1,02 милиона тона свинско месо са произведени миналата година във Великобритания, сочат официалните данни на Острова. Това е най-високото ниво на производство, регистрирано през последните 22 години, а също така е с 4% по-високо от отчетените обеми за 2020 г, анализират експерти от Съвета за развитие на земеделието и градинарството (AHDB) пред Euromeat.
През 2021 г. са заклани 11,1 милиона прасета, с 2% повече в сравнение с предходната година. Само през декември 2021 г. са заклани 952 000 прасета, колкото и миналия декември. Средното тегло на кланичните трупове обаче е значително по-тежко – 90,9 кг, тъй като много прасета са били държани в свинефермите много по-дълго от планираното, информират от AHDB.
„Всички тези данни показват, че при 90 000 тона през декември производството е с 4% повече в сравнение със същия месец преди година, въпреки същия брой работни дни. Предизвикателствата в сектора остават, като преработвателният капацитет в някои заводи е намален допълнително през последните дни.
Нивото на отсъствия поради последната вълна от коронавирус стои зад съкращенията в цифрите. В комбинация с по-малко работа в кланиците през коледния период, тези фактори само ще спомогнат да се отчете по-малко работа и в свинефермите“, коментира Дънкан Уайът от AHDB.