Производствените цени продължават да растат и през април

30.05.2019 | 11:40
по статията работи: econ.bg
Производствените цени продължават ръста си и през април. В сравнение със същия месец на предходната година ръстът им е 4.3%, а в сравнение с март повишението е минимално - с 0.4%
Производствените цени продължават да растат и през април
Снимка: под лиценза на creative commons

Производствените цени продължават ръста си и през април. В сравнение със същия месец на предходната година ръстът им е 4.3%, а в сравнение с март повишението е минимално - с 0.4%.

На годишна база увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.9%, в преработващата промишленост - с 3.5%, и в добивната промишленост - с 3.4%.

В преработващата промишленост най-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 5%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.9%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.3%.

В сравнение с март по-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 4%, в преработващата промишленост - с 0.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава спад с 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на облекло - с 0.5%. По-значителен спад е регистриран при производството на основни метали и при производството на химични продукти - по 1.3%.

На вътрешният пазар цените растат с 4%

На годишна база заводските цени на вътрешния пазар растат с 4%, показват данните. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.2%, в добивната промишленост - с 4%, и в преработващата промишленост - с 2.7%.

През април 2019 г. най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост спрямо април 2018 г. е отчетен при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.4%, производството на химични продукти - с 3.6%, и производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3.5%.

В сравнение с март поскъпването е с 0.4%. Повишение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 4.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%, а в преработващата промишленост не е отчетена промяна.

В преработващата промишленост най-значително е намалението на цените спрямо предходния месец при производството на химични продукти - с 1.7%, и при производството на дървен материал и изделия от него без мебели - с 0.7%. По-съществено покачване на цените е отчетено при: производството на основни метали - с 0.6%, производството на мебели и производството на облекло - по 0.5%.

За международния пазар цените растат с повече

За година заводските цени за международния пазар нарастват с 4.7% в сравнение със същия месец на 2018 година. В преработващата промишленост цените се покачват с 4.3%. Най-голям ръст на цените е отчетен при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.9%, производството на основни метали - с 5.3%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.8%.

В сравнение с март цените растат с 0.4%. В преработващата промишленост повишението е с 0.8%. По-съществено е при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.0%, производството, некласифицирано другаде - с 0.6%, и производството на облекло - с 0.5%, а най-голямо намаление на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 1.6%, производството на химични продукти - с 0.8%, и производството на напитки - с 0.6%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...