Над 50 изби предлагат винен туризъм у нас, сортовете стават по-български

22.06.2023 | 11:55
по статията работи: econ.bg
През 2012-2013 година в България имаше само пет изби, предлагащи винен туризъм, а днес са повече от 50, като над 20 са и с хотелска база. Виненият туризъм се развива много бурно
Над 50 изби предлагат винен туризъм у нас, сортовете стават по-български
Снимка: под лиценза на creative commons

През 2012-2013 година в България имаше само пет изби, предлагащи винен туризъм, а днес са повече от 50, като над 20 са и с хотелска база. Виненият туризъм се развива много бурно. Освен това, ако през следващия месец или два искате да отидете на винен туризъм, няма да можете, поради запълване на легловата база. Само за 10 години развитието е невероятно и моето лично мнение е, че това ще продължи и през следващите години. Това каза издателят на каталог за вино Катя Йончева.

По нейни думи виненият каталог "КА&ТА българското вино" бе отличен миналия месец от организаторите на престижната награда Gourmand World Cookbook Awards, която се счита за "Оскар"-ът в гастрономията. Изданието е получило приза за издание, пропагандиращо винения туризъм.

"Наградата се връчва вече 95 години и е за храна, вино и напитки. Идеята на наградата е да "се пропагандира култура на храненето". Самото награждаване е било на 27 май тази година в Швеция. В конкурса участват представители на 230 държави с над 100 000 издания, телевизионни предавания, онлайн страници, като под 1% получават награди", обясни гостът.

"Вече на пазара е и новия каталог за 2023 година. В него оставаме верни на себе си и представяме всички изби, до които сме стигнали. Продължавам да се изненадвам от броя на новите изби, които се появяват на пазара, въпреки сложността на самия бизнес и факта, че декарите лозя намаляват в България. Получава се разделение. Всеки се опитва да прави нещо собствено - с много любов и страст", каза Йончева.

Относно новия лозарски сезон Катя Йончева коментира, че досега никога не е наблюдавано толкова късно започване на сезона поради закъснялото лято. Въпреки това според нея няма реална заплаха засега за лозята и винопроизводителите вследствие на климатичните промени. Тя заяви, че очаква смяна на сортовете.

"Сортовете се променят в посока повече български сортове, поради огромният интерес към от страна на купувачите. Няма как да се продължи с френски сортове, защото вече има по-голямо търсене на български. Българските сортове са тези, които трябва да се развива. Това е бавен  процес и преходът ще бъде постепенен - България ще наложи българското вино, а след това вече и българските сортове".

"Разпознаваемостта на българското вино по света е много слаба, но за щастие има изцяло отдадени хора на българското вино, включително чуждестранни вносители, които се опитват да налагат българското вино. Но много време трябва да мине, за да стане България като Нова Зеландия, която има обособени рафтове в магазините и специално отделено място във винените менюта".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...