Съществува вероятност да бъде създадена държавна борса за търговия с електричество

10.01.2008 | 16:43
по статията работи: Петър Чернев
Софийската стокова борса представи отчета си за изминалата година. През 2007 г. на нея са били сключени 471 сделки на обща стойност 471 млн. лв.
Съществува вероятност да бъде създадена държавна борса за търговия с електричество


Съществува вероятност да бъде създадена Държавна борса за търговия с електричество. Това заяви Васил Симов, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ). Според него създаването на такава борса би било неправилно, тъй като ще замени монопола на Националната електрическа компания (НЕК) с друг. Въпреки че ССБ разполага с техническа възможност, на този етап е малко вероятно търговията с електричество да се извършва на нея.

Цената на пшеницата на стоковата борса вероятно ще падне до лятото на тази година, прогнозира Симов. Според него за това ще помогне фактът, че през миналата година са били засети повече площи с пшеница. Той очаква цената на тон пшеница да бъде далече под достигнатата миналата година - 450 лв. за тон, а реколтата да е близка до получената преди две години - около 3.5 млн. тона.

Налице са високи износни такси за износ на пшеница от Русия и Украйна, заяви д-р Симеон Елезаров, изпълнителен директор на ССБ. Според него това е механизъм, който се използва от двете страни за защита на местния пазар. Тази мярка не може да бъде въведена у нас, тъй като страната ни вече е член на ЕС.

България избързва в желанието си потреблението на биогрива да достигне 5% от цялото потребление на горива през тази година, заяви още Елезаров. Според него целта е неизпълнима, тъй като дори Европейският съюз си е поставил за цел да достигне този процент през 2010 г. Според Елезаров отглеждането на големи количества зърно за биогорива не е чак толкова позитивно, тъй като обрича много хора на глад.

През изминалата година на Софийската стокова борса са били подписани 471 договора, а общият оборот на борсата е достигнал  471 млн. лв. За сравнение, през 2006 г. оборотът на борсата е бил с почти 300 млн. по-малък - 181.7 млн. лв. Средната стойност на борсова сделка през изминалата година е била 1 млн. лв. срещу 432 хил. лв. през 2006 г.

Най-голям оборот през изминалата година борсата е отбелязала през четвъртото тримесечие - 327 млн. лв. Според Симов това е нормално, тъй като през този период физическите лица и фирмите се запасяват с горива за зимата. Най-ниска активност е била отчетена през третото тримесечие, през което са били сключени сделки на стойност едва 20 млн. По думите на Симов основна причина за това са местните избори, по време на които се е наблюдавало намаляване на търговската активност и преместване на "пазарлъка" на политическата сцена. През първото тримесечие оборотът на борсата е бил 53 млн. лв., а през второто - 71 млн. лв.

Оборотът на Софийската стокова борса през изминалата година в най-голямата си част е формиран от нехранителните стоки - 94%, следвани от зърното - 5.57% и хранителните стоки - 0.25%. Във фрагмента "Нехранителни стоки" са сключени общо 404 сделки на обща стойност 444 млн. лв., във фрагмента "Зърно" са сключени общо 36 сделки на обща стойност повече от 26 млн. лв., а във фрагмента „Хранителни стоки” са сключени 31 сделки на обща стойност 1.180 млн. лв.

Най-голям процент от оборота на борсата във фрагмент „Хранителни стоки” през изминалата година е бил заеман от месо и месни продукти - 46%, следван от млечните продукти - 21% и фуражите - 14%. В същото време най-голям процент от оборота във фрагмент „Нехранителни стоки” през изминалата година е бил формиран от течните горива и продукти - 88.5%, следван от химикалите и химичните продукти с 7.37% и въглищата и брикетите с 1.74%.

През изминалата година цената на пшеницата, продавана на борсата, се е повишила двойно - от 180 щатски долара на 360 щатски долара за тон. По този показател страната ни се доближава до далеч по-глобални пазари като САЩ и Франция, където цената на пшеницата от 180 долара на тон в началото на годината е достигнала до 420 долара на тон в края на годината. Като основни причини за увеличението на цената на пшеницата в България Симов посочи лошата реколта, засушаването, курсът на долара, както и все по-голямото използване на пшеницата за производство на биогорива.

Положението е малко по-различно при цената на царевица на зърно, търгувана през изминалата година на стоковата борса. От 250-300 лв. за тон (без ДДС) в началото на годината, цената й е достигнала 450-550 лв. (без ДДС) в края на година.

В резултат на все по-засиленото използване на маслодайния слънчоглед за производството на биогорива и неблагоприятните климатични условия през изминалата година, неговата цена на софийската борса също се е повишила. В началото на март тон суровина от реколта 2006 година се е продавал за 420 лв. на тон (без ДДС), а през октомври цената му е била 830 лв. на тон (без ДДС) при осъществяването на сделки със слънчоглед реколта 2007 г. Подобно е и положението на пазари като Русия, Украйна и Унгария, където цената на слънчогледа се е повишила между 2 и 2.5 пъти в периода януари 2007- януари 2008 г.


Пълния текст на Годишния отчет на ССБ за 2007 г. ще откриете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...