Украйна ще изчисти 50% от дълга си към „Газпром”

26.11.2008 | 11:47
по статията работи: econ.bg
От своя страна Русия и Украйна ще възобновят преговорите за сключване на споразумение за доставка на природен газ веднага щом дълговете бъдат погасени
Украйна ще изчисти 50% от дълга си към „Газпром”

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз Украiни" се съгласи да плати част от дълговете си към „Газпром” до първи декември, съобщава Wall Street Journal. „Нафтогаз” ще изчисти задълженията си за доставките през целия септември и част от октомври.

От своя страна Русия и Украйна ще възобновят преговорите за сключване на споразумение за доставка на природен газ веднага щом дълговете бъдат погасени. От „Газпром” уточниха, че няма да подпишат никакво споразумение, докато Украйна не покрие изцяло задълженията си. Според руския енергиен монополист украинския дълг възлиза на 2.4 млрд. долара за доставките през периода септември-ноември.

Междувременно украинският президент Виктор Юшченко заяви, че цената на природния газ трябва да бъде съобразена със спада на стойността на суровината на международните пазари. Цената на доставките на газ за Украйна може да се увеличи до 400 долара на 1000 кубически метра, а в момента тя е 179.5 долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...