EVN започва поетапно спиране на тока в болнични заведения*

04.02.2009 | 11:50
по статията работи:
Болницата в Пловдив дължи близо 7000 лв., в Девин - 33 000 лева, а в Любимец - над 22 хил. лв.
EVN започва поетапно спиране на тока в болнични заведения*
* Информацията е актуализирана към 13:15 ч.

Група на електроразпределителното дружество EVN се е опитала да прекъсне електрозахранването на белодробната болница в Пловдив заради дълг от близо 7 хиляди лева, съобщи Дарик радио.

"Ситуацията е критична, тъй като общината не може да отпусне пари за погасяване на 30% от задължението, за да се подпише споразумение за разсрочено плащане", призна зам.-кметът по стопанската политика Александър Константинов.

Болницата, която обслужва пациенти от цяла Южна България, е регистрирана като търговско дружество и единствената форма за подмомагане е чрез заем, който трябва да бъде гласуван от Общинския съвет. В момента текат преговори за получаване на отсрочка между управителя д-р Георги Благоев и представители на EVN.

От болницата отказват без разрешението на д-р Благоев да посочат колко пациенти имат в момента, дали здравното заведение има възможност да преведе над 2 000 лева от собствената си сметка и как това ще се отрази на доставката на медикаменти. От пресцентъра на EVN са съобщили, че по-късно ще направят коментар.

Днес стана още ясно, че компанията ще спре тока и на болницата в Девин. Поетапното прекъсване на обектите в здравото заведение е планирано за четвъртък, тъй като то не изпълнява сключеното в средата на януари споразумение за разсрочено плащане на дълга си в размер на 33 000 лева.

Болницата е предупредена да осигури аварийно захранване или да евакуира пациентите. Въпреки многократните предупреждения за спиране на захранването, нито ръководството на болницата, нито кметът на Девин, до когото е изпратено копие от предизвестието на 26 януари, не е реагирал, коментира говорителят на EVN Крум Косев. Той подчерта, че ръководството на компанията остава отворено за преговори за изплащане на натрупаните задължения.

Предизвестие за спиране на тока е получила и болницата в Любимец. Тя е предупредена за евентуално прекъсване на електрозахранването утре. Предизвестие е изпратено и до кмета на Любимец и до Министерството на здравеопазването. Натрупаните задължения са на стойност 22 437 лева. Задълженията са за срок от над една година.

Снимкa: Sofia Photo Agency 
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...