ООН ще одобри план за защита от астероиди

28.10.2013 | 17:00
по статията работи: Георги Георгиев
Земята не е готова да посрещне заплахата от удар на опасни астероиди от космоса, твърдят астронавти, които помагат на ООН да формулира мерките
ООН ще одобри план за защита от астероиди

Когато голям метеор избухна с мощта на атомна бомба над руския град Челябинск в Русия, световните космически агенции разбраха за събитието от Twitter и YouTube, подобно на всички останали жители на планетата.

Това е неприемливо, казва бившият астронавт Eд Лу. Мнението му се споделя от Организацията на обединените нации (ООН). Миналата седмица Генералната асамблея одобри комплект от мерки, които Лу и други астронавти препоръчват, за да предпазят планетата от опасността да бъдем ударени от унищожителен астероид.

От ООН планират да основат „Международна група за предупреждение от астероиди“. Чрез нея държавите членки ще споделят информация за потенциално опасни космически парчета скала.

Ако астрономи засекат астероид, който представлява заплаха за Земята, Комитетът за мирно използване на космическото пространство ще помогне за координирането на мисия за стартиране на космически кораб, който да го отстрани от курса му на сблъсък със земната орбита.

Лу и другите членове на Асоциацията на космическите изследователи препоръчват тези стъпки на ООН като първи етап по разрешаване на дълго пренебрегвания въпрос за опасните космически камъни. Нито една държава или агенция до момента не е поемала отговорност за планетарната защита от астероиди.

Според астронавтите следващата стъпка в защита на Земята е да се намерят всички опасни астероиди, които ни заобикалят, смята Лу. „Съществуват 100 пъти повече астероиди там някъде, отколкото сме открили. Около нас обикалят близо 1 млн. астероида, които са поне толкова големи, че да унищожат Ню Йорк Сити. Предизвикателството, което стои пред нас, е да ги открием, преди те да са ни открили".

Ранното предупреждение е важно, тъй като увеличава шанса от отразяването на астероида с минимални усилия. Тогава единственото което трябва да се направи, е да се промени леко курса му, така че да избегне сблъсък със Земята. В случай че астероидът бъде открит твърде късно обаче, единственото, което ни остава, е да евакуираме района в който се очаква той да падне, смятат специалистите.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...