети от официални ветеринарни лекари, от инспектори и експерти на НВМС и необходими за нуждите на официалния контрол и диагностичните изследвания за заразните болести от списъка по чл.118, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
2. Таксите за лабораторни изследвания на проби за целите на самоконтрола по раздел I, за ветеринарно-санитарни експертизи на суровини и храни от животински произход и за диагностични изследвания за заразни и паразитни болести, заплащани от лица, които имат сключен договор за лабораторни изследвания, се намаляват, както следва:

а) при договор за месечен брой проби
от 30 до 50 бр. - с 5 %;
б) при договор за месечен брой проби
от 50 до 70 бр. - с 10 %;
в) при договор за месечен брой проби
над 70 бр. - с 20 %.

Раздел II.
Такси за издаване/подновяване на лиценз за употреба, експертна оценка и контрол върху ветеринарномедицински продукти (ВМП)

Чл. 2. За издаване/подновяване на лиценз за употреба, експертна оценка и контрол се събират следните такси:

I. За издаване/подновяване на лиценз за употреба на ВМП

1. а) лекарствени ВМП, медикамен-
тозни премикси, ваксини и серуми 1800,00
б) за лекарствени ВМП, предназ-
начени за декоративни и екзотич-
ни животни, отглеждани с
нестопанска цел 600,00
в) за всяка различна концентра-
ция на лекарствена субстанция
във ВМП 240,00
2. Лекарствени ВМП - лечебни
растения
а) за продуктивни животни 1200,00
б) за непродуктивни животни 600,00
3. Хомеопатични ВМП
а) за продуктивни животни 1200,00
б) за непродуктивни животни 600,00
4. Диагностикуми 720,00
 

Забележки по т. I:
1. При подаване на заявление за издаване на лиценз за употреба на ВМП за различни лекарствени форми, които съдържат една/и и съща/и лекарствена/и субстанция/и в различни концентрации, се заплащат таксите по т. 1.
2. При подаване на заявление за издаване, подновяване или промяна по процедура за взаимно признаване или децентрализирана процедура, когато Република България е референтна страна, таксите се удвояват.
3. При подаване на заявление за подновяване на лиценз за употреба на ВМП по т. 1 - 4 се заплащат таксите, предвидени за издаване на лиценз за употреба на ВМП.

II. При промени в лиценза за употреба на ВМП

1. Промени тип I 75,00
2. Промени тип II 1800,00
 

III. Анализ за изготвяне на експертна оценка на мостри и контрол на проби от:

1. Лекарствени ВМП, вакси-
ни, серуми и медикамен-
тозни премикси 20,00 - 10 000,00
2. Лекарствени ВМП - ле-
чебни растения 20,00 - 150,00
3. Хомеопатични ВМП 20,00 - 150,00
4. Диагностични средства 50,00 - 150,00
5. Хигиенно-санитарни и
козметични средства 50,00 - 150,00
6. Витамини, минерали,
микроелементи и други
фуражни добавки (или
комбинации от тях) в
твърда или течна форма 20,00 - 250,00
 

Забележки по т. III:
1. Размерът на таксата за експертиза за всеки отделен продукт по т. 1 - 6 се определя по следната формула:

Т = (К1 x Рм + Рт) x К2,

където:
Т е размерът на дължимата такса - лв.;
Рм - материални разходи - лв.;
Рт - разходи на труд - лв.;
К1 = 1,2;
К2 = 1,67.

2. Коефициентът К1 е увеличението с 20 на сто на разходите за материали вследствие на риск при извършване на анализа.
3. Коефициентът К2 е увеличението на разходите за материали и труд, включващо 2 на сто риск при извършване на анализ и 67 на сто административни разходи.

IV. За реклама на ВМП Левове
1. За одобряване на реклама на ВМП 200,00
2. За промени в одобрена реклама
на ВМП 100,00

Раздел III.
Такси за клиничен преглед на животни, аутопсии и евтаназии, извършвани с диагностична, научна цел и по програми за ликвидиране на заболявания по животните, и за вземане на проби

Чл. 3. За клиничен преглед на животни, аутопсии и евтаназии, извършвани с диагностична, научна цел и по програми за ликвидиране на заболявания по животните, и за вземане на проби се събират следните такси:

А. Такса за общ клиничен преглед преди издаване на ветеринарномедицински документи за придвижване на живи животни

1. За едри животни:
а) до 5 бр. - за едно животно по 2,00
б) от 6 до 100 бр. - при групов
преглед 20,00
в) над 100 бр. - при групов преглед 40,00
2. За дребни животни:
а) до 5 бр. - за едно животно 1,00
б) от 6 до 100 бр. - при групов
преглед 15,00
в) над 100 бр. - при групов преглед 20,00
3. За птици:
а) до 100 бр. птици - за една птица по 0,03
б) от 101 до 500 бр. 4,00
в) от 501 до 1000 бр. 10,00
г) от 1001 до 5000 бр. 20,00
д) над 5000 бр. 40,00
е) малки пилета (гъсета, патета,
щрауси и др.) 0,02
ж) щрауси - за една птица 2,00
з) разплодни яйца - за един картон 0,10
4. За риби и молюски - на 1 кг по 0,02
5. За охлюви - на 1 кг по 0,05
6. За червеи, скакалци и др. -
на 1 кг по 0,10
7. За пчелни семейства:
а) до 10 бр. - за едно пчелно
семейство по 0,80
б) от 11 до 20 пчелни семейства 10,00
в) над 20 пчелни семейства 20,00
+ 0,10 лв. за всеки кошер над 20 бр.
8. За пчелна майка - за един брой 1,00
9. За буби от копринена пеперуда -
за една кутия по 0,55
10. За зайци
а) до 5 бр. - за едно животно по 0,40
б) от 5 бр. до 20 бр. - при групов
преглед 2,00
в) над 20 бр. - при групов преглед 2,00
+ 0,10 лв. за всяко животно над 20 бр.  

