Строежът на АЕЦ "Белене" започва през март 2009 г.

01.09.2008 | 13:35
по статията работи:
Официалният старт на проекта ще бъде даден на 3 септември
Строежът на АЕЦ "Белене" започва през март 2009 г.

През март 2009 г. ще започне строителството на АЕЦ "Белене". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на редовната си месечна пресконференция, предаде БГНЕС.

Официалният старт на проекта ще бъде даден на 3 септември. До 15 септември в Министерството на икономиката и енергетиката се очакват подобрените оферти на двете фирми кандидати за стратегически инвеститор, каза Димитров. Очаква се до тази дата да бъде изцяло представен техническият проект за централата в Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/. Тя трябва да изготви становището си през май 2009 г.

Строителството на Първи блок на централата ще започне през март 2009 и се предвижда да завърши през март 2013 г. Вторият блок ще бъде изграден от март 2010 до юли 2014 г. Докато излезе становището на АЯР, ще бъдат изградени фундаментите на двата блока, уточни министърът. Той припомни, че договорът за изграждането на АЕЦ „Белене“ е подписан на 18.01.2008 с руската компания „Атомстройекспорт“ и е на стойност близо 4 млрд. евро.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...