НАПИ настоява билбордовете край пътищата да се махнат

13.05.2009 | 14:37
по статията работи: Петър Чернев
Агенцията инициира обществена дискусия по този въпрос. Нямаме никаква власт по отношение на рекламите край пътя, оплака се директорът на НАПИ Янко Янков
НАПИ настоява билбордовете край пътищата да се махнат

Снимка: Bgreporter.com

Национална агенция „Пътна инфраструктура" (НАПИ) стартира обществено обсъждане за бъдещето на рекламните билбордове край пътищата в страната. Това съобщи днес изпълнителният директор на агенцията Янко Янков.

Той добави, че в момента НАПИ не разполага с никаква власт върху тези съоръжения - нито за това къде се намират те, нито какво изобразяват, нито в какъв цвят са. Агенцията е безсилна и срещу разрешението за поставянето им, т.е - ако всички подадени документи са изрядни, то НАПИ не може да откаже поставянето на рекламното съоръжение.

В момента НАПИ води на отчет около 8 хил. реклами табла. За миналата година агенцията е успяла да събере около 3.9 млн. лв. приходи от тези съоръжения, обясни още Янков. Той добави, че са налице много рекламни съоръжения, които не се използват, а седят празни и застрашват придвижването на големи транспротни средства, като ТИР-ове например. Причина за това е фактът, че те навлизат на асфалта.

Директорът на НАПИ добави, че получената за миналата година сума от билбордове е несъизмерима с цената на човешките животи, които се погубват заради съоръженията. Като пример за това каква е практиката в останалата част на Европейския съюз Янков даде Германия, където рекламите са разположени на около 40-50 м от пътя, и Гърция, където рекламите се намират най-малко на 300-400 м от шосето.

Премахването на тези реклами няма да е лесно, беше отчетено още днес. Вследствие от дебата, който НАПИ иска да проведе, може да се стигне и до законодателни промени. В тази връзка председателят на надозорния съвет на агенцията Иван Атанасов обясни, че промените надали ще станат факт до края на мандата на този парламент, а ще бъдат приети от следващия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...