Самолетни отломки бавели строежа на софийското метро

10.12.2008 | 15:41
по статията работи: Петър Чернев
Строителството на първия тунел е изостанало и заради проучването и преместването на разкрити зидове в района на Ларгото
Самолетни отломки бавели строежа на софийското метро

Строителството на метрото в София се е забавило заради наличие на отломки от самолет под площада пред Народното събрание. Това стана ясно от отговора на Столичната община на питане на общинския съветник от ДСБ Христо Ангеличин за изграждането на първия и втория диаметър на метрото.

Появата на металните отломки е забавила прокарването на първия тунел заради прокарването на обходен тунел за отстраняване на късовете и наложилия се ремонт на прокопаващата машина.

Забавянето на свързването на новопостроения тунел със съществуващия при подлеза пред ЦУМ е заради наложилата се преработка на проекта, премахването на част от съществуващата конструкция и допълнителното анкерно, пилотно и стоманено укрепване, съобщи Дневник.bg.

Друга причина за увеличения срок за свързването е появата на участъци от слаби и наводнени почви под част от подлеза. След определянето на границите на тези участъци и характеристиките на почвите в проекта за изпълнение на свързването са предвидени допълнителни укрепителни и инжекционни работи около тунелите на метрото и пред сградата на Президентството.

Строителството на първия тунел е изостанало и заради проучването и преместването на разкрити зидове в района на Ларгото, преместването и допълнително укрепване на непосочени в кадастъра инженерни мрежи, промяната на трасета на инженерни мрежи след появата им на места, различни от посочените в кадастъра или от експлоатиращите предприятия.

От общината посочват, че докато от 1979 година до 2003 година средногодишния темп на строителството на метротунели е бил 0,41 км./годишно, от 2005 до 2009 година той се е увеличил на 1,7 км./годишно.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...