Б. Такси за клинични прегледи и туберкулинизация, извършвани от служители на НВМС с диагностична, научна цел и по програми за ликвидиране на заболявания по животните, и за вземане на проби

1. Туберкулинизация на:
а) едро преживно животно 5,00
б) свиня 4,00
в) птица 0,40
2. Диференциална туберкулинизация
на едро преживно животно 10,00
3. Вземане на фекална проба 0,50
4. Вземане на клоакална проба 0,80
5. Вземане на кръвна проба от:
а) едро животно 4,00
б) дребно животно (включително
птица) 2,00
в) отделяне и приготвяне на кръвен
серум - за една проба 0,50
6. Вземане на проба от мозък
(за ТСЕ) от:
а) едро животно 6,00
б) дребно животно 3,00
7. Вземане на урина от:
а) едро животно 4,00
б) дребно животно 2,00
в) едро и дребно животно с
поставяне на катетър 6,00
8. Клинични прегледи (в стадото) за
екзотични заболявания:
а) за едро животно 0,20
б) за дребно животно 0,10
в) за птици:
- до 100 бр. птици - за една птица по 0,03
- от 101 до 500 бр. 4,00
- от 501 до 1000 бр. 10,00
- от 1001 до 5000 бр. 20,00
- над 5000 бр. 40,00
- малки пилета (гъсета, патета,
щрауси и др.) 0,02
- щрауси - за една птица 2,00
9. За клинични прегледи на екзо-
тични или декоративни живот-
ни - за едно животно 1,00
10. Клинични прегледи на риби,
костенурки, земноводни - за
един брой 3,00
11. Вземане на трахеална проба (шпу-
тум), слъзен, носен секрет
а) за едро животно 5,00
б) за дребно животно 2,00
12. Вземане на проба от кожата на жи-
вотно или от рога, копита и др.
а) за едро животно 3,00
б) за дребно животно 1,50
13. Вземане на проба от трупен мате-
риал за изследване - за една проба 2,00

В. Такси за аутопсии и евтаназии с диагностична и научна цел при ликвидиране на болести при животните

1. Аутопсия на:
а) едро животно 25,00
б) дребно животно и куче 15,00
в) заек, котка 8,00
г) птица 4,00
д) риба 3,00
2. Евтаназия, без стойността на ВМП
а) за едро животно (венозна
инжекция) 6,00
б) за дребно животно, куче и кот-
ка (венозна инжекция) 4,00
в) за едро и дребно с прихванат болт
или по друг начин (без стойността
на заряда) 3,00
г) умъртвяване на прасе сукалче 2,00
д) умъртвяване на птици
- до 500 бр. 0,10
- над 500 бр. 50,00
+ 0,05 лв. за всяка птица над 500 бр.  

Раздел IV.
Такси за ветеринарно-санитарен контрол на предприятия, които преработват суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, и суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора

Чл. 4. За ветеринарно-санитарен контрол на предприятията, които преработват суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, и суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, се събират следните такси:

I. За ветеринарно-санитарен контрол при клане на животни

1. Едри преживни животни:
а) възрастно говедо и/или бивол
над 2 г. - за животно 10,00
б) младо говедо и/или бивол под
2 г. - за животно 4,00
2. Еднокопитни - за животно 6,00
3. Прасета:
а) с трупно тегло, по-малко от
25 кг - за животно 1,00
б) с трупно тегло, равно или по-
голямо от 25 кг - за животно 2,00
4. Овце и кози:
а) с трупно тегло, по-малко от
12 кг - за животно 0,30
б) с трупно тегло, равно или по-
голямо от 12 кг - за животно 0,50
5. Домашни птици:
а) птици от вида Gallus и токачки -
за птица 0,01
б) патици и гъски - за птица 0,02
в) пуйки - за птица 0,05
6. Зайци и зайцевидни, отглеждани
във ферми - за животно 0,01

II. За ветеринарно-санитарен контрол в транжорни предприятия за обработка на месо от:

1. Едри преживни животни, свине,
еднокопитни, овце и кози - за
тон месо 4,00
2. Птици, зайци и зайцевидни, отглеж-
дани във ферми - за тон месо 3,00
3. Дивеч, отглеждан във ферми, и
отстрелян дивеч:
а) дребен дивеч и пернат дивеч - за
тон месо 3,00
б) щраусовидни птици (щрауси, ему,
нанду) - за тон месо 6,00
в) диви свине и преживни животни -
за тон месо 4,00

III. За броя на животните, постъпили в предприятия, преработващи дивеч

1. В предприятия за клане и обра-
ботка на:
а) пернат дивеч - за животно 0,01
б) дребен дивеч - за животно 0,02
в) щраусовидни птици - за птица 1,00
г) едър дивеч:
- диви свине - за животно 3,00
- преживни животни - за животно 1,00

IV. За сурово мляко, постъпило за преработка в млекопреработвателни предприятия

1. В предприятия за преработка на
мляко и млечни продукти:
а) до 30 т - за тон 2,00
б) над 30 т - за всеки следващ тон 1,00

