Не всеки може да си позволи лукса на финото хранене – поне докато под „фино” се разбира консумация на малки порции от неприлично скъпи, съмнително редки и гарантирано качествени продукти. Всъщност, цената на някои от тях е толкова висока, че сами по себе си те стават самодостатъчни и не се комбинират с други продукти, които биха могли да разсеят уникалните им вкусови дадености.
Ето кои са 7-те най-скъпи храни в света, подредени в списък, изготвен от електронното издание Care2.com.
Ванилова шушулка
Ванилията на прах може и да струва по 2 стотинки пакетчето в родните търговски обекти, но истинската ванилия, а именно семената от рядката орхидея Vanilla, е на много по-висока цена. На световните пазари шушулка от нея върви за 7 долара всяка. Осъзнавате колко е скъпо това в момента, в който си дадете сметка, че всяка шушулка тежи едва няколко грама.
Причината ванилията да е толкова ценна е, че въпросната орхидея се отглежда много трудно – за да даде растението плод, се изискват много време и усилия от страна на агрономите.
Пъпеш Юбари
Уникалният плод носи името на малко населено място в Япония и на пръв поглед изглежда като обикновен пъпеш. Да, обаче цената му на брой достига до 26 хил. долара в САЩ. Причината да е толкова скъп е, че е … толкова рядък – на практика пъпешът Юбари расте само в Юбари и е емблема на градчето. За сметка на това ако си го закупите директно от там, ще дадете „само” 50-150 долара.
Кафе сорт Kopi Luwak
Родината на това кафе е Индонезия, а килограм от него се оценява на между 200 и 1200 долара. Уникалното при сорта е начинът, по който се преработва, преди да стане годно за консумация. Целият процес преминава през... стомаха на екзотичното животно цибетка. Да, точно каквото си мислите – след като животинките изядат и изходят кафените зърна, производителите ги измиват, изсушават и опичат. Изглежда ензимите в стомаха на цибетката са ключът към неповторимите вкусови качества на това кафе.
Гъба мацутаке
Гъби мацутаке всъщност растат по целия свят. Японският им вариант обаче е много рядък. Ето защо килограм от него струва над 2 хил. долара. Причината е, че вид паразит е унищожил голяма част от дърветата, които са дом на японската мацутаке. Днес в Страната на изгряващото слънце се отглеждат годишно само около 1000 тона от тях.
Магарешко сирене
Полутвърдото сирене се продава на запад за 1200-1400 долара за килограм, което го прави много по-скъпо от всичките му швейцарски и френски сини конкуренти. Това е така, защото за да се направи магарешко сирене, е необходимо млякото на 100 животни, при това от вид, който се отглежда само в един от резерватите на съседна Сърбия. А за да си го закупите, трябва предварително да сте поръчали направата му.
Шафран
С търговска стойност 1000-1200 долара за килограм, шафранът е ако не най-скъпата храна, то със сигурност поне най-скъпата подправка в света. Той се прави от част от цветовете на специален сорт лилав минзухар, като за направата на един фунт подправка е необходимо да се използва цял акър растения.
Бял трюфел
Трюфелите като цяло се спрягат за луксозна и скъпа храна. Белият трюфел обаче е водач в класацията, като за да си купите един килограм от него, ще трябва да се разделите с над 7000 долара. Защо ли – ами защото те растат само в рамките на няколко месеца в годината в почвите на малка част от Италия. За да се изровят се използват „услугите” на специално обучени прасета или кучета.
Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката,
предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!