„През последните няколко години ежедневието на българите силно се промени. Времето, което прекарваме вкъщи, става все по-малко, за сметка на часовете, които прекарваме в път и в офиса. Българите
искат да се хранят здравословно – 95% от тях го заявяват, но цели 75% казват, че нямат време през деня да консумират плодове и зеленчуци, въпреки желанието си“, коментира Нели Ангелова, мениджър на
група „Кулинарни продукти“ в "Нестле България", която представи данни от изследване на фирмата. Това съобщиха от пресцентъра на фирмата.
България следва тенденциите за увеличаване дела на консумация на снаксове и закуски. Българите консумират все повече готови храни, за сметка на домашно приготвените, а 24% от тях са чипс и солети.
През 2004 г. в едно домакинство се е готвило средно по 5-6 пъти на седмица, докато през изминалата 2007 г., средният брой на седмични готвения е спаднал на 4. В същото време сред ястията, които се
приготвят вкъщи, супата заема едно от челните места. Българите консумират супа минимум два пъти седмично, като в по-студените сезони супата приства в ежедневното ни меню през ден.
Всеки осми българин декларира, че е консумирал супа „вчера”. Най-бързо се развива пазарът на разтворими супи, като през 2007 г. потреблението на инстантна супа бележи троен ръст и продължава да
расте.
„Достатъчната консумация на плодове и зеленчуци е един от основните подходи за намаляване на свръхтеглото и затлъстяването. Препоръчително е човек да консумира минимум 400 грама плодове и зеленчуци
на ден или 5 порции от около 80 грама, за да се намали рискът от сърдечно-съдови, ракови и др. заболявания, основна причина за смъртността на възрастното население. Супата е много подходяща и полезна
храна за едно балансирано хранене. Порция зеленчукова супа създава усещане за ситост, доставя на организма полезни вещества и е с ниско енергийно съдържание.
Зеленчуците са с най-малко калории в сравнение с другите групи храни. Те имат високо водно съдържание, почти не съдържат мазнини и в сравнение с плодовете имат по-малко въглехидрати. Голямото
предимство на зеленчуците е, че въпреки малкото съдържащи се калории, те са източник на незаменими витамини и минерали и полезни за здравето хранителни влакнини“, препоръчва проф. Стефка Петрова,
заместник-директор и ръководител Направление “Храни и хранене” в Националният център за опазване на общественото здраве.
Основната промяна в хранителните навици на българина се изразява в осъзнаването на нуждата от здравословно хранене и в нарастване на дела от хората, които се хранят на работното си място. Засилената
динамика на ежедневието и повечето часове, посветени на работа, за сметка на домашните задължения, увеличават деня на пазаруване и консумация на продукти, които влизат в категорията - „удобни за
приготвяне”.
Все повече хора имат мнение за нуждата от здравословен начин на живот.
Според българите активен начин на живот означава – физическа активност (спорт, ходене пеша, движение), консумация на супа, на плодове и зеленчуци. На ежедневна база 8% от българите декларират, че са
консумирали плодове преди обяд, 11% споделят, че са обядвали със салата, а 36%, казват че зеленчуковата салата е била част от вечерното им меню. 84% от хората твърдят, че се опитват да се хранят с
продукти, съдържащи обогатени или полезни съставки, но само 39% от тях внимателно избират продуктите, които консумират.
На 20 януари 2008 г. една от водещите марки в кулинарния сектор у нас - Maggi, представи „Порция зеленчуци“ - продукт, който има за цел да отговори на желанието за здравословно и балансирано хранене
на съвременния българин. Новата разтворима супа „Порция зеленчуци“ се продава в нестандартна „stick“ опаковка, тя е без консерванти и всяка порция от нея съдържа 80 грама зеленчуци, което според
Световната здравна организация е равно на една от препоръчителните 5 дневни порции.