Земетресение със сила 8,8 разтърси Чили

27.02.2010 | 15:48
по статията работи: econ.bg
Вълни цунами заплашват бреговете на Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия, Япония и Русия
Земетресение със сила 8,8 разтърси Чили

*Информацията е актуализирана към 20,30 часа.

Земетресение с магнитуд 8,8 по Рихтер разтърси Чили рано тази сутрин, предаде АР. Цяла Централна Америка е заплашена от вълни цунами, които се образуват след силния трус. Под заплаха са и бреговете на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Русия. Президентът на Чили Себастиан Пинера съобщи, че най-малко 120 души са загинали, като броят им продължава да расте. Това е най-силният земен трус в Чили за последните 50 години.

Земетресението предизвика големи вълни в Тихия океан. Цунами премина през Френска Полинезия. Вълни с височина над 2 метра са ударили островите, но до този момент няма съобщения за щети и разрушения. В Таити е забранено движението на коли по улиците на по-малко от 500 метра от брега.

В Хавай вече се чуват сирени, предупреждаващи населението за приближващи вълни цунами. Вероятно вълните ще бъдат с голяма сила, най-сериозните от 1964 година насам, предупреждават от Центъра за предупреждения за цунами. Първите вълни ще достигнат Хавай около 23 часа българско време.

Властите в Австралия не са обявили степен на тревога, но предупреждават населението да стои далеч от океана.

Земетресението е засегнало силно втория по големина град в Чили - Консепсион. Кадри, пуснати по местните телевизии, показват разрушени сгради и ранени хора по улиците. Трусовете са разрушили и пътищата, прекъснато е електричеството и водоснабдяването в града.

Епицентърът на земетресението е на 115 км от Консепсион и на около 70 км от планинския ски курорт Чилиан, разрушен от земетресение през 1939 година. В Консепсион живеят около 300 хил. души.

Летището в чилийската столица Сантяго, която е на 325 км от епицентъра, е затворено и в следващите 24 часа няма да приема полети. Директорът на летището допълва, че част от терминал е пострадал от земния трус. Местните медии съобщават за изпочупени прозорци и разрушения в сградата на летището.

По-старите сгради в Сантяго също са сериозно засегнати. Новите, модерни блокове, са изградени така, че да издържат на трусовете, коментират наблюдатели. Вторият етаж на гараж в града се е срутил, смазвайки 50 коли. Техните аларми допълнително усилват паниката по улиците на столицата, допълват репортери.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...