Противоепидемичните мерки мерки увеличиха онлайн търговията с над 70 на сто

08.01.2021 | 13:00
по статията работи: econ.bg
По предварителни сезонно изгладени данни търговията на дребно през ноември се свива с 6.4% спрямо година по-рано и нараства с 1.2% спрямо октомври, съобщава Националният статистически институт
Противоепидемичните мерки мерки увеличиха онлайн търговията с над 70 на сто
Снимка: под лиценза на creative commons

По предварителни сезонно изгладени данни търговията на дребно през ноември се свива с 6.4% спрямо година по-рано и нараства с 1.2% спрямо октомври, съобщава Националният статистически институт.

На годишна база най-много се свиват търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 14.4%, и тази с автомобилни горива и смазочни материали - с 15.8%.

На месечна база се вижда резултатът от противоепидемичните мерки, сред които затварянето на моловете, което пренасочи онлайн пазаруването за празниците. Така през ноември онлайн поръчките скачат със 72%. С 12% пък растат продажбите на фармацевтични стоки.

Поръчките по интернет растат двуцифрено и отпреди кризата с коронавируса, но ограниченията и самоограниченията стимулираха допълнително ръста й. Това стана съвсем отчетливо през ноември и декември, когато големите търговски обекти бяха затворени, а хората искаха да купят подаръци. От своя страна това претовари доставчиците и забави поръчките.

Очаквано продажбите на дрехи и обувки спадат с една четвърт през месеца - 25.4%, а при тези на комуникационна техника - с 4.1%.

Въпреки че строителният сектор на практика не бе засегнат от рестрикциите, свързани с разпространението на коронавируса, календарно изгладените данни за ноември показват намаление на строителната продукция с 4.1% на годишна база. Спрямо октомври предварителните данни показват лек ръст от 0.4%.

На годишна база понижението се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е със 7.9%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано повишение от 1.2%. Спрямо октомври продукцията от сградното строителство намалява с 0.5%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.4%.

Промишленото производство се свива с 5% през ноември спрямо предходната година, а спрямо октомври намалението е с 1.5%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 18.1%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.6%, и при преработващата промишленост - с 3.7%.

Спрямо октомври понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 9.2%, преработващата промишленост - с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...