Данъчни облекчения за младите семейства с ипотечни кредити

02.12.2008 | 19:08
по статията работи: Петър Чернев
Ако съпрузите не са навършили 35 години и имат кредит, то от годишната им данъчна основа ще се приспада размерът на годишната лихва, плащана върху кредита
Данъчни облекчения за младите семейства с ипотечни кредити

Младите семейства ще могат да се ползват с данъчни облекчения. Това предвиждат приетите от парламента на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Според промените младите семейства, които имат ипотечен кредит до 100 хил. лева, ще се ползват с данъчни облекчения. Ако съпрузите не са навършили 35 години и имат кредит, то от годишната им данъчна основа ще се приспада размерът на годишната лихва, плащана върху кредита. Това обаче ще бъде валидно само при условие, че ипотекираното от младото семейство жилище е единствено за него, съобщи Агенция "Фокус".

За да се възползват от данъчното облекчение, младите семейства трябва да приложат копия от свидетелствата за сключен брак, справка за имотното си състояние, от договора за ипотечен кредит, погасителния план, информация за кредитозаемателя и документи, удостоверяващи направените вноски.

Запазва се кръгът от лицата, към които могат да се правят дарения с данъчно облекчение - училища, детски градини и болници.

Законът позволява лицата с до и над 50% намалена работоспособност да правят авансови вноски за договори, различни от трудови отношения, след като доходът им през годината превиши размерът на данъчното облекчение. Самоосигуряващите се лица сами ще могат да определят и да внасят авансов данък, подобно на вноските си за осигуряване, без да се взема предвид кой е платецът на договора.

Депутатите отхвърлиха предложенията на опозицията за намаляване на данък печалба за ЕТ от 15 на 10%, както и искането за отпадането на данъка върху дивидентите, който сега е 5%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...