На 7 юли ежегодно отбелязваме Международния ден на шоколада. В своята дълга история сладкото изкушение се превърна в една от най-популярните храни в света. Всъщност той е нещо много повече от храна, а именно подарък за всевъзможни случаи, произведение на изкуството и най-важното – източник на добро настроение.
Шоколадът се произвежда от какаови зърна, които представляват изсушените семена на какаовото дърво. Около две трети от какаото в целия свят се произвежда в Западна Африка. На първо място е Кот д'Ивоар с 43%. Според Световната фондация по какао около 50 млн. души по целия свят разчитат на какаото като източник на прехрана.
По голямата част от шоколада, който в днешни дни консумираме, е сладък, комбинирайки какао и захар. Много популярен обаче е и черният шоколад.
Според експерти най-полезният ефект от шоколада е в това, че подобрява настроението, пише Panorama.am. Тъмният шоколад обаче е полезен за сърдечносъдовата система.