V. За производство и предлагане на пазара на рибни продукти и аквакултури

1. При първо предлагане на пазара
на рибни продукти и аквакултури:
а) в рамките на един месец, до
50 т - за тон 2,00
б) над 50 т - за всеки следващ тон 1,00
2. При първа продажба на рибен пазар
на рибни продукти и аквакултури:
а) в рамките на един месец, до
50 т - за тон 1,00
б) над 50 т - за всеки следващ тон 0,50
3. При първа продажба на пазара на
рибни продукти и аквакултури в
случай на липса или недостатъчно
степенуване за преснота на вида
и/или големина:
а) в рамките на един месец, до
50 т - за тон 2,00
б) над 50 т - за всеки следващ тон 1,00
4. За видовете риби, посочени в 1,96 за
Анекс 2 към Регламент 3703/85, тон, но
на разтоварена пратка не повече
от 97,80
5. При охлаждане, замразяване, опа-
коване или преработка на рибни
продукти и аквакултури - за тон 1,00

VI. За количество суровина, постъпваща в обекти, различни от тези по т. I - V

1. Предприятия, преработващи су-
ровини и храни от животински
произход, предназначени за кон-
сумация от хора - за всеки
килограм 0,02
2. Предприятия, преработващи су-
ровини и храни от животински про-
изход, непредназначени за консу-
мация от хора, и обекти за съхра-
нение на тези суровини и храни -
за всеки килограм 0,01

VII. При извършване на одити на въведените добри практики за производство и търговия с храни от животински произход в обектите по чл.7, ал. 2, т. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и на процедурите, основани на системата за самоконтрол

1. При извършване на одити на въ-
ведените добри практики за произ-
водство и търговия с храни от жи-
вотински произход в обектите по
чл.7, ал. 2, т. 5 ЗВД и на про-
цедурите, основани на системата
за самоконтрол - за един екс-
перт на час 6,00
 

Забележки по раздел IV:
1. Таксите по т. I - III и VI.1 се заплащат в зависимост от случая - в кланицата, транжорното предприятие, предприятието, преработващо дивеч, или преработвателното предприятие. Когато предприятието осъществява повече от една операция, задължително се заплащат таксите само по т. I и II или по т. III и II едновременно на едно и също място като една обща такса.
2. Таксите по т. II, IV, V и VI се заплащат за постъпилата в предприятието суровина. За суровина с тегло под един тон таксата се определя за съответните килограми.
3. При извършване на повече от една операция по дейностите по т. V.5 се заплаща такса само за постъпилата в предприятието суровина.
4. Таксите по т. I.2, I.3 и т. III.1, буква "г", първо тире включват изследването за трихинела.
5. За рибни продукти и аквакултури под един тон таксата се определя за съответните килограми.
6. Таксата по т. V.1 и V.4 във всички случаи се заплаща от първия купувач, ако не е платена при разтоварването.
7. Таксата по т. V.2-3 се заплаща от извършващия първата продажба на рибния пазар на рибни продукти и аквакултури.
8. При инспектиране на кораб-фабрика, плаващ под флага на трета страна, се събира такса, еквивалентна на фактически направените разходи.
9. Таксите за суровините се определят върху нетното им тегло.
10. За ветеринарно-санитарен контрол при клане на животни и в транжорни предприятия, извършван след работно време или през почивните дни, таксите се събират с увеличение 50 на сто.

Раздел V.
Такси при осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол

Чл. 5. При осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол се събират следните такси:

I. При внасяне на пратки с месо

1. При внасяне на:
а) пратки с месо до 6 т - за пратка 108,00
б) за пратки от 6 до 46 т 108,00
+ 18,00 лв. за всеки тон над 6 т
в) пратки с месо над 46 т - за
пратка 821,50

II. При внасяне на пратки с рибни продукти

1. При внасяне на:
а) пратки с рибни продукти до
6 т - за пратка 108,00
б) пратки с рибни продукти от 6
до 46 т 108,00
+ 18,00 лв. за всеки тон над 6 т
в) пратки с рибни продукти
над 46 т - за пратка 821,50
2. При внасяне на пратки с рибни
продукти, транспортирани на от-
делни насипни товари:
а) до 500 т - за пратка 1173,50
б) до 1000 т - за пратка 2347,00
в) до 2000 т - за пратка 4694,00
г) над 2000 т - за пратка 7041,00
3. При внасяне на рибни продукти и
аквакултури, уловени в тяхната
естествена среда и директно сто-
варени на сушата от риболовен ко-
раб, плаващ под флага на трета
страна, при първото предлагане
на пазара:
а) в рамките на един месец,
до 50 т - за тон 2,00
б) над 50 т - за всеки тон 1,00

III. При внасяне на пратки с месни продукти, птиче месо, месо от дивеч, заешко месо, месо от дивеч, отглеждан във ферми, странични животински продукти и фуражи

1. При внасяне на пратки с птиче месо,
месо от дивеч, заешко месо, месо от
дивеч, отглеждан във ферми, и на
продукти от животински произход,
които са различни от посочените
в т. I и II, странични продукти от
животински произход или пратки
с фуражи:
а) за пратки до 6 т - за пратка 108,00
б) за пратки от 6 до 46 т 108,00
+ 18,00 лв. за всеки тон над 6 т
в) за пратки над 46 т - за пратка 821,50
2. При внасяне на продукти от живо-
тински произход, различни от посо-
чените в т. I и II, странични про-
дукти от животински произход и
фуражи, транспортирани на отдел-
ни насипни товари:
а) до 500 т - за пратка 1173,50
б) до 1000 т - за пратка 2347,00
в) до 2000 т - за пратка 4694,00
г) над 2000 т - за пратка 7041,00

