Газта поскъпва с 24% от 1 октомври и с още 21% от 1 януари*

30.09.2008 | 14:02
по статията работи: Петър Чернев
Работна група ще предложи механизъм за компенсиране на засегнатите от поскъпването. Поскъпването беше одобрено и от ДКЕВР
Газта поскъпва с 24% от 1 октомври и с още 21% от 1 януари*

Поскъпването на природния газ ще се реализира на две стъпки. От 1 октомври цената на "синьото" гориво ще бъде увеличена с близо 24 на сто, а от януари догодина - с 21 процента. Решението беше взето по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи Дарик радио.

Предложението за увеличение на две стъпки е направено от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. То е съгласувано с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов и ръководството на “Булгаргаз".

Втората стъпка от 21 процента ще се реализира при запазване на сегашните стойности на цената на нефта и стойността на долара. Министър Димитров обеща компенсаторни мерки за домакинствата.

Най-вероятно цената на парното ще бъде увеличена с повече от 12 процента, ако се одобри двустепенното поскъпване на газа, обясни Шушулов. По думите му тристранният съвет е одобрил и промяната в Закона за енергетиката, която ще направи възможно увеличаването на цените на тока и парното паралелно с всяко увеличение на цената на природния газ.

От ръководството на КНСБ заявиха, че ако ДКЕВР одобри стъпаловидно увеличение на обща стойност над 24 процента, ще обжалва това решение по съдебен път. Синдикатите подготвят и протестни действия от четвъртък.

Ще бъде създадена работна група, която да направи социална оценка на въздействието на новата цена на газта, реши още на днешното си заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество. В нея ще има представители на правителството, на синдикатите и на работодателските организации. Задачата й е да предложи механизъм за компенсиране на социално слабите граждани, болниците и училищата от предстоящото увеличение на цената на синьото гориво, съобщи правителствената информационна служба.

Впоследствие предложените от Националния съвет за тристранно сътрудничество цени на газта за третото тримесечие бяха одобрени и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. С приетото днес увеличение цената на 1000 куб.м "синьо" гориво ще бъде 538.66 лв. без ДДС. Корекцията е с 103,86 лв. върху прилаганата в момента от "Булгаргаз" ЕАД цена на газта, която е 434.80 лв. за 1000 куб. м. без ДДС

Според експертите на комисията новата цена ще гарантира на газовото дружество безпроблемно осъществяване на лицензионната му дейност, съобщи БГНЕС.

*Информацията е актуализирана към 16.30
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 187.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...