Статистиката отчете ръст на промишленото производство и търговията на дребно, но и спад в строителството

09.12.2020 | 12:55
по статията работи: econ.bg
През октомври е регистрирано повишение на месечна база с 1,0% в преработващата промишленост, а понижение с цели 9,0% в добивната промишленост и с 1,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ
Статистиката отчете ръст на промишленото производство и търговията на дребно, но и спад в строителството
Снимка: под лиценза на creative commons

Промишленото производство и търговията на дребно нарастват, докато строителството бележи спад през октомври, но и трите важни икономически сектора продължават да отчита понижение на годишна база, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повишава слабо през октомври с 0,2% спрямо септември, когато обаче нарасна с 2,5%. Въпреки че това представлява повишение за шести пореден месец, повишението е най-слабото след драматичния спад през март и април, когато икономиката се намираше в шок заради първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените тогава строги ограничителни мерки.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство обаче се понижава през октомври с 3,9% след спад с 2,7% през септември и след двуцифрени спадове през пролетта.

През октомври е регистрирано повишение на месечна база с 1,0% в преработващата промишленост, а понижение с цели 9,0% в добивната промишленост и с 1,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Спрямо октомври 2019 година преработващата промишленост се понижава с 2,9%, добивната промишленост с цели 12,7%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи спад с 5,4 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през октомври с 1,5% спрямо септември, когато се повиши с 1,2%, отбелязвайки най-голямо понижение от април насам, като продукцията от гражданското и инженерно строителство се понижава с 1,5%, докато от сградното строителство - с 1,6 на сто.

На годишна база строителната продукция през октомври се свива с 4,7% след понижение с 1,7%, отбелязвайки спад за девети пореден месец, като сградното строителство се понижава през октомври с 8,4%, но при нарастване на гражданското и инженерното строителство с 0,5 на сто.

НСИ отчита подобрение при търговията на дребно през октомври за шести пореден месец, като тя се увеличава с 1,5% спрямо септември, когато обаче нарасна с 3,2 на сто. Това е най-слабото повишение при търговията на дребно от месец юни.

На годишна база търговията на дребно се понижава за десетия месец на годината с 5,3% след спад с 6,7% през септември.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в страната продължава да се подобрява и в началото на последното тримесечие на годината от икономическия шок в следствие на коронавирусната през пролетта. Но втората вълна на коронавирусна пандемия и свързаните с нея нови ограничителни мерки както в България, така и в Европа започват да се отразяват негативно и водят до забавяне на това икономическо възстановяване.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...