IV. При внасяне на пратки със суровини и храни от животински произход, различни от раздели I, II и III

1. За суровини и храни от животин-
ски произход, предназначени за
консумация от хора - сирищна
мая, закваски, казеини и албуми-
ни - за 1 кг нето маса 0,10

V. При внасяне на пратки с храни от растителен произход, предназначени за животни

1. За храни от растителен произход,
предназначени за животни:
а) премикси, шротове, кюспета, ме-
ласи, фуражни смески, зърнени фу-
ражи, слама, шума, сено, трици,
плодове и кореноплоди - за 10 кг
нето маса 0,05
б) биоконцентрати, консерванти,
оцветители, антиоксиданти, арома-
тизатори, витамини и провитами-
ни аминокиселини, каменна сол и
други минерални добавки - за 10 кг
нето маса 0,05

VI. При транзитно преминаване на стоки и живи животни

1. При транзитно преминаване на сто-
ки и живи животни през Общност-
та се събира такса 59,00 лв., увели-
чена с по 39,20 лв. на четвърт час
за всеки член от персонала, из-
вършващ официалния контрол.  

VII. При внасяне на живи животни

1. За едри преживни животни, едно-
копитни, свине, овце, кози, птици,
зайци, дребен и едър дивеч (диви
прасета и диви преживни), пернат
дивеч:
а) за пратки до 6 т - за пратка 108,00
б) за пратки от 6 до 46 т 108,00
+ 18,00 лв. за всеки тон над 6 т
в) за пратки над 46 т - за пратка 821,50
2. За видове животни, различни от
посочените в т. 1, на тон телесна
маса:
а) за пратки до 46 т - за пратка 108,00
б) за пратки над 46 т - за пратка 821,50
3. За живи животни, различни от
тези по т. 1 и 2:
а) животни компаньони, кучета
за служебни, ловни и други цели -
за едно животно 10,00
б) риби, жаби, охлюви, раци, косте-
нурки, змии, миди и др. - за 1 кг 0,20
в) едри екзотични животни (лъвове,
слонове и др.) - за едно животно 30,00
г) дребни екзотични животни (па-
пагали, канарчета и др.) - за едно
животно 1,00
д) декоративни рибки - за една рибка 0,10
е) дребни опитни бозайници и
птици - за един кафез 1,00
ж) зайцевидни гризачи нутрии,
бобри, норки и др. - за едно животно 2,00
з) зарибителен материал и оплоден
хайвер - за 1000 бр. 0,05
и) семенна течност - за една доза 0,10
к) зиготи - за 1 бр. 0,50
л) пчелни майки - за 1 бр. 0,10
м) пчелни семейства и бомбуси -
за един кошер 0,60
н) за бубено семе - на кутия от 100 г 0,50
о) яйца за разплод - за 100 бр. 0,10
п) други безгръбначни животни -
за 1 кг 0,01

VIII. За престой на животни в карантинна база по време на карантина при внасяне и в съоръженията на ГИВП, предоставени за управление на НВМС

1. За едно едро животно на ден с храна
от собственика 5,00
2. За едно едро животно на ден с храна
от РВМС 10,00
3. За едно дребно животно на ден с
храна от собственика 4,00
4. За едно дребно животно на ден с
храна от РВМС 8,00

IX. За престой на животни в места за почивка, предоставени за управление на НВМС

1. Еднокопитни за 24 часа - за
едно животно 15,00
2. Едро преживно животно - за едно
животно 15,00
3. Дребно преживно животно - за едно
животно 10,00
4. Свине - за едно животно 10,00

X. При осъществяване на дезинфекция и дезинсекция на влизащи в страната превозни средства
А. Дезинфекция на ходовата част на превозното средство

1. За превозни средства с българска
регистрация:
а) леки автомобили 4,00
б) товарни автомобили 10,00
в) автобуси 10,00
2. За превозни средства с чуждестранна
регистрация (в евро):
а) леки автомобили 2,00
б) товарни автомобили 5,00
в) автобуси 5,00

Б. Дезинфекция на товарни превозни средства

1. За превозни средства с българска
регистрация 20,00
2. За превозни средства с регистрация
на други страни (в евро) 10,00
 

Забележки по раздел V:
1. Не се събират такси за извършване на ветеринарни проверки при внасяне на:
а) стоки за лична употреба, мостри за научни цели, анализи, изложби и пратки за дипломатически представителства;
б) стоки, предназначени като хуманитарна помощ или дарение;
в) животни, предназначени за зоологически градини.
2. При внасяне на живи животни, суровини и храни по т. IV и V минималната такса за пратка е 60,00 лв.
3. За взети проби при внасяне, изпратени в лаборатории за анализи, дължимите такси за тях се заплащат от лицата, отговорни за товара.
4. При внасяне на живи животни и продукти от животински произход с произход от Нова Зеландия съгласно сключено споразумение между Европейската общност и Нова Зеландия за санитарните мерки, приложими към търговията с живи животни и продукти от животински произход, съгласно приложение VIII, т. Б, параграф 2 от Решение 97/131 на Съвета на Европейския съюз и споразумение (OJ, L 057, 26/02/1997 P. 0005-0059) се заплащат следните такси:
- за живи животни - 9,80 лв. за тон телесна маса;
- за продукти от животински произход - 2,95 лв. за тон, като минималната такса е 58,70 лв. на пратка и максималната такса възлиза на 684,55 лв. на пратка, с изключение на случаите, когато фактическите разходи са по-високи от тази максимална такса.

