Изготвят регистър на фирмите за зимно пътно поддържане

01.10.2008 | 15:37
по статията работи: Петър Чернев
Държавата дължи 382 млн. лв. на родни строителни фирми. Офертите за лот 3 на АМ "Тракия" ще бъдат отворени утре
Изготвят регистър на фирмите за зимно пътно поддържане

До момента методологията, по която е правено зимното поддържане на пътищата у нас, не е била правилна. Тази констатация е била направена по време на конференция, свързана с проблемите на зимното пътно поддържане в гр. Несебър. В тази връзка е създаден екип, който ще разработи нова методология. Тя ще може да влезе в сила най-рано през следващата година, когато изтичат договорите на повечето фирми за пътно поддържане, стана ясно по време на пресконференция в БТА днес.

Ще бъде създаден регистър на фирмите за зимно пътно поддържане. Той ще позволява да се следи дали фирмата, която е избрана да поддържа пътищата в съответния район, се справя със задълженията си.

Също така ще бъде заснето количеството материали (сол, пясък, химически разтвори и др.). Такава мярка се предприема за първи и цели установяване на реалните количества материали, закупени от фирмите за подготовка, обясни изпълнителният директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Димитър Иванов.

Той добави, че не на всички фирми, занимаващи се със зимно и лятно поддържане на пътищата, както и строителство, е било платено за извършената дейност през миналата година. Дължимата сума възлиза на около 30 млн. лв. По думите му през следващата година лятното и зимното поддържане ще бъдат разделени от строителството на пътища.

Държавата има дългове в размер на 382 млн. лв. към български фирми в строителния бранш. Тези пари ще бъдат поискани от бюджетния излишък и включват в себе си сума, необходима за завършването на инфраструктурни проекти до края на годината.

Утре в сградата на Национална агенция „Пътна инфраструктура” ще се състои отварянето на тръжната документация по избор на изпълнител на лот 3 на автомагистрала „Тракия”. Значителен брой от фирмите, които са проявили интерес към проекта, са чуждестранни, стана ясно още днес. В момента тече проверка на подадената от тях документация. След като тя завърши утре ще бъдат отворени единствено изцяло изрядните оферти.

В момента тече обсъждане на типизацията на договора за строителство на лот 4 на магистралата. Очаква се процедурата за избора на изпълнител на проекта да стартира през следващия месец.

По време на днешното събитие стана ясно още, че за момента не е било обсъждано поскъпване на винетките за следващата година. Въпреки това председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов не се нае с обещание за това, че пътните такси няма да поскъпнат.

В момента Националната агенция „Пътна инфраструктура” има сключени 85 договора за зимно поддържане с 56 фирми. Договорите са тригодишни и изтичат през 2009 г. Средствата, предвидени за зимнно поддържане за периода 2008/09 г., са около 30 млн. лв.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...