Можем да издържим 3 месеца при ограничено ползване на газ

07.01.2009 | 15:47
по статията работи: Петър Чернев
Предлагат запориране на сметки и активи на "Газпром" у нас
Можем да издържим 3 месеца при ограничено ползване на газ




Мерки за справяне с газовата криза бяха обсъдени от участниците в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС),

свикан от президента Георги Първанов. Държавният глава откри заседанието с призив Европейската комисия да назначи независим мониторингов контрол, който да следи доставките на природен газ на украинската граница, информира Дарик радио.

Към днешна дата всички доставки на природен газ към Украйна са спрени, докато вчера в най-тежко положение беше България,

съобщи президентът Първанов при откриването на заседанието. За разлика от другите страни обаче България няма никаква алтернатива за доставка на "синьо" гориво през Украйна, каза още Първанов.

В тази връзка той подчерта важността да се осъществят максимално бързо другите проекти за тръби като "Южен поток". Като спешна мярка Първанов определи осъществяването на газови доставки от тръбопровода Гърция – Турция – Италия в участъка Димитровград – Комотини.

Настоявам да се обмислят и вариантите за подаване на газ от Азербайджан, Туркменистан и Египет през Турция, добави президентът.

Държавният глава заяви, че спирането на доставките от Украйна е безпрецедентно нарушение на договора с „Газпром” и европейските директиви и България трябва да търси своите права и компенсации. Не това обаче е най-важното днес, призна Първанов. Спешно трябва да се осигури гориво за вътрешното потребление от хранилищата в Чирен и Галата, чиито запаси, „макар и скромни, са ни крайно необходими”, обясни президентът.

Той изрази увереност, че успешно ще бъдат усвоени и количествата мазут, които ще отпусне „Лукойл”. Големият проблем в случая според държавния глава е разминаването в данните за подавания газ руско-украинската граница. Първанов съобщи, че Европейският съюз може да определи независима фирма, която да извършва мониторинг на място. Има такава компания и тя е от Швейцария, добави президентът.

След края на продължилото повече от три часа заседание на КСНС държавният глава заяви, че страната може да издържи три месеца при ограничен режим на използване на запасите от природен газ. Според разчетите, направени от Първанов, това означавало около 4 млн. куб. м. на денонощие, информира Дневник.bg.

Първанов повтори тезата си за повторно пускане в експлоатация на 3-и блок на АЕЦ "Козлодуй" при задълбочаване на газовата криза, въпреки категоричната позиция на Брюксел, че не може да става дума за повторно отваряне на малките реактори на централата.

Твърдението, че няма връзка между кризата с природния газ и повторното пускане на 3-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е нелепо, заяви държавният глава.

От своя страна министър-председателят Сергей Станишев заяви, че всички представители на политически сили са проявили отговорност и конструктивизъм на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), предаде Агенция “Фокус”. Станишев коментира, че на всеки два часа се подава информация за състоянието на топлофикационните дружества.

Премиерът изрази надежда, че днес или най-късно утре всички топлофикационните дружества ще преминат в работния си цикъл на мазут. В момента пет от дружествата вече работят с мазут.

Станишев подчерта, че се прави всичко възможно социалните заведения в страната да не останат без отопление.

Премиерът каза, че правителството прави всичко възможно България да не се превръща в заложник на конфликта между Русия и Украйна.

Станишев каза, че Европейската комисия е приела неговото предложение - да има независими наблюдатели на границата между Русия и Украйна. Те ще следят какви количества газ се подават и кой ги отклонява.

Да се запорират всички активи и сметки на „Газпром” на българска територия,


предложи от своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов по време на заседанието. Това предложение не е било прието от управляващите, но според Костов това е адекватна мярка срещу действията на руската страна в газовия спор.

Според лидера на ДСБ по този начин правителството трябва да покаже, че застава зад всички щети, които ще бъдат нанесени на дребните потребители у нас.

Според Иван Костов част от фирмите, които ще бъдат ощетени от липсата на газ в България, са и държавни фирми и точно поради тази причина според него трябва да се предприеме тази мярка – да бъдат запорирани всички имоти, активи и сметки на руското дружество „Газпром” в България.

Бившият премиер на страната е поставил по време на Консумативния съвет за национална сигурност и въпроса защо българското правителство не е било уведомено за това, че руската страна ще спре газа така неочаквано, като посочи, че евентуален виновник за това може би е и шефът на Националната разузнавателна служба в България.

Лидерът на ДСБ посочи, че сред другите теми, които са били дискутирани по предложение на опозицията, е била и тази какво е количеството на газ, което се намира в находището на Чирен и защо България няма достатъчно газ, за да покрие евентуалните щети при настъпилата криза.

*Информацията е актуализирана към 18.50ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...