"Кремиковци" е обявен в неплатежоспособност

06.08.2008 | 15:34
по статията работи: Петър Чернев
Съдът обяви задна дата за начало на неплатежоспособността - 31.12.2005 г. Ана Миленкова е временен синдик
"Кремиковци" е обявен в неплатежоспособност

Информацията е актуализирана към 18:17


Състав на Софийски градски съд (СГС) постанови днес решение, с което е обявена неплатежоспособността на "Кремиковци" АД, съобщи пресцентърът на съда.

В съдебния акт е определена начална дата на неплатежоспособността. Назначен е временен синдик на комбината.

С днешното съдебно решение е открито и производство по несъстоятелност на "Кремиковци".

В информацията, публикувана от съда, първоначално не бяха дадени повече подробности.

Впоследствие от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката уточниха, че в мотивите на съдебното решение се посочва, че са налице всички белези на прогресивно влошаване на икономическото състояние на комбината, изразяващо се в увеличаване на пасивите с всяка изминала година, намаляване на рентабилността на предприятието, на проектираната производствена мощност и огромен размер на осчетоводените задължения - 1 629 709 000 лева към 31 декември 2007 г. Всички тези факти свидетелстват за действия на управлението на дружеството-длъжник, които определено не водят до успешно развитие на предприятието, се посочва в съдебното решение.

Съдът назначава за временен синдик
на дружеството Ана Миленкова и свиква първото събрание на кредиторите на "Кремиковци" АД на 26 септември 2008 г. в Съдебната палата в гр. София.

Началната дата на неплатежоспособността на "Кремиковци" АД е 31 декември 2005 г.

Делото
, по което се стигна до днешното решение, беше образувано по искане на шест фирми. Четири от тях оттеглиха исковете си, след като "Кремиковци" им се издължи, припомня БНТ. Претенциите си запазиха обаче "РУА инвест енд трейд" и "Пещоремонт". В съдебно заседание на 29 юли те предложиха за синдици да бъдат назначени Ана Миленкова, Александър Георгиев и Светослав Бакалов. От "Кремиковци" предложиха за синдик да бъде назначен Веселин Банков - известен и като синдик на "Стомана“ - Перник.

Тогава магистратите приеха и съдебно-счетоводна експертиза, според която "Кремиковци" не е в състояние да обслужва задълженията си от над 2 милиарда лева.

Неплатежоспособността
, постановена от съда днес, е първа стъпка към обявяване в несъстоятелност, до която може да не се стигне, ако задълженията бъдат покрити.

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок, като делото може да се гледа само на две съдебни инстанции. Съдебното решение има незабавно изпълнително действие и синдикът може да встъпи в длъжност още днес. А ако при обжалването съдът постанови друго решение и отмени сегашното, той трябва да сдаде управлението на комбината.

Днес на борсата акциите на "Кремиковци" отбелязаха спад с 10,42% до 2,15 лв.




Първите коментари:


Очаква се ръководството на "Кремиковци" да излезе с коментар по решението на съда, след като се запознае с подробностите около него, съобщиха от комбината.

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ)
изразява своето удовлетворение от днешното решение на Софийския градски съд, с което е обявена несъстоятелността на металургичния комбинат "Кремиковци" АД. МИЕ счита, че днешното съдебно решение ще даде възможност "Кремиковци" в кратък срок да възстанови своята дейност в пълен обем, да бъде запазено производството и работните места, както и да бъде генериран достатъчен финансов ресурс, който да бъде насочен за екологични мерки и плана за жизнеспособност, с оглед получаване на комплексно разрешително. Това са необходимите предпоставки за последваща успешна препродажба на предприятието на стратегически инвеститор, се посочва в съобщението на МИЕ.

Съдбата на "Кремиковци" за жалост е заслужена. Не за работниците и синдикатите, а за мениджърите и собствениците на "Кремиковци", довели предприятието до този хаос. Това заяви председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, цитиран от БГНЕС. По думите му оттук нататък предстои влизането на синдици и изготвянето на оздравителен план за комбината. Лидерът на КНСБ беше категоричен, че без подобен план, предприятието ще бъде загробено окончателно. Според Христов всички последващи въпроси - нов собственик и стратегически инвеститор - са право и задължение изключително на държавата и на икономическия министър. "Ако той търси диалог и обмяна на мнение, ние ще казваме своята позиция“, добави Христов. Той припомни, че през 1999 година комбинатът беше приватизиран за 1 долар и с установени дългове при продажбата от 600 милиона лева. След първата му продажба се установиха още 200 милиона лева задължения на комбината. "Едно умело управление доведе до устойчивост в комбината, до работа със сериозни обеми и до продажбата му за 200 милиона евро. Вероятно тогавашният купувач си е давал сметка какво купува, очевидно и дълговете му са били редуцирани“, каза още лидерът на синдикалната организация. Първият сигнал, който Христов е подал, бил близо преди година за това, че се продават обособени собствености, че се работи с фирми на входа и на изхода и че печалбата на предприятието го заобикаля. Според синдикалния лидер представителите на държавата не са си били докрай на мястото си в надзираване на процесите вътре в комбината - финансите и програмата за оздравяване. Той обаче беше категоричен, че не са крадци работниците и синдикатите. „Ако комбинатът не бъде спасен, горко и на него, и на няколко хиляди работници, и на българското машиностроене, портове и железници. „Кремиковци“ не е лимонадена фабрика. Това е огромен субект с прекрасна конюнктура на международните стокови пазари на черна металургия. Няма друг комбинат, който да е стигнал до такъв фалит“, каза още Христов.

Доволни сме от днешното решение на съда. Това каза председателят на синдикалната организация “Металурзи" към КТ “Подкрепа" Людмил Павлов, цитиран от Агенция "Фокус". Павлов обясни, че това запазва работата на “Кремиковци". От тук нататък е отворен пътят за всички, които искат да оперират в “Кремиковци". В случая не става въпрос само за Константин Жеваго, допълни синдикалният лидер. “Зависи каква форма ще се избере, нека да видим дали този Управителен съвет ще оперира заедно със синдика или новоназначеният синдик ще си прави екип. Това всичко е въпрос на решение на съда”, посочи Павлов.

“Запазват се трудовите правоотношения и се запазва комбинатът в работещо състояние. Това е предпоставка следващите инвеститори да направят комбината съвременно предприятие”, посочи от своя страна Васил Яначков, председател на синдикална организация “Металици” към КНСБ. По думите му така се отварят вратите на “Кремиковци” за нови купувачи.

От пресслужбата на украинския кандидат-купувач за "Кремиковци" "Ворскла стийл" казаха, че ще излязат с позиция във връзка с решението утре, защото се нуждаят от време, за да се запознаят с него.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.06   1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф в Мала...