ЕК призова за засилен контрол на китайски млечни продукти

19.09.2008 | 14:33
по статията работи: econ.bg
Опасният химикал в сухо мляко причини смъртта на четири бебета. Оказа се, че продуктите на най-големите компании в млечната промишленост също съдържат меламин
ЕК призова за засилен контрол на китайски млечни продукти


Китайските власти докладваха, че са отрили токсичния химикал меламин в прясно и кисело мляко в магазинната мрежа на страната. Производители на опасните храни са най-големите компании от млечната промишленост на страната, съобщава Bloomberg. Това са China Mengniu Dairy, Inner Mongolia Yili Industrial Group.и Bright Dairy & Food.

Новите открития разширяват скандала относно качеството на продуктите от млечната промишленост – само преди дни китайските власти съобщиха за смъртта на четири бебета, причинена от отровно мляко на прах. Меламинът в бебешката храна е предизвикала бъбречна недостатъчност, показа анализът на случая. Агенцията, отговаряща за качеството на храните в Китай, е изпратила мостри от 1548 компании от млечната индустрия.

Веригата кафената Starbucks вече заяви, че спира да предлага мляко, произведено от китайската компания Mengnui. Много китайци обявиха, че вече не смеят да купуват млечни продукти. "Истината е, че вече не вярваме в качеството на продуктите на нито една компания", обясни Ли Чу, завел четиригодишния си син на преглед. Детето е консумирало млека от посочените компании.

Стойността на млечната промишленост в Китай се оценява на 19 млрд. долара.

Междувременно Европейската комисия призова страните от ЕС да засилят контрола си при внос на млечни продукти от Китай. Китай не изнася директно мляко за страни от общността, но не е изключено опасни продукти да бъдат внесени от трети страни, подчерта говорител на комисията.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...