Шест страни са след България по получаване на средства от Плана за възстановяване и устойчивост

09.10.2024 | 12:30
по статията работи: econ.bg
За утеха или не, се оказва, че България не е последна с парите по Механизма за възстановяване и устойчивост. След нас са шест страни, сред които е и най-силната икономика в Европа – Германия, а Швеция все още не е получила нито едно евро
Шест страни са след България по получаване на средства от Плана за възстановяване и устойчивост
Снимка: под лиценза на creative commons

За утеха или не, се оказва, че България не е последна с парите по Механизма за възстановяване и устойчивост. След нас са шест страни, сред които е и най-силната икономика в Европа – Германия, а Швеция все още не е получила нито едно евро. Това показва преглед на изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост, заключенията от който са представени по време на заседание на министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС (ЕКОФИН).

Към днешна дата общите средства изплатени към страните от Европейския съюз са 267 млрд. евро, което представлява над 41% от общата поета сума, помагайки на държавите членки да се справят с различни икономически предизвикателства.

Според данните, средствата изплатени на България по Механизма за възстановяване и устойчивост са в размер на 22,2% от цялото предвидено финансиране.

С по-малък дял на изплатените средства по Механизма за възстановяване и устойчивост са Кипър (21,5%), Германия (20,6%), Полша (19%), Люксембург (13,3%), Унгария (8,8%) и Швеция (все още не е получила никакви средства).

В началото на септември доклад на Европейската сметна палата установи, че делът на изплатеното финансиране за България е 22%, при средно за ЕС ниво от 37 процента.

По време на заседанието, съветът прие решения за изпълнение, с които одобри целенасочени изменения на плановете за възстановяване и устойчивост на Литва и Португалия. Според анализа на Комисията целевите промени, предложени от двете държави членки, не засягат уместността, ефективността и съгласуваността на техните планове за възстановяване и устойчивост.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...