Македония ни дава част от мощите на Св. Климент Охридски

15.11.2008 | 21:37
по статията работи: Апостол Апостолов
Предаването ще стане на 24 ноември

Македонската православна църква разреши част от мощите на свети Климент Охридски да бъдат предадени на България. Предаването ще стане на 24 ноември, когато в България се отбелязва денят на светията. Актът е в отговор на молбата на пловдивския митрополит Николай. Тя беше отправена лично от него по време на негова обиколка из Македония преди около месец. Тогава владиката беше част от делегация на Пловдивска област. След завършването на обиколката, на среща в българското посолство в Скопие митрополит Николай отговори, че е предал на владиката от Македонската православна църква Тимотей молба част от мощите на Свети Климент Охридски да бъдат предадени на България, предаде БНТ. В отговор е получил уверението, че ако представи и писмена молба, тя ще бъде разгледана много бързо и внимателно, но поради неговата важност решението трябва да бъде взето от Светия синод на Македонската православна църква.

Положителният отговор дошъл твърде бързо. В този факт трябва да се вижда желанието на Македонската православна църква да получи подкрепа на сестринските църкви в православното семейство. Тя е обявила своята автокефалност от Сръбската православна църква, но досега нито една друга православна църква не я е признала.

Иначе, мощите на Свети Климент се намират в църквата Свети Панталеймон на хълма Плаощник над Охрид. Там също така е само част от мощите, докато главата на свети Климент е в Гърция в манастир край град Верия в северната част на страната.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...