Раздел VI.
Такси за контрол на живи животни, суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, при определяне на остатъчни количества от лекарствени субстанции и замърсители от околната среда

Чл. 6. За контрол на живи животни, суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, при определяне на остатъчни количества от лекарствени субстанции и на замърсители от околната среда се събират следните такси:

1. За живи животни, предназначени
за клане, и месото, получено от
тях - за тон месо или месни
продукти 2,70
2. За риби, аквакултури или продукти,
получени от тях - за тон 0,20
3. За сурово мляко или млечни про-
дукти - за 1000 л 0,04
4. За яйца и яйчни продукти - за тон 0,20
5. За пчелен мед - за тон 0,20
6. За месни консерви или консерви,
съдържащи месни продукти - за тон 2,00
 

Забележка по раздел VI: Таксите по т. 1 - 6 се събират в предприятията, в които се преработват продуктите.

Раздел VII.
Такси при осъществяване на дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация

Чл. 7. При осъществяване на дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация се събират следните такси:

1. Дезинфекция чрез механизирано
пръскане - на 1 м2 0,30
2. Дезинфекция чрез пръскане с гръб-
на пръскачка - на 1 м2 0,60
3. Фумигация - за всеки 1000 м3 20,00
4. Дезинфекция на МПС чрез меха-
низирано пръскане - на 1 м2 0,50
5. Дезинсекция чрез пръскане с гръб-
на пръскачка или нанасяне на ин-
сектициден лак с четка - за 1 м2 0,60
6. Дезинсекция чрез механизирано
пръскане - на 1 м2 0,30
7. Дезинсекция чрез аерозолно пръс-
кане - за 1 м3 0,20
8. Индивидуална обработка срещу
ектопаразити чрез опръскване:
а) за едно едро животно 1,00
б) за едно дребно животно 0,40
9. Групова обработка срещу ектопара-
зити чрез опръскване на птици -
за всяка птица по: 0,05
10. Групова обработка срещу ектопара-
зити на дребни животни чрез из-
къпване в противопаразитна баня -
за всяко животно по 0,35
11. Дератизация:
а) зареждане на отровна точка
(без ВМП) по 0,80
б) на 1 м2 0,20
12. Девастация на пасища и водоеми -
за 1 м2 0,05
 

Забележки по раздел VII:
1. Таксите за дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация на обекти с размери под 50 м2 се изчисляват за 50 м2.
2. В размера на таксите не са включени разходите за препаратите и горивно-смазочните материали при извършване на тези услуги.

Раздел VIII.
Такси за издаване на ветеринарномедицински и други документи

Чл. 8. За издаване на ветеринарномедицински и други документи се събират следните такси:

I. За съгласуване на проекти за изграждане или реконструкция на обекти, подлежащи на ветеринарномедицински контрол

1. За обекти до 100 м2 1,60 лв./м2
2. За обекти от 101 до 300 м2 1,20 лв./м2
3. За обекти над 300 м2 1,00 лв./м2

II. За издаване на писмени становища за съответствие на обектите по т. I с ветеринарномедицинските изисквания

1. За обекти до 100 м2 50,00
2. За обекти над 100 м2 100,00
3. За тържище, център за изложби,
тренировъчни полигони и манежи
за тренинг и провеждане на спорт-
ни състезания с животни 400,00
4. За изготвяне на обяснителна
записка - екзекутив:
а) за обекти до 100 м2 25,00
б) за обекти над 100 м2 50,00
в) за тържище, център за изложби,
тренировъчни полигони и манежи
за тренинг и провеждане на спорт-
ни състезания с животни 100,00

III. За издаване на становища, лицензи за осъществяване на дейност, удостоверения за регистрация, сертификати, разрешителни и промени на вписани обстоятелства

