Природен парк "Витоша" разработва проекти за 2,3 млн. лв.

02.07.2009 | 16:16
по статията работи: Апостол Апостолов
С евросредства ще се изгражда информационно-образователен център. Природозащитници правят днес пореден протест
Природен парк "Витоша" разработва проекти за 2,3 млн. лв.

Дирекция Природен парк "Витоша" ще реализира до 2012 година 3 проекта, одобрени по европейски програми. Общата стойност на проектите е над 2.3 млн. лева, заяви на пресконференция днес директорът на парка Тома Белев.

Първият проект е за 1 година и е по Оперативна програма „Административен капацитет". Стойността му е над 550 хил. лв. Целта на проекта е да се насърчи публично-частното партньорство (ПЧП). Предвижда се обучение на администрацията на парка за същността и възможностите на ПЧП.

Вторият проект е разработен съвместно с норвежка организация и се субсидира по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цели се възраждане на традиционни български строителни практики и популяризиране на норвежки практики. Предвижда се изграждане на информационно-образователен център. Бюджетът на проекта възлиза на над 480 хил. лв.

Третият проект се финансира по Оперативна програма "Околна среда". С него се цели да бъдат възстановени популациите на приоритетни за Парк „Витоша" редки животински и растителни видове и местообитания. Проектът е на стойност над 1,2 млн. лв.

Тома Белев изтъкна, че извън тези проекти е разработена съвместна публично-частна инициатива с туристически фирми, които в пакетите си да популяризират и предлагат обекти от природния парк.

По време на представянето директорът на парка Тома Белев съобщи още, че през октомври месец предстоят редица инициативи, с които официално ще бъде отбелязана 75-годишнината на парка. Една от инициативите е специална изложба за историята на природния парк.

Междувременно Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” организира шествие за българската природа днес от 17.30 ч., съобщиха организаторите. То ще започне от пилоните на НДК и ще завърши в градинката на СУ "Св. Климент Охридски" до парламента.

"Оставете Рила, Витоша и Иракли на мира. Повече от три години се борим с отиващото си правителство да свърши нещо елементарно – да спре незаконното строителство на Иракли, Рила и Витоша, да запази един от последните девствени плажове по Черноморието, да запази един от символите на България – района на Седемте рилски езера, да запази най-стария природен парк на Балканите, да прояви малко морал. Въпреки подкрепата на стотици хиляди граждани, на известни български творци и интелектуалци, журналисти и дори някои политици, българските институции отказват да се задействат поради управляващите ги инвеститорски интереси“, се казва в обръщение на природозащитниците.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...