Изразена е готовност за засилване на контактите между България и Украйна

25.01.2008 | 18:38
по статията работи: Лили Бончева
Станишев в провел разговор с премиера на Украйна Юлия Тимошенко, в който е бил засегнат и интересът на украинския бизнесмен Константин Жеваго към "Кремиковци"
Изразена е готовност за засилване на контактите между България и Украйна

Министър-председателят Сергей Станишев поздрави премиера на Украйна Юлия Тимошенко по повод избирането й за премиер. В телефонен разговор той й пожела ползотворен мандат и успешно икономическо развитие на страната й. Два въпроса определиха акцентите в разговора: искането на местните власти да се отнеме сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса и интересът от страна на украински инвеститори към „Кремиковци”, съобщи правителствената информационна служба.

Асоциацията на българите в Украйна ползва сградата в центъра на Одеса от 1996 г., плаща наем и същевременно инвестира в Центъра. В него се провеждат много културни мероприятия, които са от съществено значение за българската общност, заяви премиерът. Сергей Станишев изрази тревогата на българското правителство от намеренията на одеските местни власти да отнемат културното средище на българите в Украйна. Той подчерта, че Асоциацията е естествен мост в отношенията между България и Украйна, както и че разрешаването на въпроса е важно за българското правителство и българското обществено мнение, които имат интерес центърът да продължава своята дейност.

Българският министър-председател отправи молба към Юлия Тимошенко лично да се ангажира с проблема и я уведоми, че според информацията, която има, между Асоциацията на българите в Украйна и местните власти на Одеска област вече са договорени нови условия по наема, които удовлетворяват и двете страни. Въпреки това на 29 януари ще се проведе поредно съдебно дело, заведено от Одеския областен съвет заради неплатен наем, изтъкна Сергей Станишев. От своя страна Юлия Тимошенко се ангажира да проведе в най-скоро време телефонен разговор с губернатора на областта, по време на който да обсъди с него въпроса, и декларира, че за украинското правителство е особено важно той да бъде решен по начин, който в никакъв случай не би навредил на двустранните приятелски отношения.

Сергей Станишев постави пред своята украинска колега и интереса на украински инвеститори към комбината „Кремиковци”. Въпреки че той е частна собственост, държавата има 25% участие и за българската страна е важно да се гарантира развитието на металургичното предприятие и неговото бъдеще, каза Сергей Станишев. Той увери Юлия Тимошенко, че българското правителство е готово да участва в преговорите. Украинският премиер заяви, че е информирана за украинския интерес към „Кремиковци”, и увери министър-председателя на България, че става дума за сериозен инвеститор с големи възможности.

В края на телефонния разговор Сергей Станишев и Юлия Тимошенко изразиха съгласието си за необходимостта от засилване на контактите между България и Украйна и готовност да се срещнат в най-скоро време. Юлия Тимошенко отправи покана към премиера да посети Украйна.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...