1. Удостоверение за регистрация за
упражняване на ветеринарно-
медицинска практика във:
а) ветеринарна амбулатория
(кабинет) 200,00
б) ветеринарна клиника
(лечебница) 500,00
в) ветеринарна лаборатория 500,00
2. Лиценз за търговия на дребно
с ВМП 500,00
3. Преиздаване на лиценз за търго-
вия на дребно с ВМП 500,00
4. Преиздаване на лиценз за търго-
вия на дребно с ВМП по чл.379,
ал. 5 от ЗВД 75,00
5. Лиценз за търговия на едро с ВМП 1500,00
6. Преиздаване на лиценз за търговия
на едро с ВМП по чл.368, ал. 1,
т. 1 от ЗВД 1500,00
7. Преиздаване на лиценз за търго-
вия на едро с ВМП по чл.368,
ал. 1, т. 2, буква "а" от ЗВД 75,00
8. Преиздаване на лиценз за търго-
вия на едро с ВМП по чл.368,
ал. 1, т. 2, буква "б" от ЗВД 1300,00
9. Лиценз за производство на ВМП 3500,00
10. За промяна на адрес/местонахож-
дение на помещенията за произ-
водство, контрол и съхранение
на ВМП 3100,00
11. За промяна на наименование, се-
далище и адрес на управление на
производителя на ВМП 75,00
12. За промяна на данни за ръководи-
теля на производството и ръково-
дителя на контрола върху качест-
вото или за квалифицираното лице 75,00
13. Допълване на списъка към лиценз
за производство на ВМП по
чл. 350, ал. 1, т. 4 от ЗВД 600,00
14. Допълнение към лиценза на лицен-
зиран производител за ново произ-
водство на ВМП 1800,00
15. Ветеринарномедицинско разреше-
ние за изнасяне 40,00
16. Допълнение към ветеринарноме-
дицинско разрешение за изнасяне 20,00
17. Становище, необходимо при одоб-
ряване на обекти за производство
и/или търговия с фуражи по
чл. 398 от ЗВД 500,00
18. Удостоверение за регистрация на
обект за обезвреждане или съхра-
нение на странични животински
продукти 200,00
19. Удостоверение за регистрация на
търговец, който получава пратки
животни, зародишни продукти,
странични животински продукти
и продукти, получени от тях, от
държави - членки на Европей-
ския съюз 100,00
20. Удостоверение за промяна на тех-
нологията на производство, на
оборудването и/или при основно
преустройство на сградния фонд в
обектите по чл.259 от ЗВД 100,00
21. Удостоверение за одобряване на
обекти и/или зони за улов и/или
отглеждане на водни животни и
земноводни:
а) до 100 хектара водна площ 40,00
б) за всеки следващ хектар над
100 хектара водна площ по 0,50
22. Лиценз за превоз на животни 300,00
23. Разрешително за използване на
опитни животни в експерименти
в опитни бази 150,00
24. Удостоверение за регистрация на
обекти за производство, съхране-
ние и търговия със суровини и
храни от животински произход,
предназначени за консумация
от хора 100,00
25. Удостоверение за регистрация на
обекти за производство, съхране-
ние и търговия със суровини и хра-
ни от животински произход, не-
предназначени за консумация
от хора 80,00
26. Удостоверение за регистрация при
промяна на групите храни, които
обектът ще произвежда или тър-
гува, както и при промяна в дей-
ността на обектите по т. 24 100,00
27. Удостоверение за регистрация при
въвеждане на нови дейности, про-
мяна на технологията на произ-
водството, оборудването или при
основно преустройство на сград-
ния фонд в обектите по т. 25 80,00
28. Дубликат на изгубени ветеринар-
номедицински документи по
т. 1, 2, 5, 9, 24 - 27 и 29 20,00
29. Удостоверение за регистрация на
транспортни средства (в т.ч. сухо-
пътни, контейнери, жп вагони и
плавателни съдове) за превоз на
суровини и храни от животински
произход, странични животински
продукти, продукти, получени от
тях, и фуражи:
а) с товароподемност до 2,5 тона 30,00
б) с товароподемност от 2,5 тона -
до 6,0 тона 70,00
в) с товароподемност над 6,0 тона 150,00
30. Сертификат за одобряване на транс-
портни средства (в т.ч. сухопътни,
контейнери, жп вагони и плавател-
ни съдове) за транспортиране на
животни:
а) с товароподемност до 2,5 тона 30,00
б) с товароподемност от 2,5 тона -
до 6,0 тона 70,00
в) с товароподемност над 6,0 тона 150,00
31. Удостоверение за регистрация на
карантинни помещения за:
а) едри и дребни животни 150,00
б) люпилня за люпене на разплод-
ни яйца и склад за съхранението им 80,00
в) карантинно помещение, пред-
назначено за птици 100,00
г) люпилня и карантинно помеще-
ние за люпене на яйца и едноднев-
ни птици 80,00
д) карантинна люпилня и водоем
за карантиниране на хайвер и риби 100,00
е) карантинно помещение за екзо-
тични животни и птици, влечуги,
членестоноги и риби 100,00
32. Удостоверение за регистрация на
временни (подвижни) обекти за
търговия с храни от животински
произход 25,00
33. Удостоверение за регистрация при
промяна на фирмата, която извър-
шва дейност по производство или
търговия в обектите по т. 1, т. 22
или в други обекти 20,00
34. За издаване на документ при про-
мяна на собственика или ползва-
теля в обектите по т. 2 , т. 23
или в други обекти 20,00
35. За издаване на удостоверение за
регистрация на други обекти, под-
лежащи на ветеринарен контрол 50,00
36. За издаване на становище за въ-
веждане в експлоатация на жи-
вотновъден обект 50,00
 

Забележки по т. III:
1. Таксата по т. 14 се заплаща при производство на нов ВМП на вече лицензирано производство.
2. Таксата по т. 22 се отнася за превозвачи.

