Корупция и организирана престъпност - проблемите на Западните Балкани остават

31.10.2008 | 15:51
по статията работи: econ.bg
Това сочи докладът на ЕК за страните от Западните Балкани, който ще бъде публикуван на 5 ноември
Корупция и организирана престъпност - проблемите на Западните Балкани остават


Добри новини за Хърватия, лоши за Македония – така накратко може да се резюмира проектодокладът на Европейската комисия (ЕК) за напредъка по пътя към европейска интеграция на държавите от Западните Балкани, коментира Balkan Insight. Очаква се официално докладът да бъде оповестен на 5 ноември.


Албания – лутане напред-назад

В своя доклад ЕК признава, че страната продължава с прогреса си що се отнася до възприемането на демокрацията като форма на управление и принципа на върховенство на правото. Остават обаче проблемите в борбата с корупцията, особено в съдебната система, организираната престъпност и диалога между политическите партии. Освен това Брюксел счита, че Тирана все още не изпълнява европейските стандарти относно визовия режим и препоръчва въвеждането на паспорти с биометрични данни.

Босна и Херцеговина – корупцията продължава да е главен проблем

Подобно на Албания и повечето балкански държави корупцията си остава неразрешим ребус за бившата югославска република. След подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране (SAA) страната е привела отчасти законодателството си в съответствие с европейските стандарти, но остават проблемите с администрацията. Все още проблем се явяват и ключови конституционни елементи, установени още от Дейтънското споразумение, които са атакувани от много политически лидери и това забавя прокарването на реформите, които ЕС иска за присъединяване. Необходим е прогрес в борбата с организираната престъпност, визовия режим, със спазването на човешките права по отношение на затворниците, установяването на закони за управлението на радио- и телевизионния честотен спектър.

Хърватия – отличникът на Западните Балкани

Оценката за Загреб е много добра, като ЕК предлага създаването на работни групи, които да изготвят проекта за договор за присъединяване и да уточнят точните дати за затваряне на незавършените глави от присъединителния процес. ЕК признава напредъка в областта на спазването на човешките права и защитата на малцинствата, но изисква още усилия спрямо приемането на сръбското малцинство. Страната все още има проблеми с корупцията, която остава "сравнително разпространен феномен", с политическия натиск върху пресата и с показването на някои документи при сътрудничеството с Хагския трибунал.

Македония – знак „Стоп” на пътя към Европа

Европейската комисия не препоръчва започването на преговори за присъединяване с Македония, която има статут на страна-кандидат от декември 2005 година. Според доклада страната не е изпълнила политическите критерии и само отчасти се е справила с ключовите приоритети на предприсъединителното споразумение. ЕК набляга върху насилието, съпътствало изборите в страната и липсата на конструктивен диалог между политическите партии. Македония има напредък в борбата с корупцията, но той е незначителен, като подобно е положението и в съдебната система. Злоупотребата с власт от страна на полицията, борбата с организираната престъпност, лисата на интеграция на малцинствата посредством адекватни учебни програми допълват негативната картина. Все пак има и похвала от страна на ЕК – Македония е единствената страна в региона, която показва голям напредък при изискванията за либерализиране на визовия режим.

Черна гора – спешна необходимост от съдебна реформа

Основната препоръка на Брюксел към Подгорица е влагането на повече усилия в реформата на съдебната система – както във функционирането й, така и в борбата срещу корупцията. Все още липсва и законодателството, което да осигури независимостта на съдебната власт. Брюксел отбелязва прогреса в борбата с прането на пари, но този проблем все още е сериозен. Освен това нараства броят на престъпленията, свързани с наркотици. Комисията е доволна и от старта на въвеждането на биометричните паспорти в страната, но и тук препоръчва още работа.

Сърбия – сянката на Косово тегне над страната

Тази година политическият живот в Сърбия остава подвластен на проблема Косово и това влияе на действията на Белград. Все пак президентските и парламентарните избори са допринесли за консенсуса относно европейската интеграция на страната, признава Брюксел. В доклада се споменава ратификацията на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, но се отбелязва и фактът, че оттогава са приети само няколко норми за изпълнението му. Малко е свършено и в областта на борбата с корупцията и липсва ясна стратегия. Прането на пари е сериозен проблем, няма и национална стратегия за ограничаване на наркотрафика, остават проблемите с трафика на хора. Спазването на правата на човека също не е на ниво, споменават се редица инциденти и насилие над организации за защита на човешките права.

Косово – твърде много престъпност, твърде малко закони

Процесът на реформи в Косово е забавен предвид работата на правителството около окончателния статут на държавата и други въпроси, свързани с декларацията за независимост, твърди в доклада си ЕК. Косово вече е приело редица важни закони, но изпълнението им все още не е извършено. Съдебната система е слаба, липсват достатъчно кадри, продължават и да работят съдилища, които прилагат сръбските закони. Няма напредък в борбата с организираната престъпност, а страната е коридор за наркотрафик, трафик на хора, финансови престъпления. Властите нямат и изработена стратегия за борба с тези проблеми. Администрацията е слаба и не работи ефективно. Засега свободата на словото се явява областта, в която Косово бележи най-голям прогрес, но клеветата все още се счита за криминално престъпление. Икономическите и социалните права са само частично гарантирани, нужна е още работа по законите за защита на жените и децата.


 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...