Управителят на НЗОК подаде оставка

17.02.2012 | 12:55
по статията работи: Ралица Стоянова
Причината е скандалът заради бонуса на Нели Нешева за миналата година
Управителят на НЗОК подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева подаде оставка. Това е станало след среща с председателя на председателя на парламентарната групка на ГЕРБ Красимир Велчев, съобщиха от партията.

В мотивите си Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

"Този жест и стил на работа допреди две години беше много чужд на обществото. Прави чест на г-жа Нешева, че си подава оставката, за да има спокойствие", заяви Велчев. "Тази оставка тепърва ще бъде обсъдена в ПГ на ГЕРБ".

По-рано днес премиерът помоли парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката на Нешева. Това съобщи самият той, цитиран от Агенция "Фокус". "Нешева работи много добре, но българите имат една много хубава поговорка – в кацата с мед е достатъчна една лъжичка катран, за да не може да се консумира медът", заяви премиерът.

"Не е редно да се приема оставката на д-р Нешева", смята председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. "Тя успя да стабилизира системата и да внесе малко ред и спокойствие в нея".

Таз сутрин Нешева обаяви пред TV7, че ще дари бонусa си за 2011 г. в размер на 12 хил. лева, който стана повод за скандал. "Аз не се нуждая от тези пари, а от принципност при управлението на публичните средства", заяви Нешева пред TV7.

"Атаката не е за тези 12 хил. лева, замесени са много големи интереси", добави шефът на здравната каса. Според нея хора, които не искат да се намаляват цените на лекарствата, усещат, че ще бъдат засегнати финансово.

"Ролята на касата е да иска намаляване на цените на лекарствата, за да могат повече пациенти да се лекуват. По света има правителства, които се договарят с фирмите и се стига до намаляване на цените с 20 – 30%", добави Нешева.

Тя съобщи, че са получили запитване от Европейската комисия какви мерки са предприети за намаляване на цените на лекарствата у нас.

Нели Нешева беше избрана от Народното събрание за шеф на Националната здравноосигурителна каса на 28 април 2010 година, след като Жени Начева бе освободена от този пост заради повдигнати обвинения за престъпление по служба.

Д-р Нели Нешева е в екипа на Борисов още от времето му като кмет на Столична община. Там тя беше шеф на дирекция "Здравеопазване". След избирането на Бойко Борисов за премиер Нешева беше назначена за главен секретар на Министерството на здравеопазването. Нешева е завършила Медицинския университет в София, има и магистратура по публична администрация в НБУ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...