Станишев: Опозицията не предлага алтернатива

10.06.2009 | 16:41
по статията работи: Петър Чернев
Премиерът представи отчет за изпълнението на програмата на правителството за периода 2005-2009 г.
Станишев: Опозицията не предлага алтернатива

"Правителството в нито един момент не се впусна в рискови авантюри. То се ръководеше от ясна програма. Тя беше спазена и от трите партии - НДСВ, БСП и ДПС, които имаха свои министри в това правителство". Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на днешното представяне на отчета на правителството за свършеното по време на мандата му.

През последните 4 години в страната настъпи всеобхватна промяна. Тя е подкрепена от точни данни и резултати. Именно затова опозицията трябва да спре да омаловажава постигнатото от това управление, подчерта Станишев, според когото за опозицията би било по-добре отчетът да не съществува.

Според премиера по-голямата част от промяната е била към по-добро. Примери за това са увеличаването на процента на обработваемата земя и привличането на много чуждестранни инвестиции, заяви Станишев.

През последните години здравеопазването ни се доближи до европейските стандарти. Това стана въпреки тежкото наследство от предишното правителство и сбърканата здравна реформа, допълни премиерът.

Като друг успех на правителството беше отчетено и намаляването на корпоративните данъци, въвеждането на „плоския данък" и намаляването на осигурителната тежест с повече от 11% за 4 години. По отношение на осигурителната тежест, Станишев заяви, че ново намаляване на осигуровките би било опасно.

По време на днешния отчет Станишев коментира и тройната коалиция, която състави правителството. Според него трите партии са се водили от чувството за дълг пред страната и са били на достатъчна висота пред тази отговорност. По думите на Станишев трите партии са работили в името на страната и промените, които трябва да бъдат извършени в нея. Този факт е „опазил" правителството по време на целия му мандат и то не се е разпаднало нито след първата година, нито след влизането в ЕС, нито след многобройните политически атаки.

Водещите партии от опозицията не са реална алтернатива на това управление, обяви още Станишев. Той се аргументира с това, че тройната коалиция е успяла да спечели 9 места в следващия Европарламент, докато ГЕРБ и „Синята коалиция" са успели да спечелят само 6. По думите на премиера тези резултати показват, че на опозицията все още й липсва достатъчна подкрепа от хората.

"След четири години управление на тройната коалиция България стана много по-добра страна". Това заяви от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Като основни постижения на управлението в икономическо отношение бяха посочени :

  1. Ръст на БВП - за периода от 2005 до 2009 г. БВП на страната се е увеличил с почти 70% - от 38.8 до 66.4 млрд. евро
  2. Износ на страната - за периода от 2005 до 2009 г. той се е увеличил близо два пъти - от 22 млрд. евро до 40.3 млрд. евро
  3. Средногодишен темп на растеж - за последните 4 години той е бил над 6%. България се нарежда на едно първите места в ЕС по бързо развитие на икономиката в ЕС, отчете още Калфин. Той обясни, че в останалите страни от ЕС този темп на растеж е бил 2.2%
  4. Преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) - за  четирите години са били привлечени около 24 млрд. евро. По отношение на доверието на чужди инвеститори, Калфин заяви, че България и Полша са били двете страни, в които чуждите инвеститори са имали най-голямо доверие към края на миналата година. Това сочат данни на Европейската стопанска камара.
  5. Фискални резерви - към днешна дата те надхвърлят 8 млрд. лв. Преди четири години те са били в размер на 4 млрд . лв. Според Калфин това показва, че приказките, че хазната е празна, не отговарят на истината.

През последните четири години най-много чужди инвестиции са били направени в енергетиката. В това число влизат и 1.5 млрд. евро, които американската компания AES инвестира в ТЕЦ „Марица Изток" 1. Вследствие от тези инвестиции страната ни е намалила енергийната си интензивност с 40%, беше отчетено още днес.

От 2005 г. досега са били изградени 71 вятърни централи, които имат 77.6 киловата инсталирана мощност. Освен това са били изградени и 10 слънчеви централи, които произвеждат 166 киловатчаса енергия годишно.

България ще продължи да развива енергетиката през следващите години, обясни в заключение Калфин. В тази връзка той припомни, че е рестартирано изграждането на втората атомна централа у нас - тази в Белене.

С отчета на превителството, който беше представен днес, може да се запознаете в рубриката "Анализи" на Econ.bg.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...