Януарските сметки за парно в София не били надписани

30.03.2009 | 17:57
по статията работи:
Ясни са резултатите от извънредната проверка в "Топлофикация София". В сгради с намалено потребление на парно има нарастване на сметки на отделни потребители
Януарските сметки за парно в София не били надписани

Януарските сметки за парно отопление на столичани не са надписани и не са отчетени и формирани погрешно. Това е основният извод на свиканата от енергийния министър Петър Димитров комисия за извънредна проверка на „Топлофикация София”. Димитров свика комисията заради недоволство от страна на абонатите, че януарските им сметките за парно са прекомерно завишени и са драстично по-високи от миналогодишните, въпреки студените радиатори по време на газовата криза. В проверените от комисията 22 сгради не са отчетени нарушения при пресмятането на сметките.

Повече от месец продължи проверката на комисията с председател зам.-декана на Техническия университет в София доц. Николай Калоянов. Общо 22 основни и 80 допълнителни сгради в столицата бяха проверени от експертите чрез оглед на топломерите и сверяване на данните на топлофикацията и фирмите за дялово разпределение.

Резултатите показват, че и в сгради с намалено потребление на парно има нарастване на сметки на отделни потребители. Така например в блок в квартал „Надежда” абонат трябва да плати с 40 лева повече за януарското парно, въпреки че в дома му е било по-студено от миналата година. Сметките на повече от 80 процента от отделните абонати са по-големи от тези за януари 2009-та. Въпреки това почти 87% от общо близо 13 000 топлофицирани сгради с битови потребители са използвали по-малко енергия този януари спрямо същия месец на 2008 г., показва анализът на проверката.

Анализът на Комисията обяснява по-високите цени с промяна в потреблението или заявяване на нулев дял за парно, а в действителност ползване на топло. Другите причини според проверката са поскъпването на топлоенергията с над 34 на сто през миналата година, увеличен дял за сградна инсталация или промяна в заявения прогнозен дял на абонат, което автоматично повишава сметките и на съседите му. Комисията предлага на министър Димитров да въведе по-скъпо парно за хората, които заявяват нулево потребление, а получават положителна изравнителна сметка и така ощетяват съседите си.

Препоръчва се още цената на парното да не се променя по-време на отоплителния сезон, както и да се осигури софтуер по германски модел на абонатите, с който те сами да проверяват сметките си.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...