Книгите, които промениха света 1

23.12.2013 | 11:00
по статията работи: Мария Стоянова
25 заглавия, които промениха историята
Книгите, които промениха света

Всеки читател знае, че книгите могат да променят нечий живот. Но замисляли ли сте се дали това може да се случи с цяло поколение? Може ли една книга да промени бъдещето? На този въпрос отговаря „Бизнес Инсайдър“.

Изданието публикува списък с 25-те книги, които промениха хода на историята. Тези 25 заглавия са оказали и продължават да оказват огромно влияние върху човечеството и живота на хората през вековете.

Списъкът е подреден по азбучен ред.

1. „Басни“ („Aesop's Fables”) от Езоп

Смята се, че книгата е написана между 620 и 560 г. пр.н.е. Басните на Езоп представляват колекция от истории, чиято цел е да научат читателя на важни житейски уроци. Смята се, че самите истории са дело на древногръцкия роб и разказвач Езоп. Произходът им обаче остава спорен. Басните учат на важни морални уроци и имат огромно влияние върху литературата и поговорките. От тук са познати изразите като „вълк в овча кожа“, „лъжливото овчарче“, „кокошката, която снасяла златни яйца“ и много други.

2. „Поучения“ („The Analects of Confucius”) от Конфуций

Написана между 475 и 222 г. пр.н.е. Тази книга представлява колекция от беседи и мисли, дело на китайския философ Конфуций, които се отнасят за това как да живеем по-добър живот. Днес, „Поученията“ продължават да оказват голямо влияние върху източната философия и етика, особено в Китай.

 
3. „Дневникът на Ане Франк“ („Anne Frank: The Diary of a Young Girl”) от Ане Франк

Публикувана през 1947 г. Книгата събира записките на младата Ане Франк, която в продължение на 2 години се  крие от нацистката окупация заедно със семейството си в Холандия. През 1944 те са намерени и отведени в концентрационен лагер, където Ане Франка заболява от тиф и умира. Откакто е публикуван, дневникът е преведен на повече от 60 езика. Той остава един от най-известните и влиятелни оригинални документи от Втората световна война в Европа. Паметник на Ане Франк е издигнат в Амстердам.

153368Снимка: Commons/Wikimedia

4. „Изкуството на войната (The Art of War”) от Сун Дзъ

Написана между 600 и 500 г. пр.н.е. „Изкуството на войната е древен китайски военен трактат от военния генерал, стратег и тактик Сун Дзъ. Състои се от 13 глави, всяка от които е посветена на отделен аспект на войната като шпионаж, бързо мислене и други. Днес книгата все още оказва влияние върху източното и западното военно мислене, бизнес тактики, правни стратегии, спорт и много други аспекти от съвременния живот.

5. „Зарови сърцето ми в Уиндид Ний („Bury My Heart a Wounded Knee”) от Дий Браун

Публикувана през 1970 г. Тази книга разкрива историята на индианците в края на 19 век и по-точно несправедливостите, извършени от правителството на САЩ и принудителното им изселване. Изданието е преведено на 17 езика и никога не е излизало извън печат. С тази книга Дий Браун разкрива и прдължава да разкрива масовото избиване на цял народ в стремеж да се спечели американския Запад.

6. „Манифест на комунистическата партия“ (The Communist Manifesto”) от Карл Маркс и Фридрих Енгелс

Публикувана на 2 февруари, 1848 г. Тази книга е написана от двама от най-известните комунисти в историята. В нея се разглеждат проблемите на капитализма, бъдещето на комунизма и борбите между класите. Манифестът продължава да оказва влияние върху политиката и днес.

7. „Речник на английския език“ (A Dictionary of the English Language”) от Самюел Джонсън

Публикуван през 1755 г. Речникът включва 4 000 от най-представителните, забавни, очарователни и исторически записи в английския език от всяка област. Всички те с оригиналните си произношения и примери от епохата на Шекспир. Книгата оказва влияние не само върху класическата литература, но и продължава да предлага на писатели, публицисти и академици революционен поглед над английския език.

8. „Тайната на женствеността“ („The Feminine Mystique”) от Бети Фрийдан

Публикувана през 1963 г. Книгата се фокусира върху вътрешните вълнения на американската жена. Също така помага да се разрази голяма вълна феминизъм, окуражавайки жените да погледнат отвъд брака и майчинството и предизвиквайки традиционните патриархални очаквания.

9. „Хирошима“ (Hiroshima”) от Джон Херси

Публикувана през 1946 г. Книгата преразказва историите на 6-ма оцелели от атомното нападение над Хирошима, Япония на 6 август 1945 г. 40 години по-късно авторът се връща в Хирошима, за да намери оцелелите и да научи тяхната съдба. Книгата ще продължава да влияе върху бъдещите поколения, обмислящи използването на атомни бомби при войни и реалните ефекти от ядрения холокост.

10. „Как живее другата половина“ („How the Other Half Lives”) от Джейкъб Рийс

Публикувана през 1890 г. Авторът Джейкъб Рийс се заема с мисията да покаже на горната и средната класа условията, в които живеят бедните в Ню Йорк с подробни описания и въздействащи фотографии. Книгата вдъхнови осезаема промяна в най-бедните райони на американския град и не само.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Анджи Атанасова 23.12.2013 | 15:43
Да бе да....... Единствената книга която е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да прочетете това е Библията.. Тя може да промени и вас и останалите около вас!
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...