Бой и протести в центъра на София*

14.01.2009 | 10:25
по статията работи: Петър Чернев
Днешните протести бяха прекратени заради сигнал за бомба. 170 души са били арестувани след протестите
Бой и протести в центъра на София*

*Информацията е актуализирана към 18.00 ч

Коментар, снимки и видео от днешния протест ще откриете в рубриката "Мнения" на Econ.bg

Над 170 души са арестувани след  днешния протест, прераснал в масови безредици, в центъра на София. По информация на Агенция "Фокус" един от студентите, коменданти и организатори на митинга, е бил задържан от полицията.

Неговото име е Мирослав Джоканов, съобщи Андриана Иванова от Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове.

Между 1500 и 2000 души протестираха пред парламента срещу управляващите. Недоволните бяха от различни неправителствени организации, фенове на столични футболни клубове, както и представители на различни движения.

Близо 1200 полицаи и около 500 жандармеристи охраняваха митинга.

При сблъсъците са потрошени няколко полицейски коли и са ранени шестима полицаи. Две самоделни взривни устройства са открити у 15 – годишен младеж на площада пред парламента. Полицаите са иззели и много метални боксове, съобщи по-рано в извънредните новини "По света и у нас" на БНТ генералният комисар на МВР Павлин Димитров.


Причина за прекратяване на протеста стана подаден сигнал за бомба


Със заповед на зам. кметът на Столична община Юлия Ненкова се прекратява провеждането на провеждащия се в момента протест пред сградата на парламента. Заповедта е издадена след получено в Столичната община писмо от МВР за постъпил сигнал на горещата линия на Дирекция "Противодействие на тежката и организираната престъпност" при Главна дирекция "Криминална полиция" от администратор на интернет сайт , с което се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство по време на протестните действия пред сградата на НС днес.

Решението е взето след 30 минутен телефонен разговор между кмета на столицата Бойко Борисов и главен комисар Павлин Димитров. Столичната община е поискала от главен комисар Павлин Димитров да извършват проверка за истинността на сигнала, съобщават от пресцентъра на общината.

Миков: Крайно време е организиращите протестите да носят своята отговорност по закон

Цяла България видя, че по време на протеста бяха използвани и подръчни средства и бомбички, бяха чупени прегради, има ранени полицаи, увредена полицейска техника и автомобили на други граждани. Това каза в предаването “12+3" на БНР вътрешният министър Михаил Миков за ситуацията около протестите пред Народното събрание. Той заяви, че над 50 лица са задържани.

Твърдението, което изказа един от организаторите на протеста на студентите Адриана Иванова, че са бити невинни граждани от служителите на реда, министърът определи като "достатъчно безотговорно". Миков каза още, че преди протестите е имало задържани хора с хладно оръжие и с боксове.

"Крайно време е организиращите протестите да носят своята отговорност по закон", заяви Миков. Министърът благодари на полицаите за достойното им поведение и за използваната минимум репресия срещу "такива вандалски актове". На въпрос, дали ще подаде оставка, както са настоявали студентите, Миков заяви, че този въпрос по-късно ще се коментира.

Борисов: Протестът е временно прекратен

Ни най-малко не искам да коментирам изказвания от подобен род, защото те са не само несъстоятелни, а и те са тенденциозни. Именно тези хора провокират подобни реакции. Това каза кметът на София Бойко Борисов в ефира на Дарик радио по повод обвиненията, че именно той е този, който носи отговорността за всичко, което се случва на площада пред парламента.

Борисов обясни, че именно заради сигнал за взривно устройство е издал заповед за прекратяване на протеста, докато МВР си свърши работата, като и утре, и другиден протестът има разрешение да бъде провеждан. Борисов обясни, че е спрял протеста временно, като в 15.30 ч. ще се срещне с представители на протестиращите и ще им покаже информацията от МВР. Той добави, че утре хората могат да си протестират пак.


Как се стигна до прекратяването на протеста:


Много хора се събраха на протест пред Народното събрание

Целият район около парламента беше отцепен тази сутрин с железни заграждения. Засилено полицейско присъствие имаше и по целия бул. "Цар. Освободител".

