Уволнена е зам.-министър Павлова* 1

21.02.2012 | 13:02
по статията работи: Лили Бончева
Името й беше замесено в лобистки скандал, свързан с цените на лекарствата
Уволнена е зам.-министър Павлова*
Снимка: Sxc.hu

Премиерът Бойко Борисов е уволнил със своя заповед заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Това съобщи правителствената пресслужба. "Решението на премиера е по собствено усмотрение", се казва още в съобщението.

Малко по-късно премиерът обясни мотивите за действието си: "Запознах се със случая и считам, че тя не е изпълнила своя ангажимент – да обясни как се формират цените на лекарствата и защо сме допуснали това да бъде така. Това тя трябва да го обясни, не аз", каза премиерът на въпрос дали той е поискал оставката на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова

"Ясно и точно съм се разпоредил, когато министър или заместник-министър има даден ресор, след като има обществено питане, проблем, дискусия, излизаш и обясняваш това, което те питат. За всички е ясно, че един човек не определя цената на лекарствата, нито управлява Здравната каса. Като има проблем, излизаш и казваш – ето по този начин аз ще го направя – публично, прозрачно, и ще ви докажа, че това е така или не е така. Три дни дочувам, че обществото пита – защо едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня?", каза Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Много хора се занимават с лекарствената политика и в случая не може един човек да я определя или да я насочва", каза още Борисов. "Въпросът е - защо не са направили така, че да не възникне сега такъв проблем? Защо всичко това, което касае лекарствата, цените, ценообразуването, не е в интернет, не е прозрачно и не е ясно? Тя, а не аз трябва да отговаря за това. Виждам, че има проблем. Хората се тревожат, дават примери и никой не ги опровергава", каза премиерът.

Гергана Павлова беше назначена на поста си в екипа на Анна-Мария Борисова през април 2010 година и отговаряше за лекарствената политика.

Преди дни името й беше замесено в журналистическо разследване на ТВ7, което показа, че много медикаменти в България се продават в пъти по-скъпо, отколкото същите могат да се намерят в съседните Сърбия и Турция. Гергана Павлова е бивш директор във фармацевтичната компания на фармацевтичния бос Огнян Донев "Софарма". Още от назначаването й за зам.-министър имаше съмнения, че тя защитава по-скоро интересите на Донев, отколкото тези на обществото.

Тази сутрин бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски заяви, че някой е трябвало да контролира Павлова за действията й и че вероятно и тя е виновна за огромните задължения, които болниците у нас трупат заради скъпите лекарства. "Всички болници са закъсали финансово, защото им продават скъпи лекарства. Освен това пътеките остават същите. Не само ще закъсат, но ако продължим по този път до няколко години болниците ни ще фалират", обясни Гайдарски в ефира на ТВ7.

Днес се парламентарната група на ГЕРБ взе решение да приеме оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева, която беше подадена заради получаваните от нея бонуси. Като евентуален наследник на Нешева в НЗОК се спрягаше именно Гергана Павлова. След днешото й уволнение обаче очевидно тя няма да заеме поста. Междувременно Нели Нешева, както беше обещала, дари за благотворителност парите от бонусите в размер на 12 156 лв.

По-рано СДС поиска министърът на здравеопазването Стефан Константинов да подаде оставката си заради скандалите с бонусите в неговото ведомство. Това каза на пресконференция депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

Сините обявиха, че имат информация за проверка от Европейската комисия по отношение на зам.-министър на здравеопазването за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания.

Депутати от Синята коалиция са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от Министерството на здравеопазването през последните пет години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.

Министърът на здравеопазването от своя страна Стефан Константинов съобщи, че ще предложи да бъде направен външен одит на цените на лекарствата. Това ще стане на утрешното заседание на Министерския съвет. По думите му отстраняването на Гергана Павлова е решение на премиера, което той не пожела да коментира в детайли.

*Последна актуализация: 17:50 часа

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Boris Vasilev 21.02.2012 | 14:58
Разгеле,най-накрая прогледнахме и видяхме,че проблема е в корупцията по високите етажи и че ни мамят със стотици милиони,като плащаме в пъти по-високи цени за лекарства.Гергана Павлова беше троянския кон на Огнян Донев и Софарма в министерството и му уреждаше в пъти по-високи цени за лекарствата на Софарма и така източваха милиони от парите на българския данъкоплатец.Време е да се разрови и в Здравната каса и да се види и там,какви цени са плащани на Софарма и колко още милиони са изтекли!!!
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....