Няколко европейски банки забъркани със скандален брокер от Ню Йорк*

15.12.2008 | 10:46
по статията работи: econ.bg
Бърнард Мадоф, бивш управител на Nasdaq, се оказа създател на финансова пирамида, по схемата, на която последните акционери изплащат дивидентите на първите
Няколко европейски банки забъркани със скандален брокер от Ню Йорк*

Бившият управител на Nasdaq Бернард Мадоф, Снимка: Finfact

Няколко европейски банки признаха, че ще загубят общо около 3,8 млрд. долара от инвестиции в компанията на скандалния брокер от Ню Йорк Бърнард Мадоф. Бившият управител на борсата Nasdaq е изградил милиардна финансова пирамида, чиито загуби достигат до 50 млрд. долара, заради финансовата криза.

Сред пострадалите са банките Santander и BNP Paribas, както и швейцарската Reichmuth & Co. Проблемите станаха ясни в края на миналата седмица, след като Мадоф беше арестуван от американските власти, съобщава Reuters.

Само испанската банка Santander е загубила 2,33 млрд. евро (3,09 млрд. долара). Около 350 млн. евро за загубите за BNP. От банката обясниха, че не са влагали средства директно във фонда на Мадоф, а загубите са от обвързани проекти. От Societe Generale пък докладват за едва 10 млн. евро.

По-късно AFP съобщи, че още една френска банка регистрира загуби от инвестиции в Ню Йорк - става въпрос за инвестиционната Natixis. "Нашата банка може да се окаже индиректна жертва на Мадоф", коментират от банката. Загубите са за около 450 млн. евро. Около 400 млн. евро вероятно ще се окажат загубите и за британската банка Royal Bank of Scotland.

Говорител на най-голямата европейска банка HSBC отказа коментар на информация във Financial Times, според която банката ще загуби 1,5 млрд. долара заради инвестициите си във фонда на Мадоф.

Италианската банка UniCredit пък губи около 75 млн. евро. Клиентите на банката няма да пострадат от ситуацията.

Схемата на Мадоф е много проста – компанията на финансиста е предлагала високи доходи, като дивидентите на първите инвеститори са плащани от средствата, влагани от последните.

*Информацията е актуализирана към 14,45 часа

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...