Пред паметника на Цар Освободител се бяха събрали лекари от Ямбол, Горна Оряховица и Велико Търново. Те носеха протестни плакати, на които пише: "Емил Райнов вън от МЗ и НЗОК", с които настояваха за оставката на заместник-министъра на здравеопазването.

Присъстващите скандираха "Излезте 240 мишока"!

Впоследствие някои от протестиращите пред парламента се опитаха да премахнат железните заграждения,

предаде Агенция “Фокус". Опитът беше неуспешен.

Към металните ограждения се насочиха още 20-на полицаи с каски и щитове. По бул. "Цар Освободител" продължаваха да прииждат хора, на които им бяха раздавани лепенки с надпис "Серго, върви си" – на български и английски език. В един от ъглите на лепенките пишеше ДСБ.

По това време агенциите предаваха за петима арестувани младежи. Те бяха на видима възраст около 18 години и бяха седнали на бордюра с вдигнати на ръце, заобиколени от полицаи.

Протестиращите да конкретизират исканията си, поиска Лютфи

Този протест не може да доведе до предсрочни избори, заяви зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи. Той допълни, че след 6 месеца ще има избори. Нека всеки с бюлетината си покаже какво иска там. Сравнение с 1997 г. не може да има. Тогава основното противоречие беше комунизъм – антикомунизъм.

По отношение на протестиращите той каза, че те ясно трябва да дефинират исканията си. Лютфи смята, че исканията на протестиращите пред Народното събрание не са конкретизирани. Днес парламентарна дейност няма, а пленарната зала е празна.

Протестиращите пред Народното събрание замерваха със снежни топки полицаите.

По някое време около 5 хил. души се застанаха непосредствено пред сградата на Народното събрание - това са хората, които се виждаха през един от прозорците на парламента, предава БГНЕС.

От тълпата хвърчаха снежни топки към полицаите и сградата на парламента. Имаше съобщения за счупени прозорци на сградата на парламента.

Протестиращите носеха със себе си плакати. На някои от тях пишеше: ”Спрете да крадете”, "Без страх за утрешния ден”. На места се виждаха и развети знамена.

Охраната в парламента посъветва журналистите и депутатите да не се доближават до прозорците на втория етаж на сградата на по-малко от половин метър. Това се прави, за да не бъдат предизвиквани хората, които са се събрали на протест.

Вътре в парламента не се чуваха скандиранията отвън.

Недоволни млекопроизводители от страната започнаха да раздават по чаша мляко

на протестиращите пред парламента. Фермерите настояват за субсидия за глава добитък, както е в повечето европейски страни.

Тази сутрин група от около 100 студенти се поклониха пред паметта на убития Стоян Балтов
.

Днес се навършват 40 дни от смъртта му. Младежите поставиха цветя на мястото, където Балтов беше пребит до смърт.

След това те отидоха с три автобуса до протеста пред Народното събрание. Там студентите бяха едни от най-активните в боевете между полицаите и протестиращите.

Протести и безредици имаше и на други места в София:


Група от около 60 души, някои от които с маски, към 13 часа хвърляха камъни пред сградата на Министерство на правосъдието. В резултат от това на един от паркираните служебни автомобили е било счупено предното стъкло.

Хора от групата са разбили и камерата с прожектор на бариерата пред министерството.

Част от протестиращите пред Народното събрание бяха изтласкани на изток - през Орлов мост до БТА, където движението беше спряно за около час.

Около 14.30 ч. служителите на МВР са започнали да бият с палки както участниците в протеста, така и случайни граждани, като са ги гонили и по преките на бул. "Цариградско шосе". В 15.00 ч. булевардът беше освободен и движението на автомобили и градския транспорт беше възстановено.

По време на сблъсъците протестиращи са счупили прозорци на два автобуса, съобщиха от "Столичния автотранспорт", предаде Дневник.bg, позовавайки се на информация на БТА.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...