Експертна комисия ще решава от какви самолети има нужда правителството

13.12.2007 | 18:15
по статията работи: Петър Чернев
Летателната годност на правителствения ТУ-154 изтича през октомври следващата година
Експертна комисия ще решава от какви самолети има нужда правителството

Ще бъде съставен експертен съвет, който ще реши от какви самолети има нужда правителственият "Авиоотряд 28" и кой е най-икономичният вариант за държавата, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев, след като вчера беше упълномощен от правителството да стартира процедурите за придобиването на два нови аероплана. 

Покупката на двата самолета няма да бъде извършена наведнъж, обясни Мутафчиев. Първоначално ще бъде закупен самолет на възраст до 5 години с максимум 40 до 50 допълнителни места.

Този самолет е необходим, тъй като през октомври месец следващата година ще изтече летателната годност на правителствения самолет ТУ-154. Подготовката на новия правителствен самолет трябва да бъде извършена до края на следващата година.

Отделно от това, догодина Петър Мутафчиев ще обяви конкурс за закупуване на нова машина за поне 100 пътници. С нея ще лети по-следващият премиер. Самолетът ще бъде взет на финансов лизинг и ще бъде доставен в София едва през 2012 - 2013 г. Той ще бъде пригоден за полети на далечни разстояния.

Според Мутафчиев се налага уеднаквяване на състава на авиоотряда, тъй като сега той разполага с няколко твърде различни един от друг самолети.

Припомняме ви, вчера правителството упълномощи министъра на транспорта да стартира процедури за придобиване на два самолета за нуждите на "Авиоотряд 28", с машините от който летят президентът, председателят на Народното събрание, премиерът, вицепрезидентът, чужди делегации и министрите. По план се предвижда да бъде закупен нов самолет с около 100 места и самолет втора употреба с около 80-100 места на лизинг. В момента самолетният парк на авиоотряда се състои от два самолета - 106-местен ТУ-154 М LZ-BTZ и 9-местен Falcon 2000 LZ-001. Френската машина бе купена по времето на Иван Костов през 2000 г., а руската се използва от 1989 г.





Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...