"Фьост Алпине" се отказва да инвестира 5 млрд. евро у нас?

18.06.2008 | 13:52
по статията работи: Лили Бончева
България ще губи по 300 млн. евро годишно в периода 2013-2020 г., заради липсата на достатъчно квоти емисии въглероден диоксид
"Фьост Алпине" се отказва да инвестира 5 млрд. евро у нас?

Австрийската компания "Фьост Алпине" се е отказала да инвестира в изграждането на металургичен завод в България заради липсата на достатъчно квоти емисии въглероден диоксид, които България получава при разпределението на Европейската схема за търговия с емисии. Това съобщи Политими Паунова, изп. директор на Българска асоциация на металургичната индустрия. "Фьост Алпине" планираше инвестиция от около 5 млрд. евро за завода, като от първоначални 10 потенциални места за инвестицията, останаха 4 - България, Румъния, Турция и Украйна. Очаква се официално австрийската компания да обяви решението си за инвестицията в края на август или началото на септември, предаде днес агенция "Ройтерс".

Регионалният мениджър на "Виохалко" (гръцкият собственик на "Стомана индъстри") Антон Петров обяви пред Дневник.bg, че компанията му също планира да пренасочи инвестицията си към друга държава, ако квотите на България бъдат намалени, според проекта, обсъждан от Европейската комисия. Фирмата вече представи на правителството намеренията си за 400 млн. евро инвестиции през следващите четири години.

България ще губи по 300 млн. евро годишно в периода 2013-2020 г., ако станат факт промени в европейската директива за търговия с емисии на парникови газове, съобщиха на пресконференция днес председателят на БСК Божидар Данев и Димитър Бранков – главен директор "Индустрия и околна среда" в БСК. В пресконференцията участваха и представители на браншовите асоциации на металургичната, минната и циментовата индустрии.

„За предишните периоди на търговия (до 2012 г.) България попадна в деликатната ситуация да получи силно орязани квоти на СО2, затова сега националните ни позиции трябва да се отстояват навреме, за да не се стига отново до търсене на решения по съдебен път”, каза председателят на БСК Божидар Данев. Той подчерта, че все още 300 български предприятия не са получили своите комплекси разрешителни, което допълнително представлява риск за редуциране на националната квота.



На снимката: Председателят на БСК Божидар Данев. Източник: БСК

На пресконференцията стана ясно, че 8 потърпевши страни, водени от Унгария, са предприели действия да атакуват проекта за решение на Европейския парламент. Предложението на Унгария е да се наложи еднакъв процент (18%) на намаление на емисиите за всички страни-членки, а не, както се предвижда, диференциран подход, при който България, например, трябва да намали емисиите си на СО2 с 49% до 2020 г. При този подход, най-потърпевши се оказват новите страни-членки, които са и с най-слабо развити икономики. Ето защо, българският бизнес подкрепя унгарската позиция и настоява същото да сторят българските представители в Европейския парламент.

Евентуално решение на ЕП за диференциран подход при такива високи стойности за България би довело до намаляване на инвестициите в производство или износ на инвестиции в трети страни; дву- или трикратно увеличение на енергийните цени и сериозно забавяне на икономическото развитие на страната ни.

Българският бизнес апелира към представителите на България в Европейския парламент да стартират незабавно действия по осигуряване на допълнителна подкрепа на българската позиция от страни, които все още не са се включили в т.нар. унгарска група, но също са потърпевши от предложението на ЕП. Такива са, например, Гърция, Великобритания, Финландия, Франция и Швеция.

Вторият съществен момент, върху който българската дипломация трябва да насочи вниманието си е, за базова година за определяне на квотите на СО2 да се вземе 2007, а не 2005, както се предвижда в проекторешението на ЕП. Нещо повече, Политими Паунова предложи да се настоява за базова да се вземе 1989 г., както е по Протокола от Киото, тъй като това е година, легитимираща много по-реално капацитета на българската индустрия, респективно – нивото на производство на СО2-емисии.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...