IV. За регистрация на животновъден обект

1. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за едри пре-
живни животни за разплод:
а) до 5 бр. - за едно животно по 2,00
б) за 6 до 10 бр. 20,00
в) за 10 до 50 бр. 20,00
+ 2,00 лв. за всяко животно
над 10 бр.
г) над 50 бр. 100,00
+ 1,00 лв. за всяко животно
над 50 бр.
2. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за едри пре-
живни животни за доотглеждане:
а) до 5 бр. - за едно животно по 1,00
б) за 6 до 10 бр. 10,00
в) за 10 до 50 бр. 10,00
+ 1,00 лв. за всяко животно
над 10 бр.
г) над 50 бр. 50,00
+ 0,50 лв. за всяко животно
над 50 бр.
3. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за свине
за разплод:
а) до 5 бр. - за едно животно по 2,00
б) за 6 до 10 бр. 20,00
в) за 10 до 20 бр. 20,00
+ 1,00 лв. за всяко животно
над 10 бр.
г) над 20 бр. 40,00
+ 0,50 лв. за всяко животно
над 20 бр.
4. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за свине за
доотглеждане:
а) до 5 бр. - за едно животно по 1,00
б) за 6 до 10 бр. 10,00
в) за 10 до 20 бр. 10,00
+ 0,50 лв. за всяко животно
над 10 бр.
г) над 20 бр. 20,00
+ 0,25 лв. за всяко животно
над 20 бр.
5. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за дребни
преживни животни за разплод:
а) до 20 бр. - за едно животно по 0,50
б) за 21 до 30 бр. 20,00
в) за 30 до 50 бр. 20,00
+ 0,50 лв. за всяко животно
над 30 бр.
г) над 50 бр. 40,00
+ 0,30 лв. за всяко животно
над 50 бр.
6. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за дребни пре-
живни животни за доотглеждане:
а) до 20 бр. - за едно животно по 0,25
б) за 21 до 30 бр. 10,00
в) за 30 до 50 бр. 10,00
+ 0,25 лв. за всяко животно
над 30 бр.
г) над 50 бр. 20,00
+ 0,15 лв. за всяко животно
над 50 бр.
7. Удостоверение за животновъден
обект за еднокопитни животни:
а) за животновъдни обекти до 5 бр.
животни - за всяко животно по 5,00
б) за животновъдни обекти 25,00
над 5 бр. животни
+ 3,00 лв. за всяко животно над 5 бр.
8. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за зайци 50,00
9. Удостоверение за животновъден
обект, предназначен за птици:
а) за птици за доотглеждане
(бройлери)
- до 500 бр. 15,00
- за 501 до 2000 бр. 30,00
- за 2001 до 5000 бр. 30,00
+ 0,05 лв. за всяка птица над 2000 бр.
- над 5000 бр. 180,00
+ 0,03 лв. за всяка птица
над 5000 бр.
б) за птици за разплод (носачки):
- до 500 бр. 30,00
- за 501 до 1000 бр. 50,00
- за 1001 до 3000 бр. 50,00
+ 0,08 лв. за всяка птица над 1000 бр.
- над 3000 бр. 360,00
+ 0,06 лв. за всяка птица
над 3000 бр.
10. Удостоверение за люпилня
за птици:
а) с капацитет до 10 000 яйца 100,00
б) с капацитет над 10 000 яйца 200,00
11. Удостоверение за рибовъдна фер-
ма и животновъден обект за
молюски:
а) с капацитет до 10 дка 50,00
б) с капацитет от 11 до 50 дка 50,00
+ 5,00 лв. за всеки декар над 10 дка
в) над 50 дка 250,00
+ 2,00 лв. за всеки декар над 50 дка
12. Удостоверение за волиер за от-
глеждане на дивеч 100,00
13. Удостоверение за животновъден
обект, терариум, зоокът, предназ-
начени за декоративни, екзотични
животни, птици, влечуги, земно-
водни и членестоноги 50,00
14. Удостоверение за животновъден
обект за охлюви, жаби и езерен рак 50,00
15. Удостоверение за пчелин:
а) до 10 пчелни семейства 5,00
б) за 11 до 15 пчелни семейства 20,00
в) над 15 пчелни семейства 20,00
+ 1,00 лв. за всяко пчелно семей-
ство над 15 бр.
16. Дубликат на ветеринарномедицин-
ско удостоверение за животновъ-
ден обект по т. 1 - 15 10,00
17. Удостоверение за пререгистрация
без смяна на собственика и промя-
на на вида на отглежданите жи-
вотни или дейност на обект
по т. 1 - 15 5,00
18. Удостоверение за регистрация на
опитна база и вивариум 80,00
 

Забележка по т. IV: При регистрация на пазар и събирателен център за животни се събира такса, еквивалентна на предвидената за издаване на удостоверение за регистрация на животновъден обект за съответния вид животни.

V. За издаване на експертно заключение, протокол и други

1. Протокол на комисия за оглед и
одобряване на карантинни поме-
щения за внасяне на животни 100,00
2. Писмени експертни заключения,
консултации, мнения и
становища за:
а) експертно заключение по диаг-
ноза за лечение на животни 30,00
б) диагноза при ликвидиране на
застраховано животно:
- за едно дребно животно 20,00
- за едно едро животно 50,00
в) устни консултации, мнения и
становища:
- от ст.н.с. I ст. 30,00
- от ст.н.с. II ст. 20,00
- от нехабилитирани н.с. и спе-
циалисти с висше образование 10,00
г) писмени консултации, мнения и
становища:
- от ст.н.с. I ст. 50,00
- от ст.н.с. II ст. 40,00
- от нехабилитирани н.с. и спе-
циалисти с висше образование 20,00
д) становище за животновъден
обект или предприятие за пре-
работка на храни от животински
произход и странични животин-
ски продукти по искане на физи-
чески или юридически лица 80,00
е) експертно ветеринарно-санитар-
но заключение за качество и без-
опасност на хранителни продукти
от животински произход по искане
на физически или юридически лица:
- за един продукт 40,00
- за група продукти от един вид 80,00
ж) за ветеринарно-санитарно ста-
новище за отстояние на животно-
въден обект 50,00
3. Писмено становище или удостове-
рение за дейността на произво-
дител или търговец, характеризи-
ращо обектите, в които органите
на НВМС осъществяват контрол
по молба на физическо или юриди-
ческо лице 30,00
4. Заверка на документ ("вярно с
оригинала") с печат и подпис на
длъжностно лице на НВМС 2,00
 

Забележка по т. V: При издаване на експертно заключение в срок до 72 часа от подаване на искането дължимата такса е в двоен размер.

