Станишев покани на среща в София Прамод Митал за изясняване на неговите намерения относно "Кремиковци"

25.01.2008 | 17:44
по статията работи: Лили Бончева
Правителството ще се противопостави на спекулативните опити за закриване на предприятието, се казва в прессъобщение на кабинета

Министър-председателят Сергей Станишев проведе днес работна среща с вицепремиера Ивайло Калфин и с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров във връзка с появилите се съобщения за намеренията на собственика на металургичния комбинат „Кремиковци” Прамод Митал за евентуална продажба на предприятието, съобщи правителствената информационна служба.

Веднага след срещата премиерът Сергей Станишев е провел телефонен разговор с Прамод Митал. Пред индийския бизнесмен той е изяснил, че комбинатът има стратегическо значение за България и че категоричната позиция на правителството е да не допусне неговата ликвидация. "За нас е неприемливо на мястото на комбината да се замислят спекулативни проекти", заяви Сергей Станишев. Прамод Митал е уверил премиера, че не е водил никакви разговори за бъдещето на комбината с никакви представители на местната власт в столицата. Не съм се виждал и не съм обсъждал „Кремиковци” с никакъв кмет, е подчертал Митал. Той е гарантирал пред премиера, че ще го държи непрекъснато в течение на своите преговори с потенциални стратегически инвеститори. Той уточни, че те са трима – двама от Украйна и един от Русия. Митал е поел ангажимент да не бъде финализирано нищо, свързано със съдбата на „Кремиковци”, без знанието и съгласието на изпълнителната власт в страната.

Министър-председателят е поканил Прамод Митал за бърза среща в София за окончателно изясняване на неговите намерения. Подобна среща ще бъде осъществена в близките дни. Премиерът настоятелно е препоръчал на индийския собственик на комбината дотогава да поддържа непрекъсната оперативна връзка с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, за което е бил поет ангажимент.

Правителствената информационна служба уточнява, че макар и миноритарен собственик, българската държава внимателно следи развитието на комбината „Кремиковци” като едно от важните структуроопределящи предприятия в страната, със значителен дял в българската икономика, от чието състояние зависи съдбата на повече от 70 хиляди работещи в различни отрасли.

От пресслужбата на кабинета добавят, че българското правителство настойчиво препоръчва на всички потенциални купувачи да проведат разговори в Министерството на икономиката и енергетиката преди сключването на възможна сделка. При поемането на ясни ангажименти за неотклонно изпълнение на инвестиционните намерения, европейските изисквания и екологичните стандарти правителството ще окаже пълна подкрепа за развитието на комбината и за гарантирането на интересите на работещите в него, допълват от кабинета.

Министерството на икономиката и енергетиката е готово да проведе разговори и с държателите на облигации на металургичния комбинат „Кремиковци”, с оглед защитата и гарантирането на техните интереси.

Българското правителство категорично ще се противопостави на опитите – с очевидно спекулативен интерес, за реализиране на проекти, които предвиждат закриването на комбината в "Кремиковци". В изпълнение на този свой ангажимент правителството декларира, че ще използва всички законови средства за въздействие, включително и чрез инструментите на следприватизационния контрол, се казва в съобщението на пресслужбата на кабинета.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...