55% от българите са засегнати от кризата

22.04.2009 | 12:50
по статията работи: Петър Чернев
През последните 5 месеца доверието в банковата система се е повишило почти двойно. Възможността за навлизане на България във финансова криза все още е реална. Обществото иска политическа промяна
55% от българите са засегнати от кризата

Снимка: sxc.hu

55% от българите са били лично засегнати от кризата. Това става ясно от резултати от социологическо проучване за нагласите на българите в условията на икономическа криза, проведено от Институт "Отворено общество" - София в периода март-април 2009 г., които бяха представени на пресконференция на тема: "Усещане за криза - икономически нагласи на населението и в страната и макроикономически показатели".

Данните бяха коментирани от участниците в сформираната от Институт "Отворено общество" през 2007 година група от български икономисти (Macro Watch), която периодично прави оценка на състоянието на икономиката, анализира статистическите данни, сравнява ги с показателите на други страни и дефинира най-сериозните рискове за страната ни.

Основните проявления на кризата са намаляване на заплатите, съкращаване от работа и изпращане в принудителен наплатен отпуск, става ясно от изследването, в което са участвали 1184 българи от цялата страна.

През последните 5 месеца (октомври 2008 г. - март 2009 г.) броят на хората, които имат пълно доверие в банковата система, се е увеличил почти два пъти - от 27% на 48%. Ръст бележи и доверието във валутния борд - от 45% на 55%.

Антикризисните мерки на правителството се ползват със слаба популярност и ограничена подкрепа сред населението, отчете изпълнителният директор на Институт "Отворено общество" Георги Стойчев. Одобрение за мерките изразяват 14% от анкетираните, неодобрение - 16%. 68 на сто от хората или не знаят за тях, или смятат, че никакви мерки не са предприети.

По време на днешното събитие беше отчетено, че се увеличава делът на хората, които смятат, че левът трябва да бъде заменен с еврото колкото е възможно по-бързо. През октомври този дял е бил 13.6%, а сега той е 19.5%. Леко намаление отбелязва делът на анкетираните, които смятат, че страната ни не трябва да се присъединява към еврозоната - 28.4% през октомври срещу 26.7% през март.

Не се наблюдава значителна промяна в процента на хората, които обслужват кредити - 34.4% през октомври срещу 35.4% през март. По-голямата част от тях - 79.8%, дават между 25 и 50% от приходите си за обслужване на кредитите. Това са т.нар „надеждни" кредитополучатели, които за момента не изпитват затруднения при обслужването на задълженията си, обясни още Стойчев. Той информира още, че над една четвърт от хората у нас - 28% изпитват затруднения всеки месец при обслужването на кредита си. Този показател се е увеличил с 2.1% в сравнение с месец октомври миналата година.

Сред останалите изводи от представеното днес изследване е и това, че в обществото назрява желанието за политическа промяна. Като основни фигури, които могат да управляват страната по време на икономическата криза, в изследването са били посочени: Бойко Борисов, Сергей Станишев и Волен Сидеров. Те събират съответно 20.7%, 9% и 6.6% одобрение.

Ако изборите се провеждаха тази неделя, в парламента биха влезли четири парти, плюс евентуално коалицията между СДС и ДСБ, стана ясно още от данните от представения днес доклад. Четирите партии са както следва: ГЕРБ, БСП, "Атака" и ДПС. Те събират съответно 21%, 13%, 9% и 7% от гласовете. Коалицията между СДС и ДСБ за момента е „на ръба" предвид промените в изборното законодателстство, отчете икономистът Георги Стойчев.

Кризата няма да отмине от само себе си, коментира Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в изследователската компания Industry Watch. Той обясни, че правителството трябва да спре да се опитва да спаси губещи предприятия, тъй като това отлага стъпването на нови инвеститори в България и ги товари с бъдещи задължения.

Проблем с ликвидността в страната няма. Тя се проявява единствено за предприятията, които имат лоша кредитна история, обясни още Богданов. Той добави, че увеличаването на изискванията на банките към фирмите, които искат да получат заем, е нещо добро. Като основна причина за това беше посочено, че не е необходимо наличната ликвидност да бъде харчена за губещи цели.

Основният проблем на българската икономика е лошата инвестиционна среда. Разрешаването на този проблем няма да струва много, а би могъл да възстанови част от потока на чужди инвестиции към страната, обясни от своя страна икономистът от „Отворено общество" Георги Ангелов.

Той добави, че зависи само и единствено от правителство дали чуждите инвеститори ще останат в страната. Като причина за това твърдение Ангелов посочи, че много от чуждите фирми се отказват да инвестират у нас заради забавянето при одобряването на проектите им.

Ангелов предупреди, че възможността за навлизане на България във финансова криза все още е реална, ако се стигне до масово изтегляне на кредити от страната.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...