Бивш шеф на Агенция "Митници" може да остане без имущество

20.01.2009 | 13:04
по статията работи: Апостол Апостолов
Внесено е мотивирано искане за отнемане на имущество в полза на държавата
Бивш шеф на Агенция "Митници" може да остане без имущество

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) внесе мотивирано искане за отнемане в полза на държавата срещу Елка Владова от гр. София, с предмет на отнемане в исковото производство - имущество на обща стойност 2 372 775 лв. Елка Владова е бивш началник на Агенция "Митници".

Комисията е образувала проверка срещу лицето, въз основа на получено уведомление от Окръжен съд гр. Русе. Съгласно уведомлението, Елка Владова е призната за виновна, с постановена присъда от 2006г., за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

Присъдата е потвърдена изцяло с решение от февруари 2008г. на Великотърновския апелативен съд. С решение от м. декември 2008г. Върховният касационен съд оставя в сила решението на Апелативния съд във Велико Търново, с което е потвърдена присъдата на ОС гр. Русе по отношение на Елка Владова.

След направена пълна проверка, Комисията  е констатирала, че за периода 01.11.1987г – 31.12.2007г. Елка Владова и съпругът й са реализирали приходи в размер на 5 650,31 минимални работни заплати, а са извършили разходи в размер на 10 536,18 минимални работни заплати. Извършеният икономически анализ показва отрицателна разлика от 4 885,87 минимални работни заплати, за които не са установени законни източници. През м. октомври 2008г. е внесено мотивирано искане в СГС за налагане на обезпечителни мерки във връзка с образуваното производство, които бяха уважени и СГС издаде обезпечителни заповеди за налагане на възбрани и запори върху притежаваното от проверяваното лице имущество.

Според събраните доказателства, няма данни за законни доходи на лицето, които да му позволяват придобиването на процесното имущество.
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе мотивирано искане в съда за отнемане в полза на държавата на:
  • Апартамент в гр. София /идеален център/, с площ от 178 кв.м., ведно с таванско и избено помещения;
  • Недвижими имоти, находящи се в новоизградена сграда в дворно място в гр. София /кв. Лозенец/, а именно: магазин, състоящ се от преддверие, търговска зала и санитарен възел, с площ от 64.44.кв.м.; магазин, състоящ се от преддверие и две търговски зали, с площ от 120,65.кв.м.; магазин, състоящ от търговска зала, с площ от 60,91 кв.м.;
  • 3. лек автомобил „Мерцедес”;
  • Сумата от 17 950лв. – от продажбата на дялове от капитала на 5 броя търговски дружества;
  • Сумата от 24 258 лв. – от продажбата на два броя леки автомобила;
  • Сумата от 5 464 лв. – налични по банкови сметки.
Делото за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност ще бъде гледано в СГС.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...