VI. За издаване на ветеринарномедицински сертификат за животни и зародишни продукти, суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, добавки за хранителни продукти, фуражи, фуражни добавки и ВМП

1. За живи животни:
а) за еднокопитни и едър рогат
добитък - на глава по 0,55
б) за свине - на глава по 0,35
в) за овце, кози, агнета и ярета -
на глава по 0,20
г) за кучета - на глава по 1,05
д) за птици - на глава по 0,05
е) за малки пилета, гъсета, патета,
щрауси и др. - на глава по 0,02
ж) за разплодни яйца - за
един картон 0,01
з) за живи зайци (домашни и диви) -
на глава по 0,15
и) за живи риби, жаби, охлюви, ра-
ци, костенурки, змии, миди и др. -
на килограм нето тегло по 0,03
к) за екзотични животни (лъвове,
слонове и др.) - на глава по 6,00
л) за екзотични птици (папагали,
канарчета и др.) - на глава по 1,70
м) за декоративни живи риби -
за брой по 0,10
н) за дребни опитни животни и
птици - на кафез по 1,50
о) за живи котки, предназначени за
лабораторни и други опитни цели -
на глава по 1,25
п) за луксозни живи котки, нутрии
и бобри - на глава по 1,00
р) за зарибителен материал и опло-
ден хайвер - на килограм нето
тегло по 0,01
с) за семенна течност - на доза по 0,10
т) за зиготи - на брой по 0,30
у) за пчелни майки - на брой по 0,10
ф) за пчелни семейства - на едно
семейство по 0,35
х) за бубено семе - на една кутия по 3,00
2. За суровини и храни от животински
произход, предназначени за консу-
мация от хора - за кг 0,02
3. За изнасяне на мостри - за килограм 1,00
4. За изнасяне на лиофилизирани
закваски:
а) до 1 кг 20,00
б) над 1 кг за всеки следващ по 0,02
5. За суровини и храни от животин-
ски произход, непредназначени за
консумация от хора, и за продукти,
получени от тях - за кг 0,01
6. При изнасяне на ветеринарно-
медицински продукт 15,00
7. За издаване на сертификат за вете-
ринарномедицински продукт, про-
изведен при условията на добра
производствена практика 20,00

VII. За издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване в страната на живи животни

1. За еднокопитни и едър рогат до-
битък - за всяко животно по 0,30
2. За свине - за всяко животно по 0,10
3. За овце, кози, ярета и агнета - за
всяко животно по 0,07
4. За зайци, нутрии, норки и диви жи-
вотни, отглеждани извън естест-
вената им среда - за всяко
животно по 0,05
5. За екзотични, декоративни, циркови,
зоопаркови животни - за всяко жи-
вотно по 0,10
6. За пчелни семейства - за всяко
семейство по 0,10
7. За птици:
а) за всяка птица по 0,01
б) малки пилета до 3 дни 0,01
в) за разплодни яйца - за един
картон по 0,01
8. За кучета и котки - за всяко
животно по 1,00
9. За живи охлюви, жаби, рапани, миди
и други водни животни - за 1 кг 0,01
10. За заклани при неотложно клане
животни - за едно животно по 1,50

VIII. Такси за издаване на протоколи от изпитване на остатъчни субстанции

1. За издаване дубликат на протокола
от изпитването 10,00
2. За превод на английски език на
протокола от изпитването 30,00

Раздел IX.
Такси за извършване на ветеринарно-медицински проверки и инспекции

Чл. 9. За извършване на ветеринарномедицински проверки и инспекции се събират следните такси:

1. При извършване на ветеринарноме-
дицински проверки и инспекции на
животни, зародишни продукти, стра-
нични животински продукти и продук-
ти, получени от тях, фуражни сурови-
ни, фуражни добавки, комбинирани и
медикаментозни фуражи и ВМП -
за един експерт на час 10,00
2. При извършване на ветеринарноме-
дицински проверки и инспекции,
свързани с изпълнението на нацио-
налната мониторингова програма за
контрол на остатъци от определени
фармакологично активни субстан-
ции и замърсители от околната
среда - за един експерт на час 10,00
3. При извършване на допълнителни
проверки след констатирано несъот-
ветствие с ветеринарномедицински-
те изисквания - за един експерт
на час 10,00
 

Забележка по раздел IХ: Към таксите, които се събират по чл. 9, т. 3, се добавят таксите за извършените лабораторни изследвания.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тарифата:
1. "Едри животни" са крави, бикове, биволи, кобили, жребци, коне, магарета, мулета, катъри, едър дивеч и приплодите им.
2. "Дребни животни" са свине майки, нерези, свине за угояване, овце, кочове, кози майки, пръчове, зайци, кучета, котки, животни за ценни кожи, дребен дивеч и приплодите им.

§ 2. С тарифата се въвеждат текстове от Директива 85/73/ЕИО от 29 януари 1985 г. за финансиране на здравните проверки и контрола върху прясно месо, Директива 96/43/ЕС от 26 юни 1996 г., изменяща и консолидираща Директива 85/73/ЕИО за осигуряване финансирането на ветеринарните инспекции и проверки на живи животни и някои животински продукти и изменяща директиви 90/675/ЕИО и 91/496/ЕИО.

§ 3. Размерът на таксите е определен при спазване на критериите, посочени в Регламент 882/2004 на Европейския парламент.

Заключителни разпоредби

§ 4. Тарифата се одобрява на основание чл.14, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив