Барозу ще окаже натиск върху България за борбата с корупцията

27.03.2008 | 15:49
по статията работи: Лили Бончева
"Барозу ще подчертае, че през първата година от членството си в ЕС България е постигнала недостатъчен напредък в тази област и са необходими още усилия преди първия цялостен доклад през юли", е съобщил пред "Ройтерс" представител на ЕС
Барозу ще окаже натиск върху България за борбата с корупцията

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу ще използва посещението си в България утре, за да окаже натиск върху балканската страна да направи нови стъпки в борбата с корупцията, съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от БГНЕС.

Брюксел прекрати част от помощите за България заради подозрения в измами, като по този начин изпрати сигнал, че търпението към София се изчерпва заради не особено активните усилия на страната да се справи с организираната престъпност и подкупите, допълва агенцията.

"Барозу ще подчертае, че през първата година от членството си в ЕС България е постигнала недостатъчен напредък в тази област и са необходими още усилия преди първия цялостен доклад през юли“, е съобщил пред "Ройтерс" представител на ЕС.

Председателят на ЕК ще се срещне с българския премиер Сергей Станишев и с други официални лица. Той ще обсъди Лисабонската стратегия за икономически реформи и ролята на България в енергийната политика на ЕС. Съюзът не препоръча на България да бъдат налагани санкции, но дипломатически източници съобщават, че заплахата от наказателни мерки все още не е отпаднала.

България и Румъния се присъединиха към ЕС две години след повечето бивши комунистически страни от Централна Европа, най-вече заради опасенията, че не са реформирали достатъчно съдебната си система. Те се нареждат сред най-корумпираните страни в ЕС, като Трансперънси Интернешънъл ги постави на 64 и 69 място през 2007 г. в своето изследване сред 180 страни, припомня "Ройтерс".

„Правителството подценява последиците от липсата на достатъчни действия“, съобщи представител на ЕС в София. „То трябва да приеме замразяването на парите от европейските фондове като послание, че ще му бъде искан отчет и трябва да приеме това като шанс да изчисти действията си“, каза още той. Изследване показва, че злоупотребите и престъпността струват на най-бедния член в ЕС милиарди евро годишно. Правителството в София настоява, че прави всичко възможно, но досега нито един високопоставен служител не е осъден за подкуп.

Социалистическото правителство изтъкна отчасти като причина за замразяването на парите от европейските фондове липсата на добра комуникация с Брюксел, пише "Ройтерс". Миналата седмица то обяви мерки за затягане на контрола и увеличаване на прозрачността. Анализатори твърдят, че политици и магистрати често са свързвани с фирми със съмнителен бизнес и трудният баланс в трипартийното коалиционно правителство пречи за бързото справяне с корупцията. „Най-голямата слабост на правителството е неговата мудност. Всички мерки се отлагат“, твърди политическият анализатор Андрей Райчев.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...