Въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, летният сезон приключи успешно без нито едно регистрирано масово хранително отравяне, отчете Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Ведомството съобщи, че за периода от 2 юни до 10 септември Областните дирекции по безопасност на храните във Варна, Бургас и Добрич са извършили общо над 4100 проверки, извън текущия официален контрол. След тях са съставени общо 160 акта и са издадени 369 предписания. Близо 1 тон храни са възбранени и насочени за унищожаване.
Инспекторите са затворили 22 търговски обекта, основно заради несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни, съхранение на готови за консумация храни заедно със суровини, незадоволителна хигиена и извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация. Един обект на територията на бургаската дирекция по храните е заличен за системни нарушения и неизпълнение на заповед за спиране експлоатация.
Инспекторите са установили още пропуски в записите в системите за управление на безопасността на храните, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на Закона за храните.